نگهداری ساکولنت مرواریدی

نگهداری ساکولنت مرواریدی

معرفی کامل و نحوه نگهداری ساکولنت مرواریدی، غوره‌ای یا سنسیو (Senecio)

ساکولنت مرواریدی (Senecio Rowleyanus) یک ساکولنت غیرمعمول با ظاهری زیبا است. این گیاه مانند رشته‌هایی از نخ است که از آن گوی‌هایی آویزان هستند. این گیاه در مقابل کم‌آب و خشکی مقاوم است. اکثراً علاقه‌مندان نگهداری ساکولنت مرواریدی را در گلدان‌های آویز انجام می‌دهند. ظاهر رونده و ساقه‌های آویزان این گیاه از گلدان بیرون زده و زیبایی خاصی را به محیط می‌بخشند. ساکولنت سنسیو بومی نواحی جنوبی آفریقاست.  در ادامه این مطلب به معرفی ساکولنت غوره‌ای و شرایط نگهداری آن خواهیم پرداخت.

انواع گیاه سنسیو

این گیاه دارای هزاران گونه متفاوت در طبیعت است. این گوناگونی شامل انواع بوته‌ای تا گل‌های وحشی می‌شود. محبوب‌ترین و شناخته شده ترین انواع این گیاه را در ادامه معرفی می‌کنیم.

  • گیاه کوکون (Senecio Haworthii)
  • Senecio Cineraria که یک ساکولنت کم توقع، همیشه سبز و دارای برگ‌های سبز-نقره‌ای است.
  • Senecio Herreianus
  • Senecio Aquarine که بسیار محبوب و معروف است. این گیاه از انواع کامپکت است.
  • Senecio Radicans که به نام Fishhooks Senecio شناخته می‌شود.
  • Senecio Peregrinus که شکل برگ‌های آن شبیه به یک دلفین کوچک در حال پرش است.
ساکولنت غوره‌ای

 

چرا برگ‌های ساکولنت غوره‌ای به این شکل هستند؟

برگ‌های این گیاه گرد، سبز و شبیه به توپ کوچک هستند. برخی از انواع این گیاه ابلق نیز هستند. هر کدام از برگ‌ها دارای دریچه یا شکافی شفاف هستند که اجازه عبور نور به برگ را می‌دهد. این خاصیت هوشمندانه اجازه می‌دهد برگ‌هها بتوانند دو برابر نور را از داخل و خارج دریافت کند. این برگ‌ها همچنین می‌توانند آب را برای دوران خشکی در خود ذخیره کنند. آن‌ها با هوشمندی بسیار بالایی طراحی شده‌اند تا بتوانند در مقابل نور شدید دوام بیاورند. همچنین، سطح کوچک روی آن‌ها موجب تبخیر به اندازه آب خواهد شد.

آبیاری و تغذیه ساکولنت غوره‌ای

از آنجایی که این گیاه از دسته ساکولنت‌ها است، بهترین روش برای آبیاری آن، این است که باید اجازه داد خاک گیاه در بین دو آبیاری کاملاً خشک شده باشد. در نگهداری ساکولنت مرواریدی در فصول رشد، گیاه به آب بیشتری نیاز خواهد داشت. ولی همانطور که گفته شد، باید در بین دو آبیاری خاک کاملاً خشک شده باشد. در طول زمستان، گیاه وارد دوره استراحت خواهد شد. در این زمان خاک گیاه را خشک نگه دارید. فقط هنگامی آبیاری را انجام دهید که از خشک شدن مفرط خاک جلوگیری شود. اندازه آبی که به گیاه در زمستان می‌دهید باید بسیار اندک باشد.

می‌توانید با انگشت خود خاک را لمس کنید. اگر چند سانتی‌متر از سطح خاک خشک شده بود، آبیاری را انجام دهید. البته این برای فصول رشد یعنی بهار و تابستان است. از طریق دیگری نیز می‌توان فهمید که زمان آبیاری ساکولنت غوره‌ای فرا رسیده است یا خیر. اگر برگ‌های گیاه شروع به چروکیده شدن کنند، به معنی نیاز آن به آبیاری است. برای آبیاری باید گیاه را طوری آبیاری کرد که آب از کف گلدان بیرون بیاید. بعد از آن باید اجازه دهید تا خاک خشک، و علامت‌های نیاز گیاه به آب ظاهر شوند.

برای تغذیه ساکولنت مرواریدی، می‌توان از NPK 20-20-20 استفاده کرد. البته مانند بسیاری گیاهان دیگر باید از نصف مقدار توصیه شده روی بسته‌بندی کود استفاده کرد. فقط در فصول رشد باید تغذیه گیاه را انجام دهید. این کار به فاصله هر ماه یکبار برای گیاه مناسب است. در زمستان، نیازی به کوددهی گیاه نخواهد بود.

خاک و گلدان مناسب نگهداری ساکولنت مرواریدی

تقریباً تمام ساکولنت‌ها به خاکی با زه‌کشی مناسب نیاز دارند. مخلوط خاک کاکتوس و ساکولنت برای این گیاه مناسب است. می‌توانید با ترکیب قسمت‌های مساوی کمپوست، ماسه و ورمی‌کولیت نیز مخلوط خاک مناسبی برای گیاه درست کنید. خاک‌های سنگین و دارای زه‌کش ضعیف موجب بروز بیماری پوسیدگی برای گیاه خواهند شد. خاک گیاه باید بتواند به سرعت آب را از خود عبور دهد و خشک شود.

بهترین زمان برای تعویض گلدان ساکولنت غوره‌ای در اوایل بهار قبل از شروع فصل رشد است. در این زمان می‌توان برای تکثیر گیاه نیز اقدام نمود. بهترین جنس گلدان برای نگهداری ساکولنت مرواریدی گلدان‌های سفالی است. این گلدان‌ها باید دارای سوراخ زه‌کش در کف باشند. به این دلیل که سنسیو دارای سیستم ریشه‌ای کم عمقی است، نباید گلدان عمیق برای آن در نظر گرفت. در کف گلدان برای بهتر شدن زه‌کشی از سنگ‌های درشت‌تر می‌توان استفاده کرد. برای تعویض گلدان ساکولنت غوره‌ای باید گیاه را به دقت از گلدان قبلی خارج کنید. خاک اطراف ریشه‌ها را تمیز کنید و گلدانی با یک سایز بزرگ‌تر انتخاب نمائید. چند روز قبل و بعد از تعویض گلدان به گیاه آب ندهید.

نور مناسب نگهداری ساکولنت مرواریدی

برای نگهداری ساکولنت مرواریدی نیاز به محیطی روشن و کمی نور مستقیم است. البته این گیاه در طبیعت در مکانی نیمه سایه رشد می‌کند. اگر نمی‌توانید نور مورد نیاز نگهداری ساکولنت غوره‌ای را باید فراهم کنید. نور غیرمستقیم یا استفاده از نورهای مصنوعی می‌تواند گیاه شما را شاداب نگه دارد. در محیط داخلی باید گلدان را در نزدیکی پنجره جنوبی خانه قرار دهید. البته پنجره‌های غربی نیز می‌تواند به عنوان گزینه بعدی مناسب باشد. در سایر نقاط در خانه باید برای گیاه نور مصنوعی فراهم کرد.

در مناطقی که آب و هوای نرمال دارند، گیاه را می‌توان در بهار و تابستان در خارج از خانه نگهداری کرد. در پاییز و زمستان باید آن را به داخل خانه یا پاسیو انتقال داد. بهترین دما برای نگهداری ساکولنت مرواریدی دمایی بین ۲۱ تا ۲۷ درجه سانتی‌گراد در بهار و تابستان است. در پاییز و زمستان نیز دمایی بین ۱۲ تا ۱۵ درجه سانتی‌گراد مناسب است.

ساکولنت غوره‌ای
ساکولنت غوره‌ای

تکثیر ساکولنت غوره‌ای

این گیاه را می‌تواند از طریق قلمه یا از برگ تکثیر کنید. بسیاری از علاقه‌مندان گیاه را از طریق قلمه ساقه تکثیر می‌کنند. این روش آسان‌تر و با موفقیت بیشتری همراه خواهد بود. برای تکثیر از طریق قلمه ساقه، باید یک ساقه سالم گیاه را انتخاب کرده که حداقل ۷ تا ۱۰ سانتی‌متر طول داشته باشد. برگ‌های پاسسن ساقه را تا چند سانتی‌متر جدا کنید. یک سوراخ در خاک ایجاد کرده و قلمه را داخل آن قرار دهید. مطمئن شوید که یک تا دو بند از گیاه داخل خاک قرار گرفته باشد. ریشه‌ها به سرعت از قسمت بندهای گیاه بوجود می‌آیند. دقت داشته باشید نیازی به خیسی بیش از حد خاک نیست.

با استفاده از اسپری خاک را مرطوب نگهداری کنید تا اولین نشانه‌های رشد پدیدار شوند. همچنین می‌توانید، قلمه بریده شده را روی خاک بخوابانید. ریشه‌ها مسیر خود را پیدا کرده و وارد خاک می‌شوند. اگر می‌خواهید از روش قلمه برگ استفاده کنید، فقط کافیست برگ گیاه را بریده و روی سطح خاک قرار دهید. کمی آن‌ها را با انگشت فشار دهید تا روی خاک قرار بگیرند. در این روش تکیر، زمان بیشتری برای بوجود آمدن گیاه جدید است.

بیماری‌ها و آفات ساکولنت مرواریدی

پوسیدگی و لهیدگی ساقه و برگ

آبیاری بیش از حد یکی از دلایل بوجود آمدن مشکل در نگهداری ساکولنت مرواریدی است. لذا حتماً توجه کنید برای آبیاری گیاه باید خاک آن کاملاً خشک شده باشد. هرگز اجازه ندهید خاک برای مدت طولانی خیس بماند. بعد از آبیاری گیاه نیز آب اضافی زیرگلدانی را تخلیه کنید.

اگر قسمت‌هایی از ساقه یا برگ گیاه نرم شدند، نشانه پوسیدگی گیاه است. تمام این قسمت‌ها را قبل از گسترش به سایر قسمت‌ها جدا کنید. اجازه دهید گیاه حالت طبیعی خود را بازیابی کند سپس مانند قبل آن را آبیاری کنید. اگر گیاه خود را تازه خریداری کرده‌اید، بررسی کنید گیاه شما دارای برگ زرد یا چروکیده نباشد. این علائم نشانه پوسیدگی گیاه است.

عدم رشد مناسب گیاه

اگر ساکولنت غوره‌ای شما رشد مناسبی ندارد، نور گیاه کم است. گلدان را به مکانی روشن‌تر منتقل کنید. یکی دیگر از موارد تاثیرگذار در رشد گیاه، خاک ضعیف و نامناسب است. می‌توانید با تعویض خاک و گلدان گیاه یا استفاده از کودهای مناسب این نقیصه را برطرف کنید.

آفات ساکولنت غوره‌ای

در نگهداری ساکولنت مرواریدی معمولاً با بیماری و آفات خاصی مواجه نمی‌شویم. و با مراقبت اندک و رعایت موارد ذکر شده گیاه شادابی خواهیم داشت. در هر صورت ممکن است با بروز هرگونه استرسی به گیاه آفاتی به آن هجوم آورند. شته و شپشک آردآلود از جمله آفاتی هستند که به گیاه هجوم می‌آورند. برای مبارزه با این آفات می‌توانید از آفت‌کش مناسب یا روغن چریش استفاده کنید.

ساکولنت غوره‌ای, نگهداری ساکولنت غوره‌ای, نگهداری ساکولنت مرواریدی

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری گیاه بنت قنسول
نوشتهٔ بعدی
دلایل زرد شدن برگ فیکوس الاستیکا