گیاه هوازی (تیلاندزیا) چیست؟

گیاه هوازی (تیلاندزیا)

گیاه هوازی (تیلاندزیا) چیست و آیا می‌توان از آن در خانه نگهداری کرد؟

این سوال زیاد شنیده شده است که واقعاً گیاه هوازی (تیلاندزیا) چیست؟ مگر گیاهی بدون آب و خاک می‌تواند زندگی کند؟ تیلاندزیا ( Tillandsia) چیست؟ مردم به این دریافتند که نام این گیاه به دلیل یافتن آن روی درختان یا صخره‌ها است. یا به دلیل نیاز آن‌ها به هوا برای زنده ماندن است و یا حتی به دلیل تمیزی هوا. همه این نظرات تا حدودی درست است و مطمئناً اشتباه نیست. در واقعیت گیاهان هوازی نام خود را از این گرفته‌اند که روی هوا آویزان هستند. یا درخت یا صخره‌ای آویزان می‌مانند و زندگی می‌کنند.

این گیاهان قابلیت این را دارند که رطوبت و مواد مغذی را از هوای اطراف توسط قسمت‌هایی از برگ‌هایی که دارند جذب می‌کنند. نام این قسمت‌ها Trichomes است. در حالیکه اغلب گیاهان مواد و مغذی و آب را از طریق ریشه‌های خود جذب می‌کنند، این درباره گیاهان هوازی صدق نمی‌کند.

گیاه هوازی
گیاه هوازی

 

معرفی گیاه هوازی (تیلاندزیا)

گیاه هوازی نام مستعار تیلاندزیا است که از خانواده بروملیادها هستند. امروزه بیش از ۶۰۰ گونه مختلف گیاه هوازی (تیلاندزیا) وجود دارد و تعداد آن‌ها در حال رشد است. بیشتر گیاهان هوازی از ریشه‌های خود در راستای گرفتن صخره، چوب و اشیا دیگر به عنوان میزبان استفاده می‌کنند. این گیاهان از ریشه‌های خود برای جذب مواد مغذی از میزبان خود استفاده نخواهند کرد. برخی از گونه‌های سبز گیاه هوازی (تیلاندزیا) را می‌توان در خاک‌های با زه‌کشی بسیار بالا کاشت. اگرچه این موضع احتمال بروز بیماری‌های قارچی و پوسیدگی ریشه را افزایش می‌دهد. بنابراین همیشه کاشت این گیاهان در خاک پیشنهاد نمی‌شود.
عدم نیاز این گیاهان به خاک، می‌تواند استفاده از آن‌ها را در نقاط مختلف دکوراسیون خانه و ادارات فراهم کند. از استفاده در تراریوم گرفته تا آویزان کردن آن در اتاق خواب می‌تواند زیبایی و جذابیت خاصی را به محیط پیرامون خود ببخشد.

تیلاندزیا در طبیعت و گونه‌های آن

در طبیعت گیاهان هوازی را در نقاط مختلفی می‌توان یافت. از جنگل‌های مرطوب بارانی گرفته تا مناطق خشک و کویری. اولین بار این گیاهان در آمریکای مرکزی و جنوبی دیده شد. ولی امروزه این گیاهان را می‌توان در تمام نقاط پیدا کرد. ابن گیاهان دارای سه نوع اصلی Mesic، Xeric و Hydric هستند.

Mesic

نام این نوع از کلمه یونانی Mesos به معنی میانه گرفته شده است که به دلیل زندگی این گونه در مناطق نیمه مرطوب است. بسیاری از انواع تیلاندزیاها زیر مجموه این گونه هستند. که از مناطق جنگلی نیمه مرطوب آمریکای جنوبی می‌آیند و نیاز به آبیاری منظم دارند. این گونه‌ها نیاز به محیطی با نور روشن ولی غیرمستقیم و فیلتر شده دارند.

Xeric

این نام از واژه یونانی به معنی خشک گرفته شده است. این گونه از گیاه هوازی (تیلاندزیا) در مناطق خشک و صخره‌ای یافت می‌شود. برای نگهداری آن نیاز به نور بیشتر محیط است و می‌تواند نور مستقیم خورشید را نیز تحمل کند. نیاز آبی این گونه کم است و می‌توان به صورت غبارپاشی یا فرو بردن آن در سطلی آب آن‌را برطرف کرد. در محی طبیعی رشد آن‌ها از طریق هوا رطوبت مورد نیاز خود را جذب می‌کنند.

گیاه هوازی
گیاه هوازی
Xeric یا Mesic؟ چگونه تشخیص دهیم؟

رنگ، ساختار و شکل برگ‌های گیاه هوازی (تیلاندزیا) می‌توانند بیانگر گونه گیاه ما باشند.

در گونه مسیک برگ‌ها به رنگ سبز تیره هستند و دارای سطحی صاف با کمی ظاهر کرکی. و معمولاً برگ‌ها به شکل محکمی پیچ دارند و خمیده شده‌اند.

نوع نیمه مسیک این گیاه دارای برگ‌های سبز روشن و دارای برگ‌ها با حالت کرکی کم‌تری است.

گونه زریک گیاهان هوازی دارای برگ‌هایی با رنگ نقره‌ای رنگ هستند. معمولاً برگ‌ها سطحی صاف دارند و دارای کرک بیشتری هستند.

چگونه از گیاه هوازی (تیلاندزیا) مراقبت کنیم؟

نگهداری گیاهان هوازی به موارد زیادی وابسته است. مهمترین مسئله دانستن گونه گیاه وشرایط مکان زندگی شماست. آیا می‌خواهید گیاه خود را در داخل یا خارج از محیط منزل نگهداری کنید؟ باید گونه گیاه مناسب را با توجه به شرایط محیط زندگی خود انتخاب کنید. اگر در مکانی با رطوبت زیاد زندگی می‌کنید، می‌توانید از گونه مسیک (Mesic) نگهداری کنید. ولی در سمت مقابل اگر محیط زندگی شما دارای رطوبت نیست و هوای آن خشک و گرم است باید از گونه زریک (Xeric) مراقبت کنید.

شرایط نگهداری عمومی گیاهان هوازی در خانه

برای همه گونه‌ها لازم است که در طول هفته حدود ۲۰ دقیقه گیاه خود را در آب قرار دهید. و این مهم است که برای ساعاتی اجازه دهید گیاه خشک شود. و اجازه مرطوب ماندن آن برای مدت طولانی را ندهید. برای آبیاری می‌توانید داخل لگن یا سطل آب هم دمای اتاق بریزید و گیاه خود را در آن غوطه‌ور کنید.

یکی دیگر از مهمترین موارد برای سلامتی گیاه نیاز نور و هوا برای گیاه است. اگر گیاه خود را در داخل منزل نگهداری می‌کنید، باید مطمئن شوید که گیاه را در مکانی قرار دهید که نور مورد نیاز خود را دریافت کند. فاصله یک تا یک و نیم متری از پنجره یا در نزدیکی نور مصنوعی می‌تواند برای گیاه مفید باشد. اجازه تابش بیش از حد نور مستقیم خورشید را به گیاه هوازی (تیلاندزیا) خود ندهید. این می‌تواند به گیاه شما صدمه وارد کند. اگر گیاه را در محیط خارجی نگهداری می‌کنید، در مکانی نیمه سایه آن را قرار دهید. فقط تعدا کمی از انواع این گیاهان هستند که می‌توانند در تابش نور مستقیم خورشید برای مدت طولانی زندگی کنند.

با امید اینکه از خواندن این مطلب لذت برده باشید، می‌توانید سوالات و نظرات خود را در قسمت دیدگاه مطرح نمایید.

انواع گیاه هوازی, گیاهان هوازی

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری بونسای برای مبتدیان
نوشتهٔ بعدی
نگهداری بونسای فیکوس (جنسینگ)