نگهداری سمپریوم لب ماتیکی

نگهداری سمپریوم لب ماتیکی

معرفی جامع و نحوه نگهداری سمپریوم لب ماتیکی (Sempervivum Calcareum)

سمپریوم لب ماتیکی یک ساکولنت همیشه سبز بومی نواحی شرقی آلپ در نیوزلند است. این گیاه از خانواده سمپریوم‌ها محسوب می‌شود. برگ‌های این گیاه دارای رنگی سبز هستند و لبه برگ این گیاه به رنگ بنفش-قرمز است. نام‌های دیگر این ساکولنت تره فرنگی و مرد و زن پیر و گیاه مرغ و جوجه است. اسم آخر به دلیل ایجاد پاجوش‌هایی اطراف گیاه مادر است. این نوع از سمپریوم یکی از گیاهان مقاوم و سرسخت است که پرورش و تکثیر آن نیز آسان است. سمپریوم لب ماتیکی به ندرت گلدهی خواهد کرد. ولی در سنین بالا می‌تواند گلدهی را انجام دهد. گل این گیاه در اواخر تابستان نمایان شده و به رنگ زرد و صورتی است. بعد از گلدهی این گیاه از بین خواهد رفت. در ادامه این مطلب به نحوه نگهداری سمپریوم لب ماتیکی می‌پردازیم.

سمپریوم لب ماتیکی
سمپریوم لب ماتیکی

نور و دمای مناسب نگهداری سمپریوم لب ماتیکی

سمپریوم لب ماتیکی نسبت به سرما تا حد زیادی مقاوم است. این گیاه می‌تواند در شرایط خشکی تا دمای ۵ درجه سانتی‌گراد را نیز تحمل کند. برای نگهداری سمپریوم لب ماتیکی اما نیاز به نور کامل خورشید است. برای مراقبت از آن در خانه باید گیاه را در نزدیکی پنجره جنوبی، جایی که بیشترین نور را دریافت کند قرار دهید. بیشترین رشد این گیاه در بهار و تابستان است. یعنی فصول رشد این گیاه این دو فصل هستند. در طول این دو فصل به خصوص در تابستان اما باید در مقابل تابش شدید خورشید از گیاه خود محافظت کنید. یعنی محیطی نیمه سایه را برای آن فراهم کنید. بهترین دما نیز برای مراقبت از سمپریوم حدود ۲۶ درجه سانتی‌گراد است. اگر از این ساکولنت در خارج از منزل مراقبت می‌کنید، باید در مقابل برف و باران از پوشش برای گیاه خود استفاده کنید.

آبیاری و تغذیه سمپریوم لب ماتیکی

از آنجایی که این گیاه نیز یک ساکولنت است، در مقابل خشکی مقاوم می‌باشد. و نیازی به آبیاری‌های منظم ندارد. آبیاری بیش از حد نیز باعث بالا رفتن ریسک ابتلای گیاه به بیماری‌های قارچی و پوسیدگی خواهد شد. برای آبیاری این گیاه باید اجازه داد تا خاک آن در بین دو آبیاری کاملاً خشک شده باشد. هنگام آبیاری نیز نباید آب را روی برگ‌های گیاه ریخت. ماندن آب لابه‌لای برگ‌های آن باعث پوسیدگی خواهد شد. برای نگهداری سمپریوم لب ماتیکی در زمستان نیز نیازی به آبیاری زیادی نیست. فقط به صورت ماهیانه در حدی که خاک کمی مرطوب شود آبیاری را نجام دهید.

جهت کوددهی و تغذیه گیاه به این نکته توجه داشته باشید که سمپریوم نیاز چندانی به کود نخواهد داشت. اگر می‌خواهید تغذیه گیاه خود را انجام دهید و آن را به رشد بیشتر تشویق کنید، در فصل بهار این کار را انجام دهید. از کودهای مخصوص کاکتوس و ساکولنت به میزان نصف مقدار توصیه شده روی بسته‌بندی استفاده کنید. این کار را یکبار در سال انجام دهید.

سمپریوم لب ماتیکی

خاک مناسب و تعویض گلدان سمپریوم کالکاریوم

برای نگهداری سمپریوم لب ماتیکی بهترین بستر استفاده از مخلوط خاک کاکتوس و ساکولنت است. برای درست کردن این مخلوط، می‌توانید یک قسمت کوکوایر به همراه دو قسمت پومیس یا پرلیت و ۵ قسمت خاک کاکتوس و ساکولنت را با هم ترکیب کنید. این مخلوط می‌تواند دارای زه‌کشی مناسبی باشد. و آب را به سرعت از خود عبور دهد. گلدان انتخابی شما نیز نباید از اندازه گیاه شما خیلی بزرگ‌تر باشد. بزرگ بودن گلدان باعث ماندن آب در آن و بروز پوسیدگی خواهد شد. گلدان سفالی نیز بهترین گزینه برای این گیاه محسوب می‌شود. دقت داشته باشید که سوراخ‌های زه‌کش مناسبی برای گیاه فراهم کنید.

هنگام تعویض گلدان سمپریوم لب ماتیکی باید تا چند روز قبل گیاه را آبیاری نکنید. گیاه را از گلدان قبل خارج کنید و خاک اطراف ریشه‌ها را با دقت پاک کنید. ریشه‌های پوسیده و معیوب گیاه را از آن جدا کنید. گلدانی مناسب انتخاب و گیاه را در مخلوط خاک مناسب بکارید. تا چند روز بعد از کاشت گیاه آن را آبیاری نکنید. دقت داشته باشید که تعویض گلدان باید در فصل بهار انجام شود.

تکثیر سمپریوم لب ماتیکی

برای تکثیر این گیاه می‌توانید از دو روش قلمه برگ یا پاجوش استفاده کنید. تکثیر از طریق قلمه برگ زمان بیشتری لازم دارد و مشکل‌تر است. در تکثیر سمپریوم از طریق قلمه، یکی از برگ‌های مناسب و بالغ گیاه را انتخاب کنید. با استفاده از یک جسم تیز و تمیز آن را ببرید. اجازه دهید تا چند روز محل زخم قلمه خشک شود. آن را در خاکی خشک بکارید. خاک را کمی مرطوب نگهداری کنید و بعد از خشک شدن دوباره آبیاری را انجام دهید. به تدریج گیاهی جدید بوجود خواهد آمد.

در طول زمان نگهداری سمپریوم لب ماتیکی، این گیاه پاجوش‌های بسیاری را از اطراف خود تولید می‌کند. این پاجوش‌ها می‌توانند گیاهی جدید برای ما بوجود آورند. آن‌ها را به آرامی از گیاه جدا کنید. هر کدام را می‌توانید در گلدانی جداگانه در مخلوط خاک مناسب بکارید. بعد از گذشت یک‌هفته می‌توانید آبیاری را انجام دهید.

بیماری‌ها و آفات گیاه سمپریوم کالکاریوم

بیشترین مشکلی که ممکن است در نگهداری سمپریوم لب ماتیکی با آن مواجه شوید، پوسیدگی ناشی از آبیاری بیش از حد است. این گیاه در مقابل بسیاری از آفات مقاوم است و دچار بیماری خاصی نخواهد شد. مشکل دیگری که ممکن است این گیاه دچار آن شود، سوختگی برگ در اثر تابش شدید خورشید است. قهوه‌ای شدن و خشکی برگ سمپریوم ممکن است ناشی از این مورد باشد. دقت داشته باشید در تابستان حتماً محیطی نیمه سایه برای آن فراهم کنید. از آنجایی که سمپریوم یک ساکولنت محسوب می‌شود، برای آشنایی با مشکلات ساکولنت ها به وبلاگ کاکتوس ایران مراجعه کنید.

سمپریوم, نگهداری سمپریوم لب ماتیکی

مطلب را به اشتراک بگذارید

۷ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری نوتوکاکتوس
نوشتهٔ بعدی
آبیاری گیاهان هوازی