نگهداری گیاه بابا آدم

نگهداری گیاه بابا آدم

معرفی و شرایط نگهداری گیاه بابا آدم یا آلوکازیا ماکروریزا

آلوکازیا ماکروریزا یا بابا آدم یک گیاه عظیم و جسته و زیباست. این گیاه که بخاطر سایز بزرگ برگ‌هایش به گیاه گوش فیلی هم معروف است تا ارتفاع ۵ متر و پهنای دو متر و نیم هم رشد خواهد داشت. بدون شک سایز برگ‌های این گیاه از نکات جذاب آن محسوب خواهد شد. بابا آدم بومی مناطقی از جنوب شرقی آسیا، استرالیا، فیلیپین و کویینزلند است. نگهداری گیاه بابا آدم امروزه در بسیاری از آپارتمان‌های دارای نور گیر با شرایط محیطی مناسب امکان پذیر است. این گیاه در سال ۱۸۳۹ توسط گیاه شناسی به نام George Don جز دسته گیاه آلوکاسیا یا آلوکازیا قرار گرفت.

بابا آدم جاینت
بابا آدم جاینت

نور مناسب نگهداری گیاه بابا آدم

بهترین نور برای نگهداری گیاه بابا آدم نور غیرمستقیم خورشید به همراه کمی سایه است. برگ‌های این گیاه در برابر نور مستقیم و شدید خورشید دچار سوختگی خواهند شد. بنابراین برای حاصل شدن بهترین نتیجه باید مکانی نیمه سایه یا نوری که توسط پرده توری فیلتر می‌شود را فراهم کنید. نور اندک هم باعث زرد شدن برگ بابا آدم خواهد شد. همچنین کمبود نور محیط باعث کند شدن رشد و بالا رفتن ریسک پوسیدگی ریشه کمک خواهد کرد. به این دلیل گیاه در نور کم دچار پوسیدگی خواهد شد که، آب مدت بیشتری در گلدان باقی خواهد ماند.

در شرایط نگهداری گیاه بابا آدم در محیط با نور اندک، دقت داشته باشید، اگر در خواندن مجله و روزنامه دچار مشکل نمی‌شوید، نور برای گیاه شما هم کافی است. اگر به سختی می‌توانید مطالعه کنید یا دچار درد چشم می‌‌شوید نور کم است. اگر گیاه آلوکازیا ماکروریزا خود را در خانه مراقبت می‌کنید، باید گلدان را به صورت هفتگی بچرخانید تا نور به تمام قسمت‌های آن رسیده و رشدی متناسب داشته باشد. برگ‌های بزرگ گیاه در جذب نور خورشید کمک می‌کنند. بنابراین لازم است که برگ‌ها را به طور منظم تمیز کنید. هرگز برای تمیز کردن برگ‌ها از موادی غیر از آب جوشیده استفاده نکنید.

رطوبت و دمای مورد نیاز آلوکازیا ماکروریزا

دما

بابا آدم بومی نواحی گرمسیری است. این گیاه در دمایی بین ۱۸ تا ۲۶ درجه سانتی‌گراد بهترین رشد را خواهد داشت. البته که این گیاه در رنج دمایی بین ۱۰ تا ۳۲ درجه سانتی‌گراد هم می‌تواند زندگی کند. این را به یاد داشته باشید که دماهای خنک‌تر از ۱۰ درجه سانتی‌گراد به گیاه شما آسیب خواهد زد. بنابراین در تابستان می‌توانید نگهداری گیاه بابا آدم را در خارج از محیط خانه انجام دهید. این محیط می‌تواند نور مناسبی هم برای گیاه شما فراهم کند. ولی در زمستان و پاییز باید گیاه را به داخل منزل بازگردانید.

در مجموع سه چیز را همیشه به خاطر داشته باشید. اول اینکه آلوکازیا خود را در محیطی نگهداری کنید که دمای آن پایین‌تر از ۱۲ درجه سانتی‌گراد نرسد. دوم، در مقابل باد شدید از برگ‌های بزرگ گیاه محافظت نمایید. و سوم اینکه مراقب برگ‌های گیاه در مقابل آفتاب شدید باشید. زیرا نور مستقیم و شدید می‌تواند باعث سوختگی شود.

رطوبت

یکی دیگر از فاکتورهای مهم در نگهداری گیاه بابا آدم، رطوبت است. این گیاه رطوبت زیاد را دوست دارد. ولی می‌تواند رطوبت کم‌تر در محیط را نیز تحمل کند. این عامل یکی از نکات مهم و چالش برانگیز در نگهداری گیاه در خانه است. به خصوص در زمستان که رطوبت کاهش می‌یابد. بنابراین باید رطوبتی حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد را برای آن فراهم کنید. لوله‌ای شدن یا قهوه‌ای شدن برگ‌های بابا آدم می‌تواند از رطوبت اندک محیط باشد. رطوبت اندک همچنین می‌تواند ریسک ابتلای گیاه به بیماری‌های قارچی را نیز افزایش دهد. هنگام مراقبت از گیاه در خانه خود حتماً از روش‌های تولید رطوبت برای گیاهان خانگی استفاده نمایید.

بابا آدم
بابا آدم

آبیاری مناسب گیاه بابا آدم

آلوکازیا ماکروریزا خاکی مرطوب را می‌پسندد. ولی نباید اجازه داد خاک غرق آب و خیس بماند. در حالیکه می‌تواند تا حدودی خاک خیس را تحمل کند، ولی فکر خوبی نیست که ریشه‌های گیاه در آب بمانند. این عامل باعث ایجاد پوسیدگی در ریشه گیاه خواهد شد. آبیاری بیش از حد یکی از عوامل از بین برنده بابا آدم محسوب می‌شود. بهترین راه برای آبیاری گیاه این است که با خشک شدن سه چهارم خاک گلدان می‌توانید گیاه را آبیاری کنید. در پاییز و زمستان آبیاری را باید کاهش داد.

گیاه در زمستان وارد دوره رکود و استراحت خود می‌شود. همچنین زمان بیشتری لازم است تا بعد از هر آبیاری خاک گیاه خشک شود. بنابراین ریسک آبیاری بیش از حد گیاه در این فصول افزایش می‌یابد. در بهار و تابستان اما برای نگهداری گیاه بابا آدم باید همانطور که گفته شد آبیاری را هنگامی انجام داد که سه چهارم خاک خشک شده باشد. بعد از مدتی نگهداری از گیاه زمان آبیاری آن را به دست خواهید آورد.

آبی که در آبیاری بابا آدم استفاده می‌کنید، باید آبی هم‌دمای اتاق باشد. همچنین ریشه‌های گیاه به مواد شیمیایی حساس هستند. بنابراین از آب لوله‌کشی فقط در صورتی می‌توانید استفاده کنید که آن را به مدت ۲۴ ساعت در دمای محیط خانه نگه داشته باشید. کلر و فلوراید موجود در آب دو عاملی هستند که می‌توانند سلامتی گیاهان ما را تهدید کنند.

نشانه‌های آبیاری اشتباه در بابا آدم

آبیاری بیش از حد همانطور که گفته شد، باعث بالا رفتن ریسک پوسیدگی خواهد شد. زرد شدن برگ‌های مسن‌تر گیاه نشانه‌ آبیاری بیش از حد است. اگر به این نکته توجه نکنید باعث از بین رفتن کل گیاه خود خواهید شد. از طرف دیگر آبیاری اندک نیز می‌تواند باعث مشکلاتی شود. ولی به سختی آبیاری زیاد نخواهد بود. این عامل سلامت گیاه را تهدید خواهد کرد. رشد گیاه شما کند خواهد شد. و برگ‌ها به رنگ زرد یا قهوه‌ای در می‌آیند.

خاک مناسب نگهداری آلوکازیا ماکروریزا

در حالی که که برای نگهداری گیاه بابا آدم نیاز به خاکی مرطوب است، خطر آبیاری بیش از حد گیاه را تهدید خواهد کرد. بنابراین بهترین خاک برای این گیاه، بستری است که با اینکه بتواند رطوبت مورد نیاز گیاه را تامین کند، سبک و دارای زه‌کشی مناسبی باشد. می‌توانید برای به دست آوردن بهترین نتیجه، از خاک استاندارد به همراه مقداری پرلیت یا پومیس استفاده کنید. این کار به بالا رفتن زه‌کشی خاک کمک خواهد کرد. همچنین می‌توانید از پیت یا کوکوایر هم استفاده نمایید.

تعویض گلدان

هنگامی که اندازه گیاه شما از گلدان آن بسیار بزرگ‌تر شد، و ریشه‌ها از کف گلدان بیرون زدند، زمان تعویض گلدان است. این کار می‌تواند هر دو تا سه سال یکبار انجام شود. بهترین زمان نیز برای انجام آن بهار است. بهتر است در انتخاب گلدان دقت کنید. اندازه مناسب و نه بزرگ را برای گیاه خود انتخاب کنید. گلدان‌های عمیق و بزرگ باعث بالا رفتن ریسک پوسیدگی گیاه خواهند شد. آبیاری ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از تعویض گلدان می‌تواند ریسک شوک ناشی از تعویض گلدان را کاهش دهد. همچنین کمک خواهد کرد گیاه راحت‌تر از گلدان قبلی خارج شود.

بابا آدم ابلق
بابا آدم ابلق

 

تغذیه و کوددهی بابا آدم

آلوکازیا ماکروریزا نیاز به کوددهی و تغذیه منظم دارد. این عامل کمک خواهد کرد که برگ‌ها و سایز گیاه به اندازه مناسب رشد داشته باشند. می‌توانید از کودهای عمومی گیاهان آپارتمانی استفاده نمایید. فقط باید از نصف مقدار توصیه شده روی بسته‌بندی آن استفاده نمایید. هر دو هفته یکبار در بهار و تابستان گیاه خود را تغذیه کنید. این کار به رشد گیاه شما کمک می‌کند. یکماه قبل از فرا رسیدن پاییز کوددهی را متوقف کنید. در پاییز و زمستان همانطور که گفته شد، گیاه به دوره رکود یا استراحت خود وارد می‌شود. تغذیه بیش از حد گیاه باعث سوختگی یا زرد شدن برگ‌ها خواهد شد. بنابراین در دادن کود به گیاه خود زیاده‌روی نکنید.

تکثیر گیاه بابا آدم

این گیاه را می‌توان از طریق بذر، قلمه ساقه یا تقسیم بوته تکثیر کرد. بهترین روش برای تکثیر بابا آدم استفاده از روش تقسیم بوته است. این کار با جداسازی ریزوم‌های گیاه انجام می‌شود. و بهترین فصل برای انجام این کار بهار است. گیاه را از گلدان با دقت خارج نمایید. خاک اطراف ریزوم و ریشه را پاک کنید. با استفاده از یک وسیله تیز و تمیز قسمتی از ریزوم را از گیاه مادر جدا کنید. گیاه مادر را در گلدان خود بکارید. سپس هر کدام از قسمت‌های بریده را در گلدانی بکارید. خاک را مرطوب نگهداری کنید و در دمای اتاق گلدان را قرار دهید. بعد از مدتی این ریزوم‌ها گیاه جدید را تشکیل خواهند داد.

سمی بودن گیاه

در صورت پخته شدن، گیاه بابا آدم سمی نخواهد بود. و می‌تواند آن را خورد. این گیاه حاوی Calcium Oxalates است که برای انسان و حیوانات سمی محسوب می‌شود. پختن آن باعث شکسته شدن کریستال‌های مضر خواهد شد، و آن را قابل خوردن می‌کند. از طرف دیگر خوردن قسمت‌های گیاه به صورت خام باعث مشکلاتی خواهد شد. حساسیت‌های ناحیه دهان و گلو در کودکان و حیواناتی نظیر سگ و گربه شایع است. بنابراین اگر قصد نگهداری گیاه بابا آدم در خانه خود را دارید به این نکات را توجه داشته باشید.

بیماری‌ها و آفات گیاه بابا آدم

آلوکازیا ماکروریزا می‌تواند مورد هجوم آفات و بیماری‌های مختلفی قرار بگیرد. شایع‌ترین آفاتی که ممکن است در نگهداری بابا آدم با آن‌ها روبرو شوید، شپشک آردآلود، کنه قرمز و پولک است. همچنین، این گیاه مستعد درگیر شدن با بیماری‌های قارچی و باکتریایی می‌باشد. آبیاری بیش از حد از موارد شایع است که علاقه‌مندان ممکن است مرتکب آن شوند. نور مناسب می‌تواند به تبخیر آب از سطح برگ‌ها کمک کند. همچنین بستر کاشت گیاه هم در کاهش ریسک آبیاری بیش از حد موثر است.

بابا آدم
بابا آدم
مشکلات شایع در نگهداری گیاه بابا آدم
زرد شدن برگ گیاه همراه با حلقه‌های قهوه‌ای رنگ

ممکن است ایراد از نور کم محیط شما باشد. محیط تاریک می‌تواند منجر به ایجاد مشکل زرد شدن برگ‌ها یا وجود حلقه‌های قهوه‌ای رنگ در گیاه شود. همچنین خاک گیاه شما ممکن است در بین دو آبیاری خیس مانده باشد. استفاده از آب خنک، یا آب لوله‌کشی نیز می‌تواند باعث بروز این مشکل شود. تغذیه مناسب گیاه می‌تواند به رشد سالم و قوی برگ‌های بزرگ بابا آدم کمک کند. کمبود مواد مغذی خاک می‌تواند عاملی در بوجود آمدن این مشکل باشد.

زرد شدن برگ‌های قدیمی گیاه

این ممکن است نشانه آبیاری بیش از حد باشد. معمولاً نور اندک هم به این مشکل دامن خواهد زد. همچنین خاک سنگین و خیس نیز باعث بوجود آمدن این مشکل در نگهداری گیاه بابا آدم خواهد شد. برای حفظ سلامتی گیاه حتماً گردش هوای مناسبی نیز برای گیاه خود فراهم کنید.

لوله شدن برگ ها و قهوه ای شدن لبه برگ

این مشکل می‌تواند به دلیل آبیاری اندک یا قرار گرفتن گیاه در معرض نور مستقیم خورشید باشد. آلوکازیا علاقه به نور زیاد و غیرمستقیم دارد. در صورت قرارگیری در معرض نور شدید دچار سوختگی خواهد شد. آبیاری اندک و کمبود رطوبت محیط نیز می‌تواند منجر به لوله شدن برگ‌ها شود.

آلوکازیا ماکروریزا, بابا آدم

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری اچوریا ایمبریکاتا
نوشتهٔ بعدی
گلدهی دوباره ارکیده