معرفی جامع و نحوه نگهداری آستروفیتوم کاپوت مدوزا
اگرچه آستروفیتوم کاپوت مدوزا (Astrophytum Caput Medusae) از دسته کاکتوسهای زیبا نیست، یک کاکتوس خاص، کمیاب و کلکسیونی به حساب میآید. این گیاه به کندی رشد میکند و دارای ساقههای کوچک سبز است. این گیاه عجیب گلدهی هم میکند که این گلها به رنگهای سفید و زرد هستند. این گلها در فصل بهار خواهند رویید. برای نگهداری آستروفیتوم کاپوت مدوزا نیاز به نور کامل خورشید است. این گیاه در واقع یک ساکولنت است که بین ۲ تا ۱۲ سانتیمتر در ارتفاع رشد خواهد داشت.
فهرست مطالب
کاپوت مدوزا معمولاً به تنهایی رشد میکند. البته در برخی اوقات به صورت گروهی هم یافت میشود. این ساکولنت دارای ساقهای کوچک و استوانهای است. تعداد این ساقهها بین ۳ تا ۸ و در برخی اوقات تا ۱۶ یا ۱۷ ساقه استوانهای هم میرسد. این ساقهها با نقاط کمرنگ سفیدی پوشانیده شدهاند. ساقه اصلی این گیاه قهوهای رنگ است و نزدیک به خاک و روی آن رشد خواهد داشت. ریشههای سرسخت این ساکولنت آب را به خوبی در خود ذخیره میکنند و از گیاه در مقابل خشکی در فصول گرم سال محافظت میکنند. آستروفیتوم کاپوت مدوزا معمولاً بیش از سه تا چهار خار نخواهد داشت. طول این خارها بین ۱ تا ۳ میلیمتر است.
نور و دمای مناسب نگهداری آستروفیتوم کاپوت مدوزا
همانطور که گفته شد برای نگهداری آستروفیتوم کاپوت مدوزا نیاز به محیطی با نور کامل خورشید است. هنگامی که از این ساکولنت مراقبت میکنید به این نکته مهم دقت داشته باشید. در صورتی که نتوانید نور مناسب را برای آن فراهم کنید، سلامتی گیاه از دست خواهد رفت. بهترین رشد آن در نور کامل خورشید و در خارج از خانه است. اگر میخواهید این ساکولنت را داخل منزل نگهداری کنید، باید بتوانید نور مناسب گیاه را فراهم نمایید. این گونه از ساکولنت در تابستان باید از نور مستقیم خورشید محافظت شود. نور مستقیم میتواند منجر به سوختگی و مرگ گیاه شود.
این گونه ساکولنت دمای محیطی گرم را میپسندد. البته تا دمای هوای منفی ۱ درجه سانتیگراد را نیز در صورت خشک بودن خاک تحمل میکند. اگر در مناطقی زندگی میکنید که دارای هوای سردی در زمستان هستند، باید گیاه را به محیط داخل خانه منتقل نمایید. به شرطی که نور مورد نیاز آن را نیز بتوانید تامین کنید. بهترین دما برای نگهداری آستروفیتوم کاپوت مدوزا نیز دمایی بین ۱۸ تا ۳۰ درجه سانتیگراد است. البته که همانطور که گفته شد، دمای تا زیر صفر را نیز تحمل خواهد کرد.
آبیاری و تغذیه گیاه کاپوت مدوزا
نگهداری آستروفیتوم کاپوت مدوزا مستلزم مراقبت زیاد و تامین شرایط مورد نیاز آن است. برای مراقبت از این ساکولنت نیاز به آبیاری مانند ساکولنتهای دیگر دارد. در صورت رعایت موارد آبیاری میتوانید گیاه سالمی داشته باشید. خاک این ساکولنت نباید خیس بماند. و از آبیاری بیش از حد آن باید پرهیز نمود. بهترین روش آبیاری این است که باید اجازه داد خاک گلدان به طور کامل خشک شود، سپس گیاه را طوری آبیاری کرد که آب از سوراخهای کف گلدان خارج شود. معمولاً در فصل رشد، اگر گیاه را خارج از خانه مراقبت میکنید، میتوانید هفتهای یکبار آبیاری را انجام دهید. دمای آبی که به گیاه میدهید، آبی با دمای حدود ۲۰ درجه سانتیگراد است.
برای نگهداری آستروفیتوم کاپوت مدوزا در زمستان باید آبیاری را زمانی انجام که خورشید در آسمان است. یعنی هنگام شب و در روزهای سرد نباید آبیاری انجام شود. ذکر این نکته نیز ضروری است که نباید روی ساقه گیاه آب ریخته شود. این ساکولنت علاقع به آب باران دارد. آب باران حاوی مقدار اندکی از اسید است که برای گیاه مفید خواهد بود. اگر در زمستان گیاه را به اشتباه آبیاری کنید، به ریشههای آن آسیب خواهید رساند. باعث پوسیدگی و از بین رفتن ساکولنت خود خواهید شد. برای تغذیه گیاه نیز میتوانید در فصول رشد و ماهیانه یکبار گیاه را تغذیه نمایید. از کودهای مخصوص کاکتوس و ساکولنت استفاده کنید و از تغذیه آن در زمستان خودداری نمایید.
خاک و گلدان مناسب آستروفیتوم کاپوت مدوزا
برای رشد و سلامت این ساکولنت نیاز به خاکی طبیعی و ماسهای است. خاک مناسب نگهداری آستروفیتوم کاپوت مدوزا باید دارای زهکشی مناسبی نیز باشد. اگر این خاک دارای زهکش مناسبی نباشد، باعث پوسیدگی و آسیب به سیستم ریشهای خواهد شد. میتوانید از مخلوط خاک کاکتوس و ساکولنت استفاده کنید. کمی هم ماسه و سنگریزه به آن اضافه نمایید. گلدانی نیز انتخاب نمایید که عمیق نباشد. سیستم ریشه این ساکولنت کم عمق است و انتخاب گلدان عمیق میتواند به باقی ماندن آب در خاک کمک کرده و باعث پوسیدگی ریشه شود. جنس گلدان انتخابی شما نیز در سلامت گیاه شما تاثیرگذار است. بهترین جنس گلدان برای نگهداری کاپوت مدوزا گلدان سفالی با عمق کم است. این نوع ساکولنت نیازی به تعویض گلدان چندانی پیدا نخواهد کرد.
تکثیر و پیوند آستروفیتوم کاپوت مدوزا
آستروفیتوم را میتوان از طریق بذر تکثیر کرد. این نوع ساکولنت به دلیل رشد کندی که دارد، تکثیر از طریق بذر در محیط خانه توصیه نمیشود. ولی برای این کار میتوانید بذرها را در خاکی با زهکش مناسب کاشته و گلدان را در مکانی گرم قرار دهید. اگر علاقهمند به انجام این کار هستید مطلب کاشت بذر کاکتوس را مطالعه کنید.
در صورت نگهداری آستروفیتوم کاپوت مدوزا به صورت پیوند، رشد آن سریعتر خواهد شد. گیاه پیوند زده شده، در مقابل خشکی حساسیت پیدا خواهد کرد. به خصوص در تابستان باید به آبیاری گیاه دقت کرد. برای انجام عمل پیوند، قسمت غدهای گیاه را به روی پایه مناسب، پیوند میزنند. چند هفتهای طول خواهد کشید تا گیاه رشد خود را شروع کند.
بیماریها و آفات کاپوت مدوزا
شتهها، بیماریهای قارچی و کرمها میتوانند به آستروفیتوم کاپوت مدوزا حملهور شوند. برای کنترل این آفات و سالم ماندن گیاه باید شرایط مناسب نگهداری را فراهم نمود. اگر آفتی مشاهده کردید سریعاً با استفاده از آفتکش مخصوص آنها را از بین ببرید. برای آشنایی بیشتر با آفات و بیماریها به مطلب آفات و بیماریهای کاکتوس و ساکولنت مراجعه کنید.