آشنایی با کپک پودری، بیماری که گیاهان ما را تا مرز نابودی می‌کشاند

هنگامی که درباره بیماری‌های گیاهان صحبت می‌کنیم گرد سفید یا طوسی رنگی که برگ‌های گیاه را می‌پوشاند یا همان کپک پودری (Powdery Mildew) در صدر لیست ما قرار خواهد گرفت. در حالیکه تقریباً تمامی گیاهان از این بیماری مصون نیستند، گیاهان هیبرید مقاومت بیشتری خواهند داشت. گیاهان عادی بیشتر در معرض این آفت قرار خواهند داشت. این آفت قارچی در هر جایی یافت خواهد شد. ولی در دمای هوای گرم و شرایط خشکی هوا بیشتر بوجود خواهد آمد. این آفت می‌تواند زمستان را سپری کند و از گیاهی به گیاه دیگر با وزش باد، حشرات و پاشیدن آب جابه‌جا شود.

کپک پودری
کپک پودری

تشخیص کپک پودری

همانطور که از اسم این آفت پیداست، کپک پودری مانند گردی سفید یا طوسی رنگ روی برگ‌ها و ساقه گیاهان نمایان می‌شود. این نقاط سفید بر سطح برگ گیاهان معمولاً نشانه بارزی از وجود این آفت است. ولی در اکثر موارد این بیماری از زیر برگ‌ها شروع می‌شود. البته در برخی موارد روی ساقه، غنچه گل‌ها و روی میوه گیاهان نیز است. اگرچه این آفت می‌تواند روی انواع مختلف گیاهان تاثیرگذار باشد، هرکدام از آلودگی‌های قارچی به معنی آلودگی همان نوع گیاه است. این به این معنی است که کپک پودری از گیاهی به مشابه همان گیاه قابل انتقال است.

عوارض آلودگی به کپک پودری

اگرچه کپک پودری یکی از عوامل آزار و اذیت گیاهان محسوب می‌شود، به ندرت باعث مرگ گیاه خواهد شد. این عامل باعث بروز استرس به گیاه و ضعیف شدن آن می‌شود. باعث می‌شود با تضعیف گیاه آفات و حشرات بتوانند به آن آسیب برسانند. این آفت از رسیدن مواد غذایی به گیاه نیز جلوگیری می‌کند. با این کار باعث پژمرده و زرد شدن برگ‌ها خواهد شد. اگر قسمت اعظمی از برگ گیاه از این آفت پوشیده شده باشد، عمل فتوسنتز در آن متوقف شده و برگ‌ها ریزش پیدا خواهند کرد. این آفت همچنین در مورد گیاهان خوراکی، مانند میوه و سبزیجات، باعث از دست رفتن طعم و قند در آن‌ها خواهد شد.

درمان کپک پودری

در حالیکه جدا کردن و از بین بردن فیزیکی این آفت بهترین راه حل در درمان کپک پودری است، خیلی هم کارساز نیست. خوشبختانه راه‌هاس بسیاری برای از بین بردن این آفت وجود خواهد داشت. برای شروع می‌توان تمام قسمت‌های قابل مشاهده که به این بیماری دچار شده‌اند را از گیاه جدا کرد. اگر تعداد اندکی برگ مشاهده کردید، آن‌ها را از گیاه جدا کنید. دست‌های خود را بشویید و وسیله‌ای که با آن عمل جداسازی را انجام داده‌اید را با الکل تمیز کنید.

بسیاری از قارچ‌کش‌ها در بازار امروزه موجود هستند که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. یکی را انتخاب کنید که دارای پتاسیوم بیکربنات، روغن چریش، سولفور یا مس است. همچنین دو روش خانگی وجود دارد. یکی استفاده از سودا و دیگری استفاده از شیر است که می‌تواند از بوجود آمدن کپک پودری جلوگیری کند. برای ادامه مقابله، هر ۱۴ روز یکبار با استفاده از قارچ‌کش‌ها گیاه را اسپری کنید. درحالیکه قارچ‌کش نمی‌تواند کپک پودری روی برگ‌ها را نابود کند، از پیشروی آن به روی ساقه‌ها و سایر قسمت‌های گیاه جلوگیری خواهد کرد.

مدیریت کردن گیاهان

اگر می‌دانید گیاه شما مستعد آلودگی به این بیماری است، باید چند نکته را برای جلوگیری و گسترش آن رعایت کنید. ابتدا، باید گردش هوای مناسبی را برای گیاهان خود بوجود آورید. این کار باعث جلوگیری از گسترش و رشد هرگونه عامل قارچی به گیاهان خواهد شد. بعلاوه از کوددهی به گیاهان آلوده خودداری کنید. در آخر از آبیاری به این گونه گیاهان خودداری کنید.

کنترل کپک پودری با استفاده از سودا

کپک پودری
کپک پودری

آب گازدار به تنهایی نمی‌تواند به مقابله با این آفت کمک کند. ولی هنگامی که با صابون‌های مخصوص گیاه و آب مخلوط شود می‌تواند به عنوان جلوگیری کننده کمک کند. اگر می‌دانید هرساله گیاه شما به کپک پودری آلوده می‌شود، می‌تواند هر ساله در ابتداری فصل رشد با این مخلوط گیاه را اسپری و از بوجود امدن آن جلوگیری کنید. در ابتدای ابتلای گیاه به این آفت برگ‌های آلوده را جدا کنید. سایر نقاط گیاه را اسپری کنید. همچنین سایر گیاهان مشابه نزدیک را نیز باید با این محلول اسپری کنید.

برای کنترل این آفت موارد زیر را با هم مخلوط کنید.

یک قاشق غذاخوری سودا

یک قاشق چایخوری مایع صابون Non-Detergent

چهار لیتر آب

 

 

بعد از مخلوط کردن موارد فوق بایکدیگر می‌توانید به صورت اسپری تمام قسمت‌های گیاه را غبارپاشی کنید. حتماً دقت داشته باشید که قسمت زیر برگ‌ها و ساقه فراموش نشود. این محلول از گسترش کپک پودری جلوگیری خواهد کرد. البته در حالیکه این مخلوط توصیه می‌شود و کارساز است ممکن است به برخی از گیاهان آسیب برساند. پیشنهاد می‌شود چند روز قبل از اسپری آن روی گیاه آلوده، با آب گیاه خود را بشویید. و اسپری کردن آن را هنگام آفتابی بودن هوا انجام ندهید. ابتدا محلول را روی قسمت کوچکی از گیاه خود انجام دهید، در صورت عدم آسیب رسیدن به آن، سایر قسمت‌ها را نیز اسپری نمایید.

جلوگیری از کپک پودری

بهترین کار برای جلوگیری از بروز این آفت این است که شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی خود را به درستی رعایت کنید. ولی در هر صورت ممکن است این مشکل برای گیاهان شما بوجود آید. از ابتدا در خرید گیاهان خود دقت کنید. گیاهی سالم و شاداب را به خانه خود انتقال دهید. گیاهان دچار استرس شده (بر اثر خشکی، آبیاری بیش از حد یا شرایط نگهداری ضعیف) مستعد دچار شدن به انواع بیماری و آفات هستند. قدم بعدی این است که گیاه را بررسی کرده و آثار کپک پودری را در آن جستجو کنید. شرایط گردش هوای مناسب و شرایط نگهداری گیاه را به خوبی رعایت کنید تا گیاهان شما کمتر در معرض ابتلا به این آفات قرار بگیرند.

آسیب‌های ناشی از گرد شفید رنگ روی برگ گیاهان

در بسیاری از موارد، کپک پودری آثار مخرب کمی خواهد داشت. ولی شکل ظاهری گیاه ما را دچار نقص خواهد کرد. برخی گیاهان مستعد آلوده شدن به این آفت هستند. شما باید انتظار این را داشته باشید که در صورت انتخاب گیاهان مستعد، با این آفت روبرو شوید. بسیاری از علاقه‌مندان به سادگی از کنار این موضوع می‌گذرند و در نهایت به نابودی گیاه خود کمک می‌کنند. در شرایط آلودگی شدید این بیماری می‌تواند، باعث زرد شدن برگ گیاهان و ریزش آن‌ها شود. و رشد گیاه را کند و غیرعادی خواهد کرد.

بیماری گیاهان, کپک پودری

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری افوربیا اینگنس
نوشتهٔ بعدی
نگهداری اپونتیا هیومیفوسا