علائم تغذیه بیش از حد گیاهان

علائم تغذیه بیش از حد گیاهان

علائم تغذیه بیش از حد گیاهان آپارتمانی و راه‌های مقابله با آن‌ها

برخی از علاقه‌مندان این تفکر را دارند که تغذیه گیاه باعث تسریع در سرعت رشد و سلامتی آن خواهد شد. با زرد، پژمرده شدن یا عدم رشد مناسب گیاه شروع به کود دادن به آن می‌کنند. در این موارد، اگرچه می‌خواهیم گیاهانی سالم داشته باشیم، ولی زیاده‌روی بیش از حد در کوددهی آن‌ها باعث آسیب زدن به آ‌ن‌ها خواهد شد. این بسیار مهم است که با علائم تغذیه بیش از حد گیاهان خود آشنا شویم و بتوانیم آن‌ها را برطرف کنیم.

نشانه‌های کوددهی بیش از حد گیاهان

باقی‌ ماندن رسوبات سفید بر سطح خاک گلدان

سوختگی، قهوه‌ای شدن لبه برگ گیاهان

زرد شدن، چروکیده شدن برگ‌ها

ریزش برگ، میوه یا گل‌ها

تغییر شکل برگ گیاه

نشانه‌های پوسیدگی و سیاه شدن ریشه

کند شدن رشد گیاه با اینکه نگهداری آن به درستی انجام می‌شود

کاهش گلدهی

از اشتباهات رایج در نگهداری گیاهان آپارتمانی آبیاری یا کوددهی بیش از حد گیاه است. متاسفانه برخی از علاقه‌مندان با زیاده‌روی در کوددهی گیاه خود موجب آسیب رساندن به آن خواهند شد. تغذیه بیش از حد گیاهان به راحتی باعث بروز مشکلات برای گیاه ما خواهد شد. کودها مانند تغذیه برای انسان نیستند. گیاهان ما بیشتر تغذیه خود را از طریق فتوسنتز به دست می‌آورند.

گیاهان آپارتمانی
گیاهان آپارتمانی

 

چرا تغذیه بیش از حد گیاهان به راحتی اتفاق می‌افتد؟

تغذیه بیش از حد گیاهان بسیار رایج است. به این دلیل که گیاهان ما به اندازه‌ای که ما فکر می‌کنیم به کود نیاز ندارند. آن‌ها فقط نیاز به مواردی هستند که در عمل فتوسنتز به دست نخواهند آورد. در مقایسه با حیوانات، گیاهان نیاز تغذیه‌ای بسیار اندکی دارند. کودهای دیر آزاد شونده و ازدیاد تغذیه باعث رسوب مواد مضر در خاک شده و مانند سم برای گیاه عمل خواهد کرد. این بسیار ساده است که بتوانیم علائم تغذیه بیش از حد گیاهان را تشخیص دهیم. این نشانه‌ها با موارد دیگر قابل مقایسه هستند. باید با دقت گیاه را بررسی کرد تا بتوان تصمیم درست را اتخاذ نمود.

چرا کوددهی بیش از حد مضر است؟

کود بیش از حد سه پیامد مهم برای گیاه خواهد داشت. گیاه را از رطوبت مورد نیاز محروم خواهد کرد. خاک گیاه را سمی خواهد نمود. باعث بروز استرس به گیاه و جذب آفات خواهد شد. نمک موجود در کود می‌تواند به فرآیند رسیدن آب به ریشه‌ها اختلال ایجاد کند. و میزان رطوبت رسیدن به برگ‌ها را محدود کند. بیشترین علائم تغذیه بیش از حد گیاه را می‌توان در برگ‌ها مشاهده کرد. زیاده‌روی در تغذیه گیاه، می‌تواند به فرآیند‌های بیوشیمیایی منتج شود و آنزیم‌های گیاه شما را از بین ببرد. گیاه شما ضعیف شده و باعث هجوم آفات به آن خواهد شد.

دلایل تغذیه بیش از حد

مشخص‌ترین دلیل، دادن کود بیش از حد به گیاه است. ولی برخی دلایل دیگر هم باعث بروز مشکل برای آن خواهند شد.

کوددهی‌های مکرر گیاه بدون شستن خاک گیاه با آب بعد از چند بار کوددهی

استفاده نادرست از کوددهای دیر آزاد شونده

زه‌کشی نامناسب خاک باعث باقی ماندن کود در آن خواهد شد

خشکی بیش از حد هوا می‌تواند نیاز گیاه به کود را محدود کند

استفاده از کود در دوران رکود و استراحت گیاه

علائم تغذیه بیش از حد گیاهان

علائم تغذیه بیش از حد گیاهان آپارتمانی بسته به نوع و محیط زندگی آن‌ها متفاوت خواهد بود. هرکدام از نشانه‌ها ممکن است به دلایل مختلف، آبیاری بیش از حد، کمبود نور و یا سایر دلایل باشند. اگر گیاه شما علامت بیماری نشان داد، باید شرایط نگهداری آن را به دقت بررسی کنید. اگر مطمئن نیستید که دلیل اصلی بیماری گیاه شما کوددهی بیش از حد است، تست کردن خاک می‌تواند جواب درست را به شما بدهد.

گیاهان آپارتمانی
گیاهان آپارتمانی
رسوبات روی سطح خاک گلدان

یکی از علائم تغذیه بیش از حد گیاهان آپارتمانی که به راحتی قابل مشاهده است، رسوبات سفید یا زرد روی سطح خاک است. این رسوبات نمکی نشانه کوددهی بیش از حد است که توسط گیاه جذب نشده است. و باعث سمی شدن محیط خاک گیاه خواهد شد.

این مشکل بیشتر هنگام سنگین بودن مخلوط خاک و ازدیاد در آبیاری نیز است. و در خاک‌های با زه‌کش مناسب دیده نمی‌شود. همچنین، عدم شستن خاک باعث این مشکل خواهد شد. برای اطمینان از انتخاب مناسب خاک باید به نیازهای هر گیاه توجه کرد. برای کمک به رهایی از این شرایط، باید رسوبات را از سطح خاک جمع کرد. به اندازه‌ای خاک را آبیاری کنید که خاک شسته شود. می‌توانید در صورت دسترسی به محیط بیرونی شلنگ آب را به مدت ۵ دقیقه داخل خاک باز کرده تا رسوبات آن شسته و از سوراخ کف گلدان خارج شوند.

سوختگی لبه برگ‌ها

این مشکل به دلایل دیگری به غیر از کوددهی بیش از حد نیز اتفاق می‌افتد. برای مثال، مشکلات آبیاری، کمبود رطوب و آفتاب سوختگی. ولی کوددهی سوختگی سریع‌تری خواهد داشت. اگر لبه برگ گیاهان شما قهوه‌ای شد یا لبه‌ها به فاصله کمی از کوددهی دچار سوختگی شدند. مطمئناً از علائم تغذیه بیش از حد گیاه است.

گیاهان با برگ‌های بلند‌تر در دچار شدن به این مشکل بسیار مستعدتر هستند. متاسفانه، راهی برای برگشت از این مشکل وجود ندارد. ولی می‌توان با شستن خاک جلوی پیشرفت آن را گرفت. هنگامی که رسوبات اضافی از خاک خارج شوند، برگ‌های جدید سالم خواهند رویید.

زرد شدن و چروکیده شدن برگ‌ها

کمبود رطوبت به دلیل کوددهی بیش از حد گیاه باعث زردشدن و چروکیده شدن برگ‌ها می‌شود. برگ‌های پایینی معمولاً بیشتر در معرض آسیب هستند. این نشانه کمی مبهم است. به غیر از تغذیه بیش از حد، می‌تواند به دلیل کمبود آبیاری، پوسیدگی ناشی از آبیاری بیش از حد یا کمبود نور باشد. زرد شدن برگ‌ها می‌تواند به دلیل کمبود مواد مغذی نیز باشد. باید شرایط را به طور کلی بررسی کرد تا بتوان تصمیم درست را گرفت. شستن خاک می‌تواند در صورت زیاد بودن کوددهی موثر باشد. ولی در صورتی که مشکل پوسیدگی باشد گیاه شما را از بین خواهد برد. دیگر دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی را در مطلب مربوطه دنبال کنید.

تغییر شکل برگ‌ها

خمیده شدن برگ‌ها یکی از علائم تغذیه بیش از حد گیاهان است. این معمولاً به دلیل زیاد از حد بودن نیتروژن است. ممکن است البته این تغییرات به دلایل دیگر نیز رخ دهد. مثلاً آبیاری یا نور بیش از حد یا هجوم آفات. این مهم است که دلیل بروز مشکل را به سرعت متوجه شویم. اگر از رسوب کود در خاک مطمئن شدید، باید خاک را شستشو دهید. خمیدگی قابل بازگشت نیست. ولی در رشد جدید دیگر این مشکل مشاهده نخواهد شد.

تغذیه گیاهان آپارتمانی
تغذیه گیاهان آپارتمانی
لهیدگی، سیاهی و قهوه‌ای شدن ریشه‌ها

پوسیدگی ریشه یکی از بیماری‌های خطرناک و مهلک گیاهان است. این بیماری در نهایت می‌تواند منتج به مرگ گیاهان ما شود. در این مواقع، باید به سراغ دلیل بیماری برویم. با بررسی سلامت ریشه‌ها به سرعت باید گلدان آن را تعویض کنیم. و ریشه‌های پوسیده و ناسالم را از گیاه خود جدا کنیم. اگر آن‌ها سیاه، نرم و بوی بدی داشتند گیاه ما دچار پوسیدگی ریشه شده است. اگر آسیب دیدگی کم باشد، می‌توان با جدا کردن ریشه‌ها گیاه را نجات داد. ولی اگر ریشه‌ها سالم بودند و متوجه شدید که ایراد از کوددهی بیش از حد است، باید خاک گیاه را شستشو دهید.

ریزش برگ‌ها

از دست دادن برگ، گل یا میوه یکی از علائم تغذیه بیش از حد گیاه است. در این مواقع، برگ‌ها معمولاً آسیب می‌بینند. ولی برخی گیاهان نیز ممکن است به دلایل استرس‌زا برگ را از دست بدهند. تقریباً تمام گیاهان در هنگام کوددهی بیش از حد برگ‌های خود را از دست می‌دهند. برای جلوگیری از این مشکل، باید نباید هنگام تعویض خاک یا گلدان گیاهآن را کوددهی کرد. اضافه کردن کود به گیاه بیمار، می‌تواند منجر به بروز مشکل شود.

مداوا و مقابله با این مشکل نیز همانند سایر علل است. باید رسوبات قابل مشاهده را تمیز کرد. خاک را شستشو داد و اجازه دا خاک خشک شود. و هنگامی که رشد جدید در گیاه مشاهده شود، گیاه به روال عادی رشد خود برگشته است.

کند شدن یا توقف رشد

هنگامی که گیاه در گلدان خود پژمرده و ضعیف می‌شود، دیگر نباید صبر کرد. یکی از علائم تغذیه بیش از حد گیاهان یا کمبود تغذیه آن‌ها توقف رشد یا کندی است. مطمئناً کمبود نور، آبیاری اشتباه یا پوسیدگی نیز می‌تواند از دلایل توقف رشد باشد. پس باید به دقت عامل را بررسی کرد. برنامه کوددهی گیاه خود را بررسی کنید. اگر به صورت منظم گیاه را زیر نظر بگیرید. اگر گیاه شما در فصول رشد خود قرار دارد، و دلیل از کمبود تغذیه و مواد مغذی خاک است، آن را با نصف میزان توصیه شده روی بسته‌بندی کود، تغذیه کنید.

کاهش گلدهی

یکی دیگر از علائم تغذیه بیش از حد گیاهان به دلیل ازدیاد نیتروژن است. که این عنصر باعث عدم گلدهی یا میوه‌دهی خواهد شد. برخی اوقات می‌توانید از کودهای با نیتروژن کم‌تر برای گیاه خود استفاده کنید. بهترین و امن‌ترین راه، برای بازگشت روند طبیعی گیاه، شستن خاک آن است.

نکته آخر

تغذیه بیش از حد گیاهان خیلی بیشتر از کمبود تغذیه رایج است. پس همیشه، در کوددهی گیاهان خود دقت کنید. به علائم تغذیه بیش از حد گیاهان که در بالا ذکر شد توجه کنید. به دقت موارد را بررسی و مشکل گیاه خود را به دقت بررسی کنید.

بیماری گیاهان, تغذیه گیاهان آپارتمانی, علائم تغذیه بیش از حد گیاهان, کوددهی گیاهان

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری اپیتلانتا میکرومریس
نوشتهٔ بعدی
نگهداری گیاه شامادورا سیفریزی