معرفی جامع و نحوه نگهداری پلیوس پیلوس نلی یا ساکولنت صخرهای
پلیوس پیلوس نلی (Pleiospilos Nelii) یک ساکولنت گلده و بومی نواحی جنوب آفریقاست. اسم این گیاه از دو کلمه یونانی پلیوس (Pleios) به معنی بسیار و (Spilos) به معنی نقطه گرفته شده است. این گیاه از تیره Aizoaceae است و برخی آن را با خانواده لیتوپس اشتباه میگیرند. نامهای دیگر این ساکولنت عبارتند از سنگ شکافدار، کاکتوس زنده صخرهای، صخره زنده آفریقایی. البته برخی این ساکولنت را در ایران به نام پیلوس پیلوس نیز میشناسند. این گیاه بدون ساقه فقط تا چند سانتیمتر در ارتفاع از سطح زمین رشد خواهد داشت. این گیاه باستانی میتواند پاجوشهایی در اطراف خود در طول زندگی تولید کند. برگها از مرکز دو برگ دیگر که گیاه را تشکیل میدهند بیرون میآیند. رنگ آنها از سبز-طوسی تا قهوهای با نقاطی روی آنها است. این گیاه در یک زمان بیشتر از چهار برگ نخواهد داشت. اگر برگ آن بیشتر از چهار عدد شد، بدانید که آبیاری بیش از حد انجام دادهاید. در ادامه مطلب بیشتر به نحوه نگهداری پلیوس پیلوس نلی خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
ساکولنت نلی گلهای زیبایی در فصل بهار خواهد داد. این گلها بعد از طی شدن دوره رکود و استراحت گیاه و با اتمام زمستان نمایان میشوند. گلها رایحهای مانند نارگیل خواهند داشت و معمولاً به رنگ نارنجی یا زرد هستند. به ندرت ممکن است این گیاه گلهایی به رنگ صورتی یا سفید بدهد.
نور و دمای مناسب نگهداری پلیوس پیلوس نلی
برای نگهداری نگهداری پلیوس پیلوس نلی نیاز به نور زیاد است. این گیاه علاقه به محیطی گرم و روشن دارد. در شرایط نگهداری آن در منزل باید گیاه را در نزدیکی پنجره جنوبی خانه در فصل زمستان قرار داد. در تابستان اما میتوان ساکولنت را به محیط خارج از خانه انتقال داد. در این مکان گیاه میتواند از نور محیط استفاده کند. اگر در منطقهای زندگی میکنید که دارای تابستانی گرم و سوزان است، در مقابل تابش مستقیم نور خورشید به گیاه از آن محافظت کنید.
بهترین دما نیز برای نگهداری ساکولنت صخرهای دمایی بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتیگراد است. از قرار دادن گیاه در نزدیکی وسایل سرمایشی بیا گرمایشی خودداری کنید. اگر گیاه شما در نزدیکی شوفاژ یا بخاری قرار داشته باشد، آب از سطح برگها با سرعت بیشتری بخار شده و از بین خواهد رفت.
آبیاری و تغذیه پلیوس پیلوس
نگهداری پیلوس پیلوس نیازمند کمی آبیاری است. این ساکولنت در برابر خشکی مقاوم است و نیاز اندکی به آب خواهد داشت. برخی برای نگهداری پلیوس پیلوس فقط دو بار در سال آن را آبیاری میکنند. یا آبیاری گیاه را به عهده بارانهای موسمی میگذارند. در مجموع اگر میخواهید گیاهی شاداب و سلامت داشته باشید یکبار در اوایل بهار و یکبار در اوایل پاییز آن را آبیاری کنید. آبیاری باید به اندازهای باشد که آب از سوراخهای کف گلدان بیرون بیاید. اگر آبیاری گیاه بیش از حد انجام شود به راحتی دچار پوسیدگی شده و از بین خواهد رفت.
همانطور که از ظاهر گیاه مشخص است، پیلوس دارای برگهای گوشتی است که به راحتی آب را در خود ذخیره میکنند. پس نیاز آبیاری گیاه بسیار اندک و مانند لیتوپسها یا سنگهای زنده است. اگر میخواهید گیاهی سالم داشته باشید بازهم تاکیید میشود آبیاری را درست انجام دهید.
خاک و گلدان مناسب نگهداری پلیوس پیلوس
سایز و اندازه ساکولنت پیلوس پیلوس این اجازه را به گیاه میدهد که در بین سنگها و صخرهها رشد کند. برای نگهداری پلیوس پیلوس در گلدان نیز باید از بستری با مقدار زیادی سنگریزه استفاده کرد. این گیاه نیاز به مخلوط خاکی با زهکشی بسیار مناسب دارد. هنگام آبیاری باید آب به سرعت از داخل خاک عبور کرده و از گلدان خارج شود. از عناصر طبیعی در خاک گیاه استفاده نکنید. عناصری مانند خاک برگ، پیت و غیره باعث خیس ماندن آن خواهند شد. میتوانید از یک قسمت خاک کاکتوس و ساکولنت به همراه سه قسمت پومیس استفاده کنید.
گلدان مناسب برای این گیاه با توجه به عمق کم ریشههای آن گلدان با ارتفاع کم است. این ساکولنت در گلدانهای سفالی بهتر رشد خواهد کرد. این گلدانها زهکش مناسبی برای گیاه ایجاد میکنند. حتماً دقت داشته باشید که کف گلدان دارای سوراخ باشد و بتواند آب را به سرعت خارج کند.
تکثیر ساکولنت پلیوس پیلوس
اگرچه این گیاه همانطور که گفته شد پاجوشهایی تولید میکند، که البته این به ندرت در محیط خانگی اتفاق خواهد افتاد. ولی معمولترین روش برای تکثیر کاشت بذر است. اکثر پرورشدهندگان این گیاه بذرها را روی بستری از ماسه و سنگریزه میریزند و کمی آنها را مرطوب نگهداری میکنند. این کار باید در فصل بهار انجام شود. گلدان بذرها را باید در مکانی گرم، روشن و با نور غیرمستقیم قرار داد. معمولاً مدت زمان زیادی طول میکشد که بذرها تبدیل به یک گیاه کامل شوند.
بیماریها و آفات کاکتوس زنده صخرهای
گذراندن زمستان و فصل رکود گیاه یکی از موارد چالش برانگیز است. علاقهمندان بسیاری با آبیاری بیش از حد در نگهداری پلیوس پیلوس باعث پوسیدگی و نابودی گیاه خود میشوند. همانند بسیاری دیگر از کاکتوس و ساکولنتها آبیاری بیش از حد یکی از اشتباهات رایج در نگهداری محسوب میشود. البته آفاتی مانند شته و پولک نیز ممکن است به گیاه ما حملهور شوند.
۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
خیلی ممنون از توضیحات کامل شما راجب این گیاه با تشکر و یک سوال اینکه این گیاه در خود آفریقا در طبیعت وحشی در تابستان چطور توی اون دما و افتاب دوام میاره؟من که در دماوند هستم در تابستان که دمای هوا به ۳۸ یا ۴۰ میرسه باید چکار انجام بدم برای سالم ماندن گیاهم؟
با سلام خدمت شما علاقهمند گرامی،
با توجه به عادت کردن گیاه به محیطی که در آن متولد و بزرگ میشود، هر گیاهی در آن منطقه آب و هوایی رشد و عادت خواهد کرد. به همین دلیل است که اگر گیاهی را مثلاً از شمال کشور خریداری کنید، باتوجه به متفاوت بودن آب و هوا، گیاه شما دچار مشکل خواهد شد. برای گیاهانی که در کشور ما فروخته میشود، باید در تابستان محیطی نیمه سایه فراهم کنید و نور را برای گیاه خود فیلتر کنید. زیرا نور مستقیم و شدید باعث خشک شدن پلیوس پیلوس شما خواهد شد.