نگهداری گیاه قاشقی

نگهداری گیاه قاشقی

معرفی جامع و شرایط نگهداری گیاه قاشقی یا پپرومیا مگنولیفولیا

پپرومیا مگنولیفولیا (Peperomia Magnoliifolia) یا گیاه پپرومیا قاشقی یک گیاه مقاوم و مناسب برای افراد مبتدی محسوب می‌شود. این گیاه می‌تواند به شرایط مختلف محیطی عادت کند. هنگامی که نگهداری گیاه قاشقی را در محیط خانه انجام می‌دهید، باید محیطی با نور متوسط و دور از نور مستقیم خورشید برای آن فراهم نمایید.

یک خاک با زه‌کشی مناسب و مخلوطی از کوکوایر، خاک ارکیده و زغال می‌تواند گزینه مناسبی برای آن باشد. قاشقی از دسته گیاهان تصفیه کننده هوا نیز محسوب می‌شود. این گیاه بومی غرب هندوستان و ونزوئلاست. انواع پپرومیا در شکل و سایزهای گوناگون وجود دارند. انواع واریگاته و ابلق قاشقی نیز وجود دارند. برگ این گیاه سبز، زرد یا با لبه‌های قرمز هم هستند. در حالیکه در انواع ابلق برگها به رنگ سبز-طلایی می‌باشند.

گیاه قاشقی
گیاه قاشقی

نور و دمای مناسب نگهداری گیاه قاشقی

هنگام نگهداری گیاه قاشقی در خانه، باید نوری فیلتر شده برای آن فراهم کنید. پپرومیا مگنولیفولیا در نور متوسط در نزدیکی پنجره‌های شمالی و شرقی خانه بهترین رشد را خواهد داشت. می‌توانید در صورت نبود نور کافی از لامپهای فلورسنت برای آن استفاده نمایید. نور مستقیم می‌تواند به گیاه شما آسیب وارد کرده و باعث سوختگی برگها شود.

پپرومیا به نور مستقیم حساس است. ولی قرارگرفتن آن در محیط کم‌نور نیز باعث رشد علفی و باریک ساقه‌ها خواهد شد. به این دلیل که گیاه در محیط به دنبال نور حرکت خواهد کرد. بنابراین مکانی را برای گیاه خود انتخاب کنید که بتواند نور مورد نیاز خود را به صورت طبیعی دریافت کند. اگر آن را در محیط پاسیو یا بالکن خانه قرار می‌دهید، باید در مقابل آفتاب مستقیم به خصوص در تابستان از گیاه محافظت نمایید. یک تا دو ساعت آفتاب هنگام طلوع خورشید یا غروب آن کافیست.

انواع ابلق این گیاه نیاز به نور بیشتری خواهند داشت. در غیر اینصورت رنگ برگ آن تغییر خواهد کرد. به طور کلی می‌توان گفت نگهداری گیاه قاشقی نیازمند محیطی با نور متوسط و نیمه سایه است.

 

پپرومیا مگنولیفولیا در تمام طول سال می‌تواند در دمای متعادل خانه زندگی کند. دمای مناسب گیاه در زمستان نیز ۱۵ درجه سانتی‌گراد است. باید در این مدت میزان آبیاری را کاهش دهید. دمای مناسب برای نگهداری پپرومیا قاشقی دمایی بین ۱۸ تا ۲۶ درجه سانتی‌گراد است.

آبیاری مناسب پپرومیا مگنولیفولیا

بسته به نور و دمای محیط انواع پپرومیا نیازمند آبیاری هستند. به طور کلی برای نگهداری گیاه قاشقی هنگامی که دو سوم خاک گلدان خشک شد آن را آبیاری کنید. به قدری به گیاه خود آب دهید تا آب از سوراخ کف گلدان خارج شود. آبیاری یکی از مواردیست که بسیاری از علاقه‌مندان در آن دچار اشتباه می‌شوند. این بسیار مهم است که نیازهای آبیاری گیاه خود را شناسایی کنید. آبیاری بیش از حد می‌تواند به گیاه شما آسیب برساند. از نشانه‌های این اشتباه، زرد شدن برگهای گیاه، پوسیدگی و نرم شدن ساقه، پلاسیدگی برگها است. انتخاب گلدان و خاک نامناسب نیز به پوسیدگی آن دامن خواهد زد.

من خودم هر ۶ تا ۸ روز آبیاری را ترجیح می‌دهم. البته که نوع بستر کاشت نیز تاثیر بسزایی در زمانبندی آبیاری خواهد داشت. خشک شدن دو سوم از خاک بین دو آبیاری از نکات مهم در زمانبندی این آبیاری است. این را به خاطر داشته باشید که اکثر انواع ساکولنت مانند پپرومیا نسبت به شرایط بی‌آبی مقاوم است. بنابراین در آبیاری آن زیاده‌روی نکنید.

گیاه قاشقی
گیاه قاشقی

تغذیه و کوددهی گیاه قاشقی

کوددهی گیاه به رشد سریعتر و سلامتی آن کمک خواهد کرد. اگر از کودهای مایع استفاده می‌کنید، در طول فصول رشد، یکبار در هفته کوددهی را انجام دهید. بهتر است از نصف مقدار توصیه شده روی بسته‌بندی برای تغذیه گیاه استفاده کنید. کودهای NPK 10-10-10 برای نگهداری گیاه قاشقی مناسب هستند. می‌توانید از کودهای گرانول دیرآزاد شونده نیز در ابتدای فصل رشد برای گیاه خود استفاده نمایید.

در طول زمستان از کود دادن به گیاه خودداری نمایید. کود اضافی می‌تواند باعث رسوب در خاک گلدان شما شود. این کار باعث بوجود آمدن مشکلاتی برای گیاه خواهد شد. بهتر است ابتدای فصل تابستان خاک گیاه را با قرار دادن گلدان زیر شیر آب بشویید. گلدان را درون سینک ظرفشویی یا حمام قرار دهید و آب را به مدت چند دقیقه روی خاک باز کنید. رسوبات و نمک باقی‌مانده در خاک گیاه به همراه آب اضافی از سوراخ کف گلدان خارج شود.

رطوبت مناسب گیاه قاشقی

جهت نگهداری گیاه قاشقی در خانه نیاز به محیطی با رطوبت ۴۰ تا ۶۰ درصدی محیط است. برای محیط‌های خشک، غبارپاشی پیشنهاد می‌شود. می‌توانید با استفاده از روشهای افزایش رطوبت محیط، رطوبت مورد نیاز گیاه را تامین نمایید. یکی از بهترین روشها نگهداری گیاه قاشقی در محیط حمام یا آشپزخانه است. این مکانها در خانه بیشترین رطوبت را دارند.

خاک مناسب پپرومیا مگنولیفولیا

بستر کاشت سبک با زهکشی مناسب یک بستر مناسب برای حفظ سلامتی ریشه گیاه است. خاکهای آماده رایج در بازار برای گیاه مناسب هستند. ولی مخلوط خاک ارکیده، زغال و خاک معمولی بهترین بستر برای نگهداری گیاه قاشقی استو می‌توانید با اضافه کردن کمی کمپوست به این مخلوط بستر مناسبی را برای گیاه خود فراهم کنید. طبق تجربه مخلوط نصف پرلیت و نصف خاک معمولی می‌تواند بهترین بستر برای کاشت گیاه باشد.

استفاده از کوکوپیت به همراه پرلیت هم بسیار مناسب است. این مخلوط گردش هوای مناسبی را در اطراف ریشه‌های گیاه فراهم می‌کند. از آنجایی که آبیاری بیش از حد یکی از مشکلات رایج در نگهداری پپرومیاست، انتخاب خاک مناسب در حفظ سلامتی گیاه بسیار موثر است. در نهایت پیت ماس، پرلیت و ماسه هم برای گیاه شما جوابگو هستند.

گیاه قاشقی
گیاه قاشقی

گلدان و تعویض گلدان گیاه قاشقی

هنگامی که اندازه گیاه از دهانه گلدان بزرگ‌تر شود، یا ریشه از کف گلدان بیرون بیاید، نیاز به تعویض گلدان است. این کار معمولاً هر دو تا سه سال باید انجام شود. تعویض گلدان همچنین از فشرده شدن خاک گلدان جلوگیری می‌کند. فشردگی خاک درون گلدان باعث کم شدن سطح زه‌کشی خاک به مرور زمان خواهد شد. در ادامه به ترتیب روش تعویض گلدان گل قاشقی را ارائه خواهیم کرد:

  • با دقت گیاه خود را از گلدان خارج نمایید. سعی کنید تمام خاک اطراف ریشه‌ها را با دقت تمیز کنید. به ریشه‌ها آسیب نزنید.
  • با استفاده از قیچی ضدعفونی شده با الکل، ریشه‌های پوسیده را جدا کنید.
  • مخلوط خاک مناسبی برای گیاه آماده کرده و از آن در گلدان جدید بریزید.
  • گیاه را درون گلدان جدید قرار دهید و باقی مخلوط را تا پر شدن گلدان درون آن بریزید.
  • بدون وارد کردن فشار خیلی زیاد تمام اطراف ساقه اصلی گیاه را با خاک بپوشانید و با انگشتان دست خود فشار مناسبی را برای پایین رفتن خاک اعمال کنید.
  • گیاه را به خوبی آبیاری کنید تا خاک در گلدان جا بگیرد.

تکثیر گیاه قاشقی

هنگام نگهداری گیاه قاشقی و با بلند شدن ساقه‌ها می‌توانید به راحتی اقدام به تکثیر گیاه نمایید. تکثیر گیاه قاشقی از طرق مختلفی قابل انجام است. بهترین زمان برای این کار بهار و تابستان است.

تکثیر از طریق قلمه ساقه
  • قیچی خود را با استفاده از الکل ضدعفونی کنید. و ساقه‌ای مناسب به طول حداقل ۱۰ تا ۱۲ سانتی‌متر که حداقل دو برگ روی آن باشد را انتخاب و برش دهید.
  • یک گلدان کوچک که در آن خاک مناسب ریخته‌اید را فراهم کنید.
  • یک سوراخ در مرکز خاک ایجاد کرده و قلمه را به عمق ۵ تا ۶ سانتی‌متر در آن قرار دهید. برگ‌های پایینی باید در تماس با خاک باشند.
  • خاک را در اطراف سوراخ فشار دهید تا پر شود. سپس آبیاری را انجام دهید تا تمام خاک خیس شود. سپس فقط هنگامی آبیاری کنید که خاک خشک شده باشد. ولی اجازه ندهید قسمت پایین خاک رطوبت خود را از دست بدهد.
  • گلدان را در مکانی با رطوبت بالا و محیطی روشن قرار دهید. اگر قسمت انتهای گلدان گرم باشد بهتر است.
  • بعد از گذشت ۴ تا ۶ هفته قلمه شروع به ریشه‌دهی خواهد کرد. بعد از مشاهده اولین نشانه‌های رشد، نگهداری گیاه قاشقی خود را مانند گذشته انجام دهید.
تکثیر قاشقی از طریق تقسیم بوته

این روش یکی از بهترین متدها برای تکثیر گیاه است. به راحتی می‌توان از این طریق گیاهانی جدید را پرورش داد. پپرومیا مگنولیفولیا خود را با دقت از گلدان خارج کنید. خاک اطراف ریشه را تمیز کنید. ریشه‌های پوسیده را جدا کنید. اگر امکان تقسیم بوته وجود داشت می‌توانید ساقه دارای ریشه را جدا کرده و در گلدانی جدید بکارید.

گیاه قاشقی
گیاه قاشقی

مشکلات رایج نگهداری گیاه قاشقی

شپشک آرد آلود

شپشک یکی از آفات رایج است که به سرعت در سطح گیاه گسترش پیدا می‌کند. این آفت سفید رنگ کرکی شیره گیاه را مکیده و باعث کند شدن رشد و در نهایت از بین رفتن گیاه خواهد شد. از نشانه‌های آلودگی گیاه می‌تواند دفرمه شدن برگ‌ها تازه روئیده گیاه، توقف رشد، ریزش برگها و زرد شدن آنها باشد. این آفت معمولاً در محل تلاقی برگ و ساقه پیدا خواهد شد.

می‌توانید با استفاده از آفت‌کشهای مخصوص یا پارچه آغشته به الکل به مقابله با این آفت بپردازید. این آفت هنگام نگهداری گیاه قاشقی در محیطی خشک بسیار رایج خواهد بود. بنابراین با رعایت موارد نگهداری این گیاه می‌توانید از بوجود آمدن آن جلوگیری کنید. در صورت آلودگی گیاه به شپشک باید به سرعت آن را گیاهان دیگر خود جدا کنید.

کنه یا عنکبوت قرمز

این آفت به خصوص در بهار و تابستان به گیاه هجوم می‌آورد. از نشانه‌های اصلی آلودگی گیاه به کنه قرمز توقف رشد آن است. عنکبوت قرمز یک رد سفید رنگ روی گیاه شما به جای می‌گذارد تا بتواند خود را به قسمتهای دیگر گیاه برساند. هنگامی متوجه این آفت بسیار کوچک می‌شوید که جمعیت آنها افزایش یابد. رنگ پریدگی برگ‌ها، لوله شدن و خشک شدن برگ از نشانه‌های وجود این آفت است. این آفت هم در محیطهای گرم و خشک بیشتر پدیدار خواهد شد. با استفاده از الکل بهتر می‌توانید آن را از بین ببرید.

نکات کلی نگهداری گیاه قاشقی

  • غبارپاشی گیاه با آب برای برطرف کردن خاک روی برگ‌ها و حفظ رطوبت محیط گیاه.
  • ایجاد گردش هوای مناسب برای نگهداری گیاه قاشقی و جلوگیری از آفات و بیماری‌ها.
  • برای نگهداری گیاه قاشقی نباید اجازه دهید خاک گیاه به طور کامل خشک شود.
  • برگ‌های گیاه گوشتی هستند و آب را در خود ذخیره می‌کنند. بنابراین از آبیاری بیش از حد گیاه که باعث پوسیدگی خواهد شد خودداری کنید.
  • کود دادن بیش از حد باعث رسوب در خاک شده و باعث آسیب رسیدن به گیاه خواهد شد.
  • انتخاب خاک سبک با زهکشی مناسب برای پپرومیا بسیار ضروری است و باعث شادابی و سلامتی آن خواهد شد.
  • گلدان را هر هفته بچرخانید تا به تمام قسمتهای گیاهتان نور مناسب برسد.

کلام آخر

در این مطلب سعی کردیم تمام نکات نگهداری گیاه قاشقی را برای شما توضیح دهیم. این گیاه برای علاقه‌مندان مبتدی بسیار مناسب است. البته همانطور که در این متن اشاره کردیم، پپرومیا از دسته ساکولنت‌ها محسوب می‌شود. نگهداری آسان این گیاه باعث محبوبیت آن بین علاقه مندان به گل و گیاه شده است. می‌توانید با برطرف کردن نیازهای مراقبتی اندک آن گیاهی شاداب و سالم داشته باشید. این نوشته از وب سایت با زبان اصلی ترجمه شده و در اختیار شما قرار گرفته است. می‌توانید برای مشاهده مطلب اصلی به این لینک مراجعه کنید.

در صورت بروز هرگونه سوال و مشکل درباره نگهداری گیاه قاشقی در پایین همین صفحه می‌توانید مطرح نمایید. همچنین مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

پپرومیا مگنولیفولیا, گل قاشقی

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری آنتوریوم پلومانی
نوشتهٔ بعدی
۷ خواص نگهداری کاکتوس در خانه