بالا بردن رطوبت محیط گیاهان

بالا بردن رطوبت محیط گیاهان

۱۰ راه موثر برای بالا بردن رطوبت محیط گیاهان در خانه

گیاهان آپارتمانی همیشه با بالا بودن رطوبت محیط در خانه رشد و کیفیت بهترین خواهند داشت. بالا بردن رطوبت محیط گیاهان در خانه و در زمستان کمی چالش برانگیز است. این مطلب روش‌هایی را به شما نشان می‌دهد که بتوانید رطوبت محیط را بالا ببرید. از روش‌هایی که به طور طبیعی می‌توان از آن استفاده کرد، نگهداری دسته‌جمعی گیاهان، غبارپاشی، استفاده از دستگاه رطوبت ساز و استفاده از زیرگلدانی است. نگهداری گیاهان به صورت تراریوم یا در محیط‌هایی مانند حمام و سرویس بهداشتی می‌تواند رطوبت مورد نیاز گیاهان را تامین نماید.

روش‌‌‌‌‌‌‌‌‌های زیادی برای افزایش رطوبت محیط نگهداری گیاهان در خانه وجود دارد. از آنجایی که کمی رطوبت برای گیاهان راحتی به همراه می‌آورد، این مطلب را تا انتها بخوانید تا گیاهانی شاداب و سالم داشته باشید.

نگهداری دسته جمعی گیاهان

گیاهان رطوبت خود را از طریق برگ‌ها از دست می‌دهند. این بخار آب به سرعت به هوا منتشر شده و گیاه را ترک و رطوبت محیط را افزایش می‌دهد. با نگهداری دسته‌جمعی گیاهان، مقدار تبخیر آب از سطوح برگ‌ها بالا می‌رود. در نتیجه رطوبت به طرز قابل توجهی بالا می‌رود. تا کنون داخل گلخانه‌ای راه رفته و رطوبت هوا را احساس کرده‌اید؟ این رطوبت به همین دلیل است. یکی از بهترین روش‌های طبیعی برای بالا بردن رطوبت محیط گیاهان نگهداری دسته‌جمعی آنهاست. نکته منفی این کار،این است که باید تعدادی زیادی گیاه را در یک مکان قرار دهید. و نمی‌توانید تعداد ۱۰ تا ۲۰ عدد گلدان را در نقطه‌ای از خانه کنار هم بگذارید.

غبار پاشی گیاهان
غبار پاشی گیاهان

غبار پاشی گیاهان

اولین راه حلی که علاقه‌مندان به گل و گیاه برای بالا بردن رطوبت محیط گیاهان خود به آن فکر می‌کنند، غبارپاشی گیاهان است. با استفاده از یک دستگاه اسپری ساده، می‌توانید اطراف گیاه آب را اسپری کنید. برخی از علاقه‌مندان نیز به صورت مستقیم گیاه را غبار پاشی می‌کنند. قطرات آب به تدریج بخار شده و رطوبت محیط اطراف گیاه را برای چند ساعت افزایش می‌دهند.

این روش سریع و ساده است. ولی فقط برای چند ساعت رطوبت محیط را افزایش خواهد داد. پس نیاز دارید که این کار را تکرار کنید. بعلاوه، باقی ماندن آب روی گیاه، ریسک دچار شدن گیاه به بیماری‌های قارچی و باکتریایی را افزایش خواهد داد. به خصوص در گیاهان مستعد. غبارپاشی هنگام صبح، کمی مطمئن‌تر است. زیرا در طول روز و قبل از سرد شدن هوا آب تبخیر خواهد شد. این کار می‌تواند ریسک ابتلا گیاه به بیماری قارچی را کاهش دهد. در مجموع، این کار توصیه نمی‌شود.

استفاده از رطوبت ساز

یکی از گزینه‌های مناسب برای بالا بردن رطوبت محیط گیاهان استفاده از رطوبت ساز برقی است. دستگاه‌های بخور سرد می‌توانند به خوبی رطوبت مناسبی برای گیاهان فراهم کنند. در طول روز می‌توانید طی ساعات مشخصی دستگاه را روشن کرده و محیط گیاه را مرطوب کنید. استفاده از این دستگاه‌ها علاوه بر فوایدی که برای گیاهان شما خواهد داشت، برای شما نیز مفید خواهد بود. برخی در زمستان دچار خشکی پوست و مو می‌شوند. هنگامی که بخاری و دستگاه‌های گرمایشی هوا را خشک می‌کنند، این دستگاه‌ها می‌توانند بسیار مفید باشند.

نگهداری گیاهان در محیط حمام

فکر کنید و ببینید کدام مکان از خانه شما بیشترین رطوبت را دارد. مطمئناً حمام و سرویس بهداشتی. این مکان‌ها در طول روز رطوبت خواهند داشت و برای گیاهان مفید هستند. البته اگر حمام یا سرویس بهداشتی شما نور مناسبی دریافت می‌کند، می‌توانید برخی گیاهان خود را در آن قرار دهید.

بالا بودن رطوبت این محیط‌ها نباید باعث شود که برای دریافت رطوبت گیاهان خود را به صورت مکرر جابه‌جا کنید. خود جابه‌جایی گیاه باعث آسیب و بروز استرس در آن خواهد شد. گیاهانی مانند ارکیده، بروملیادس، سرخس و اسپاتی فیلوم گزینه‌های مناسبی برای نگهداری در حمام یا سرویس بهداشتی هستند.

زیرگلدانی حاوی سنگ‌ریزه
زیرگلدانی حاوی سنگ‌ریزه

استفاده از زیرگلدانی حاوی سنگ‌ریزه

یکی از روش‌های ساده برای بالا بردن رطوبت محیط گیاهان استفاده از یک زیرگلدانی که داخل آن را سنگ ریزه و آب ریخته‌اید است. تمام کاری که لازم است انجام دهید این است که یک زیرگلدانی بزرگ‌تر از کف گلدان انتخاب کنید و داخل آن را سنگ ریزه و آب بریزید. آب نباید با کف گلدان تماس داشته باشد. گلدان گیاه خود را روی سنگ‌ریزه‌ها قرار دهید. در صورت تماس کف گلدان با آب، ریشه‌ها خیس مانده و دچار پوسیدگی خواهند شد. آب به تدریج بخار شده و هوای اطراف گیاه را مرطوب خواهد کرد.

اصلی‌ترین نقطه منفی این روش، بالا رفتن ریسک بروز بیماری‌های قارچی و باکتری در گیاه شما است. همچنین وجود همیشگی آب در اطراف گیاه باعث جذب آفات خواهد شد. در هر صورت با مراقبت و نگهداری تازه آب و تمیز کردن زیرگلدانی می‌توان گفت این روش ساده و بهترین است.

دوش گرفتن گیاه

می‌توانید با قرار دادن گیاه زیر شیر آب برای دقایقی چند کار را باهم انجام دهید. علاوه بر ایجاد رطوبت برای گیاه خود، برگ‌ها هم تمیز خواهند شد. همچنین خاک گیاه شسته شده و رسوبات ناشی از آبیاری از کف گلدان خارج می‌شوند. البته که این کار را نمی‌توانید هر روز و هر ساعت انجام دهید. خیس ماندن خاک باعث پوسیدگی گیاه شما خواهد شد. بخار شدن رطوبت از سطح خاک گیاه نیز چند روزی رطوبت گیاه شما را تامین خواهد کرد.

استفاده از تراریوم

امروزه تراریوم‌ها علاوه بر فوایدی که برای برخی از گیاهان دارند، زیبایی خاصی را به محیط پیرامون خود خواهند بخشید. تراریوم‌ها انواع روباز و بسته دارند. تراریوم‌های روبسته، به خوبی به بالا بردن رطوبت محیط گیاهان آپارتمانی کمک خواهند کرد. در مقایسه با تراریوم‌های بسته، تراریوم روباز رطوبت کمتری را برای گیاهان تامین خواهند کرد. البته نگهداری کاکتوس و ساکولنت در این محیط‌ها توصیه نمی‌شود.

استفاده از دو گلدان

یکی دیگر از روش‌های بالا بردن رطوبت محیط گیاهان استفاده از دو گلدان است. گلدان گیاه خود را درون گلدانی با اندازه ۳ تا ۵ سانتی‌متر بزرگ‌تر قرار دهید. این فضا را با خزه و اسپگنوم ماس پر کرده و آن را خیس کنید. خزه رطوبت را در خود نگهداری کرده و به تدریج خشک می‌شود. برای چند روزی می‌تواند رطوبت محیط گیاه را بالا ببرد. با این روش، باید مطمئن باشید که هر دو گلدان دارای سوراخ‌های کف باشند. در غیر اینصورت گیاه شما دچار پوسیدگی خواهد شد.

قرار دادن پارچه یا لباس‌های خیس در مکان نگهداری گیاهان

می‌توانید در اتاقی که گیاهان خود را نگهداری می‌کنید، پارچه یا حوله خیسی را آویزان کنید. بخار شدن رطوبت از روی پارچه می‌تواند تا حدودی رطوبت محیط را بالا ببرد. با بالا رفتن نرخ زندگی در محیط‌های آپارتمانی امکان آویزان کردن البسه شسته شده بیرون از محیط خانه اندک خواهد شد. بنابراین می‌توانید بند رخت لباس‌های شسته شده خود را داخل اتاق گیاهان خود قرار دهید. تبخیر آب از روی البسه می‌تواند رطوبت محیط گیاهان شما را تامین کند. البته این رطوبت به میزانی نیست که بتواند فواید زیادی داشته باشد.

رطوبت ساز
رطوبت ساز

پوشاندن گیاه با پلاستیک

در حالیکه این روش در بین علاقه‌مندان محبوب نیست، می‌توان با پوشاندن گیاه با یک پلاستیک تمیز و شفاف به بالا بردن رطوبت محیط گیاهان کمک کرد. این کار به خصوص برای گیاهان بسیار حساس در زمستان مفید است. می‌توانید با ستون کردن چند تکه چوب در اطراف گیاه و قرار دادن پلاستیک در بالای آن‌ها این کار را انجام دهید. این کار باعث خواهد شد، گلخانه کوچکی برای گیاه خود فراهم کنید. البته هنگام تابش مستقیم نور خورشید، حرارت در اطراف گیاه شما چندین برابر خواهد شد. بنابراین به خصوص در تابستان باید از گیاه خود در برابر گرمای شدید هوا محافظت نمایید.

نشانه‌های نیاز گیاه به رطوبت بیشتر محیط

بسیاری از گیاهانی که در بازار به فروش می‌رسند، از نواحی استوایی پا به خانه‌های ما گذاشته‌اند. بنابراین نیاز رطوبتی آن‌ها بیشتر خواهد بود. این گیاهان در هوای گرم و با نور کمتر می‌توانند در خانه‌های ما دوام آورند. ولی برای شادابی نیاز مبرمی به رطوبت بالای محیط خواهند داشت. بعد از خرید و انتقال گیاهان به خانه، ممکن است نشانه‌هایی از بروز استرس به دلیل کمبود رطوبت را در گیاهان احساس کنید. در ادامه این مطلب می‌خواهیم به نشانه‌های کمبود رطوبت در گیاهان آپارتمانی اشاره داشته باشیم.

قهوه‌ای شدن لبه برگ‌های گیاه

بیشتر رطوبت گیاه از طریق برگ از دست می‌رود. در شرایط هوای ثابت و خشک، تبخیر آب افزایش می‌یابد. لبه برگ‌های گیاه حساسیت بیشتری نسبت به قسمت‌های دیگر خواهند داشت. و در شرایط کمبود رطوبت محیط قهوه‌ای خواهند شد. یکی از شایع‌ترین نشانه‌های کمبود رطوبت همین قهوه‌ای شدن لبه برگ گیاه است.

زرد شدن برگ‌ها

زرد شدن برگ نشانه بروز استرس به گیاه است که به دلایل مختلفی رخ می‌دهد. مشاهده زرد شدن با سرعت برگ‌های گیاه نشانه مشکلاتی در نگهداری گیاه است که یکی از آن‌ها را می‌توان کمبود رطوبت نامید.

خشکی برگ

کمبود رطوبت محیط نگهداری گیاهان آپارتمانی می‌تواند به خشکی برگ بیانجامد. باید به سرعت وارد عمل شوید. و از یکی از روش‌های بالا بردن رطوبت محیط گیاهان استفاده نمایید.

ریزش شکوفه قبل از باز شدن

غنچه و شکوفه گل در بیشتر گیاهان یکی از اجزا بسیار حساس در برابر کمبود رطوبت محیط است. هنگامی که از گیاهان گلده استفاده می‌کنید، رطوبت بخش جدایی ناپذیر در نگهداری آن‌ها به حساب می‌آید. خشکی هوا و کمبود رطوبت منجر به افتادن غنچه گیاهان می‌شود.

باز نشدن غنچه

یکی دیگر از نشانه‌های کمبود رطوبت در گیاهان بروز استرس و باز نشدن غنچه گل است.

چروکیدگی و پژمردگی برگ‌ها

رطوبت اندک باعث چروکیدگی و پژمردگی برگ‌های گیاه خواهد شد. البته کمبود آبیاری یا اشتباه در آبیاری گیاه هم عواملی هستند که در پژمردگی و افتادگی ساقه‌های گیاه موثر هستند.

بهترین میزان رطوبت برای گیاهان آپارتمانی

بیشتر گیاهان آپارتمانی به میزان ۵۰ تا ۶۰ درصدی رطوبت محیط نیاز دارند. اگر بتوانید میزان رطوبت محیط گیاهان خود را در این حد نگهداری کنید، گیاهانی شاداب و سالم خواهید داشت. بسیاری از گیاهان هستند که به میزان بیشتری از رطوبت نیاز دارند. ولی تعدا آن‌هایی که در هوای خشک زندگی می‌کنند اندک است.

رطوبت ساز
رطوبت ساز

آیا رطوبت بیش از حد برای گیاهان مضراست؟

رطوبت بیش از حد برای گیاهانی که به رطوبت کمتری نیاز دارند می‌تواند امکان ابتلای آن‌ها را به بیماری‌های قارچی و باکتری افزایش دهد. بسیاری از بیماری‌های قارچی و باکتری‌ها در شرایط رطوبت بالای محیط نمو پیدا خواهند کرد و به سرعت گیاه را از بین می‌برند. اگر گیاهان آپارتمانی شما در مکانی با رطوبت بسیار بالایی نگهداری می‌شوند، باید دقت کنید. برای هر گیاه شرایط مناسب آن را فراهم نمایید. بعلاوه، باید گردش هوای مناسبی نیز در محیط نگهداری گیاهان خود ایجاد کنید. گردش هوا ریسک بروز بیماری‌های باکتری و قارچی را کاهش می‌دهد.

گیاهان با نیاز اندک رطوبتی

اگر ایده‌ای برای بالا بردن رطوبت محیط گیاهان آپارتمانی خود ندارید یا نمی‌توانید اجرا کنید، از گیاهانی در خانه بهره ببرید که نیاز کمتری به رطوبت داشته باشند. در ادامه به چند گیاه مناسب آپارتمان با رطوبت اندک اشاره می‌کنیم:

آلوئه ورا

افوربیا

پپرومیا

کاکتوس‌ها

گیاه یشم

اچوریا

گیاه لیندا

گیاهان با نیاز رطوبت زیاد

از طرف دیگر گیاهانی هستند که نیازهای رطوبتی بالایی دارند. اگر از این گیاهان در خانه خود نگهداری می‌کنید باید از یکی از روش‌ها به بالا بردن رطوبت محیط گیاهان خود کمک کنید:

بگونیا رکس

کالاتیا

ارکیده

آلوکاسیا

لاکی بامبو

سرخس

دیفن باخیا

چگونه رطوبت خانه را اندازه گیری کنیم؟

برای اندازه‌گیری رطوبت گیاهان آپارتمانی خود می‌توانید از دستگاه رطوبت‌سنج استفاده کنید. این دستگاه الکترونیکی می‌تواند رطوبت محیط را به شما نشان دهد. استفاده از این دستگاه می‌تواند به تنظیم رطوبت محیط نگهداری گیاهان آپارتمانی شما کمک کند.

در انتها می‌توانید این مطلب را با دوستان علاقه‌مند خود به اشتراک بگذارید. نظرات و پینشهادات خود را نیز در پایین همین مطلب می‌توانید با ما در میان بگذارید.

رطوبت گیاهان آپارتمانی, نگهداری گیاهان آپارتمانی

مطلب را به اشتراک بگذارید

۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری گیاه آرالیا
نوشتهٔ بعدی
نگهداری اچوریا ایمبریکاتا