نقاط سیاه روی کاکتوس

نقاط سیاه روی کاکتوس

دلایل اصلی ایجاد نقاط سیاه روی کاکتوس و روشهای جلوگیری از آن

یکی از موارد شایع در نگهداری کاکتوس در محیط خانه بوجود آمدن نقاط سیاه روی کاکتوس است. این گیاهان که امروزه مورد توجه بسیاری در خانه قرار گرفته‌اندبا ظاهر منحصر به فردی که دارند، نیازمند تامین شرایط مطلوب مراقبت و نیازهای محیطی هستند. خشکی و هوای گرم محیط و گردش هوای مناسب از جمله موارد مهم در نگهداری از این گیاهان است. با وجود رعایت موارد نگهداری ممکن است مشکلاتی برای این گیاهان بوجود آید که یکی از این موارد در محیط داخلی نقاط سیاه رنگ روی آنهاست. در ادامه مطلب قصد داریم به این مشکل و راه‌های مقابله و جلوگیری از آن بپردازیم.

چگونه با نقاط سیاه روی کاکتوس مقابله کنیم؟

برای مقابله با نقتط سیاه روی کاکتوس باید علت اصلی بوجود آمدن مشکل را متوجه شویم. باید راه حلی یافت تا از وارد آمدن آسیب بیشتر به گیاه جلوگیری کنیم. راه حل سریع در مرحله اول تنظیم نور محیط گیاه، آبیاری منظم و صحیح و کوددهی مناسب کاکتوس است. همچنین باید رطوبت محیط را کاست و از یخ‌زدگی گیاه جلوگیری کرد.از عوامل دیگر می‌توان به آفات و مواد شیمیایی اشاره نمود.

سیاهی کاکتوس
سیاهی کاکتوس

نقاط سیاه روی کاکتوس به چه معنی است؟

هنگام مواجه شدن با نقاط سیاه روی کاکتوس به سرعت متوجه مشکلی در گیاه خود می‌شویم. این مشکل باعث بروز استرس به خود گیاه به دلایل مختلف خواهد شد. نگهداری نامناسب گیاه به فیزیولوژی آن آسیب وارد کرده و این تغییرات به صورت‌های متفاوتی روی بدنه گیاه نمایان خواهند شد.

دلیل نقاط سیاه روی کاکتوس

عوامل محیطی یکی از موارد مهم در بوجود آمدن لکه‌های سیاه روی گیاه هستند. در کاکتوس، این عوامل مانند ازدیاد نور یا همان سوختگی، رطوبت بیش از حد، مشکلات آبیاری، کوددهی بیش از حد و یخ‌زدگی می‌باشد. از طرف دیگر، عوامل زیستی مانند ارگانیزمهای زنده باعث بروز مشکل خواهند شد. این عوامل نظیر آفات، قارچ‌ها و باکتری می‌باشند.

نور بیش از حد و سوختگی گیاه

حتماً این را با خود می‌گویید، پس چرا کاکتوسها در صحرا و کویر در آن آفتاب داغ دچار سوختگی نمی‌شوند. در حالیکه کاکتوسها علاقه زیادی به نور و محیط‌های آفتابی دارند، بسیاری از آنها در گلخانه و مکانهایی با نور کمتر پرورش پیدا می‌کنند. و این بدین معنیست که به محیطی که در آن پرورش یافته‌اند عادت می‌کنند. هنگامی که یکباره آنها را در معرض نور مستقیم و شدید آفتاب قرار دهیم به سختی به آن عادت می‌کنند. در نتیجه کاکتوس دچار سوختگی و تغییر رنگ خواهد شد. کاکتوسی که دچار سوختگی شود، به رنگ زرد تغییر رنگ داده و دچار پوسیدگی خواهد شد. در نتیجه نقاط سیاه روی کاکتوس نمایان می‌شوند.

برای مقابله با این مشکل باید گیاه را به مکانی با نور کمتر انتقال داد. این پیام از سمت گیاه واضح است که هنوز آمادگی مواجهه با نور زیاد را ندارد. اگر گیاه را از گلخانه خریداری می‌کنید، محیطی شبیه به آن را برای گیاه خود فراهم نمایید. این کار از وارد شدن شوک به گیاه جلوگیری خواهد کرد.

انتقال گیاه به محیط با نور بیشتر باید به تدریج و به آهستگی انجام شود. کاکتوس شما نیاز به زمان دارد تا با محیط جدید زندگی خود خو بگیرد. باید صبر داشته باشید و گلدان را به تدریج به محیطی با نور بیشتر منتقل کنید.

رطوبت بیش از حد

به طور طبیعی بیشتر کاکتوس‌ها در محیطی با رطوبت اندک رشد و نمو پیدا می‌کنند. این گیاهان علاقه‌ای به رطوبت محیط ندارند. به این دلیل که آب را در اندام‌های خود ذخیره می‌کنند. بعلاوه، این گیاهان فتوسنتز منحصر به فردی دارند. کاکتوسها بدون دریافت آب برای مدت طولانی می‌توانند زندگی کنند. و این منطقی است که فکر کنیم نیازی به رطوبت بیشتر نخواهند داشت. رطوبت بیش از حد محیط باعث رشد پاتوژن‌ها شده که می‌تواند به سلامتی آن صدمه وارد کند. با بوجود آمدن قارچ‌ها و باکتری‌ها، بیماری کاکتوس شما را فرا می‌گیرد. یکی از دلایل بوجود آمدن نقاط سیاه روی کاکتوس همین رطوبت محیط است.

برای جلوگیری از گسترش بیماری باید گلدان خود را به مکانی دیگر انتقال دهید. این مکان باید رطوبت نداشته باشد. کاکتوس را در مکان‌هایی مانند آشپزخانه یا سرویس بهداشتی و حمام قرار ندهید. با این کار به از بین رفتن آن سرعت می‌بخشید. گردش هوای مناسبی برای گیاه خود فراهم نمایید.

اگر رطوبت محیط بالاست، باید از هواکش استفاده کنید که گردش هوای مناسبی ایجاد نمایید. این کار به خصوص برای وقتی که تعداد کاکتوس و ساکولنت شما زیاد است مفید واقع خواهد شد. از قرار دادن رطوبت ساز در محیط زندگی کاکتوس‌های خود خودداری نمایید.

آلودگی قارچی
آلودگی قارچی

مشکلات ناشی از آبیاری اشتباه

آبیاری بیش از حد یکی از عوامل نابودی کاکتوس به حساب می‌آید. آبیاری هم دوست و هم دشمن انواع گیاهان است. بسته به اینکه چه میزان آبیاری انجام شود می‌تواند مفید یا مضر باشد. آبیاری بیش از حد کاکتوس می‌تواند منجر به پوسیدگی و از بین رفتن آن شود. همچنین عدم دریافت مواد مغذی یا آبیاری اندک نیز می‌تواند منجر به پوسیدگی کاکتوس شما شود. هنگامی که گیاه شما دچار پوسیدگی شود، ممکن است نقاط سیاه روی کاکتوس نمایان شود.

گلدان شما باید دارای زهکشی مناسبی باشد. به طوری که بعد از هر آبیاری به سرعت آب از گلدان خارج شود. خاک گیاه باید سبک باشد و بتواند آب و هوا درون آن به خوبی گردش داشته باشد. در صورتی که خاک گیاه غرق آب و گل بود، باید به سرعت کاکتوس را از گلدان خارج کرده و مشکل را برطرف نمایید. گیاه را روی پارچه تمیز قرار دهید و خاک اطراف ریشه را تمیز کنید.

ریشه‌های آسیب دیده و پوسیده را از گیاه جدا نمایید. از خاک تازه و با زهکشی مناسب استفاده نمایید و بعد از تمیز کردن ریشه‌ها با ماده قارچ‌کش گیاه را درون محیط جدید آن بکارید. چند روزی از آبیاری آن خودداری کنید و اجازه دهید به محیط جدید عادت کند.

نقاط سیاه روی کاکتوس در اثر اشتباه در کوددهی

کوددهی بیش از حد می‌تواند به کاکتوس شما و هر گیاه آپارتمانی دیگر نیز آسیب وارد کند. شما باید برنامه کوددهی منظمی به خصوص برای کاکتوس خود داشته باشید. زیرا این گیاهان بدلیل نیازهای اندک، به کوددهی بیش از حد علاقه‌ای ندارند. طبق تحقیقات انجام شده، کاکتوس و ساکولنت‌ها در طول سال نیاز به یک یا دو بار کوددهی خواهند داشت. حتی در این مدت نیز باید از نصف مقادیر درج شده روی بسته‌بندی کودها استفاده کرد.

کوددهی بیش از حد باعث رسوب نمک در خاک گلدان خواهد شد. در برخی موارد این رسوبات باعث آسیب و ایجاد نقاط سیاه روی کاکتوس خواهند شد. اگر متوجه موضوع ازدیاد کوددهی کاکتوس خود شدید، نباید در دفعات آتی این کار را انجام دهید. با شستشوی خاک گلدان می‌توانید این رسوبات را از خاک خارج کنید. رقیق کردن کود می‌تواند از آسیب‌های احتمالی به گیاه جلوگیری کند.

آسیب‌های ناشی از سرمازدگی

برخی از گونه‌های کاکتوس در مقابل سرما مقاومت بیشتری دارند. قبل از خرید انواع این گیاه باید درباره اینکه انتخاب شما در چه آب و هوایی می‌تواند زندگی کند اطلاع داشته باشید. اگر این کار را نکنید ممکن است گیاه شما با توجه به محیط زندگی آسیب ببیند. در اثر سرمای بیش از حد ممکن است نقاط سیاه روی کاکتوس شما بوجود آید. هوای بسیار سرد دشمن اکثر این گیاهان است. به خصوص برای وقتی که مدت طولانی در این هوا بمانند.

گیاه را در زمستان به مکانی گرم‌تر منتقل کنید یا اگر گلخانه دارید برای آنها محیطی مناسب فراهم نمایید. گرمای بیش از حد هم می‌تواند مضر باشد. بنابراین از قرار دادن گلدان در نزدیکی وسایل گرمایشی نیز خودداری نمایید. می‌توانید با استفاده از نورهای مصنوعی گرمای مناسبی برای گیاه خود فراهم نمایید. البته این نورها نیز باید با فاصله مناسبی از گیاه قرار داده شوند تا باعث ایجاد سوختگی نشوند. فاصله مناسب با توجه به شدت نور معمولاً بین ۳۰ تا ۴۰ سانتی‌متر است.

نقاط سیاه
نقاط سیاه

آلودگی ناشی از آفات

وجود آفات ممکن است منجر به بروز نقاط سیاه روی کاکتوس شود. این آفات با آسیب رساندن ناشی از تغذیه خود روی قسمتی از بدنه گیاه ابتدا نقاط زرد، قهوه‌ای و سپس سیاه از خود به جای می‌گذارند. آفات معمول که باعث بروز این مشکل می‌شوند، شته، شپشک نباتی، Dactylopius coccus، Moneilema gigas و موارد دیگری هستند.

هنگام مواجه با این آفات به صورت فیزیکی آنها را از روی گیاه خود بردارید. بسیاری از این آفات را می‌توانید به صورت دستی مهار کنید. با اسپری آب معمولی و با شدت زیاد می‌توانید اقدام به شستشوی بدنه گیاه نمایید. تمام سطح آن را از آفات پاک کنید. بعد از این کار گیاه را در معرض گردش هوای مناسب قرار دهید تا آب و رطوبت روی بدنه از بین برود. می‌دانید که رطوبت یکی از عوامل مهم در پیدایش مشکلات بیشتر برای کاکتوس است.

آفتاب سوختگی و روشنایی بیش از حد

آفتاب و نور مستقیم بیش از حد برخلاف تصور بسیاری از علاقه‌مندان باعث ایجاد سوختگی و ایجاد نقاط سیاه روی کاکتوس خواهد شد. باید نور مناسب کاکتوس را فراهم نمایید. و گیاه را به مکانی با نور ایده‌آل انتقال دهید.

بیماری‌های قارچی

اگرچه درصد مشاهده این مشکل اندک است، ولی بیماری‌های قارچی باعث بروز این مشکل خواهند شد. این بیماری به میزبان خود را به طور غیر قابل بازگشتی آسیب وارد می‌کند. عدم رعایت شرایط محیطی گیاه، همچنین رطوبت و سرمای هوا می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های قارچی شود.

بیشتر مواردی که از عامل‌های قارچی بوجود می‌آید، تقریباً غیر قابل کنترل است. برای جلوگیری از گسترش بیماری، باید گیاه خود را به سرعت از سایر گیاهان جدا کنید. این گیاهان معمولاً قابل نجات نیستند و باید به سرعت آنها را از بین برد. با برش قسمتهای آلوده امکان درمان گیاه بسیار اندک است.

برای جلوگیری از گسترش به گیاهان دیگر باید با استفاده از قارچ‌کش گیاهان را آغشته کرد. این کار را سه بار و به فواصل زمانی یک هفته تا ده روز انجام دهید. همچنین گیاه خود را به مکانی با دمای گرم‌تر انتقال دهید.

بیماری‌های باکتریایی

باکتری یکی دیگر از عوامل بروز نقاط سیاه روی کاکتوس است. همانند قارچ‌ها، باکتری نیز یکی از پاتوژنهایی است که گیاه را از بین خواهد برد. برخی از باکتری‌های رایج که به گیاه آسیب می‌رساند عبارتند از: Erwinia cartotovora و Erwinia cacticida.

در صورتی که گیاه شما دچار مشکل ناشی از باکتری شود، باید آن قسمت را از بین برد. با قرار دادن گلدان در آفتاب غیر مستقیم، رطوبت اطراف گیاه کاهش خواهد یافت و امکان ابتلای آن به بیماری‌های قارچی یا باکتری کاسته خواهد شد.

در این مطلب سعی کردیم نکات و عواملی که باعث بوجود آمدن نقاط سیاه روی کاکتوس می‌شوند را تا حدی بیان کنیم. در صورتی که سوال خود را در این مطلب پیدا نکردید، می‌توانید در پایین با ما در میان بگذارید.

نقاط سیاه روی کاکتوس, نقاط سیاه کاکتوس

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
دلایل زرد شدن برگ اسپاتی فیلوم
نوشتهٔ بعدی
توقف رشد فیکوس الاستیکا