نگهداری گیاه آزالیا

نگهداری گیاه آزالیا

معرفی جامع و نحوه نگهداری گیاه آزالیا

هنگامی که گیاه آزالیا (Azalea) گل می‌دهد به سختی می‌توان از آن چشم برداشت و یک گلدان از آن را در محوطه خانه خود نگهداری نکرد. علیرغم سخت‌گیر بودن این گیاه، با رعایت موارد اصلی نیازمندی‌ها، نگهداری گیاه آزالیا کار سختی نیست. با انتخاب نوع مناسب گیاه آزالیا برای خانه و مراقبت صحیح آن، می‌توانید گیاه محبوب خود را در خانه داشته باشید. بهترین مکان برای نگهداری این گیاه فضای خارج از خانه است. از این رو از آن به عنوان گیاه فضای باز می‌توان نام برد. در ادامه این مطلب با موارد زیر آشنا خواهیم شد:

انواع آزالیا

نور مناسب نگهداری آزالیا

خاک مناسب نگهداری گیاه آزالیا

آبیاری صحیح و اصولی آزالیا

کوددهی گیاه آزالیا

مشکلات و بیماریهای آزالیا

آزالیا
آزالیا

انواع گیاه آزالیا

آزالیا برای سالیان زیادی است که هیبرید شده است. و اکنون چیزی در حدود ۱۰۰۰۰ گونه متفاوت دارد. دو گروه اصلی این گیاه، شامل همیشه سبز و خزان‌دار هستند. این دو گونه در پاییز برگ‌های خود را از دست می‌دهند. رنگ گل گیاهان آزالیا و شکل برگ‌های آن‌ها متفاوت است. برخی از این گیاهان دارای گلبرگ‌های نازکی هستند. در حالیکه برخی گلبرگ‌های بزرگ‌تری دارند. برخی از گونه‌های این گیاه دارای ۵ گلبرگ در یک شکوفه خواهند بود و برخی ۱۰ تا ۱۲ گلبرگ هستند.

آزالیا همیشه سبز سفید (White Tsutsuji Rhododendron)

گیاه آزالیا سفید معمولاً در مناطق شرقی آمریکا یافت می‌شوند و نگهداری گیاه آزالیا سفید نیاز به سایه بیشتری نسبت به سایر انواع آزالیا دارند. شکوفه گل آن‌ها بزرگ است و شامل گل‌های سفید می‌شود. برگ این گیاه سبز روشن است.

آزالیا صورتی (Rhododendron Subgenus Azalea)

گیاه آزالیا صورتی معروف به زندگی در شرایط سخت است و شرایط هوای سرد را تحمل می‌کند. حتی زیر دمای زیر صفر. رایحه خوش گل این گیاه می‌تواند پروانه‌ها و برخی از پرندگان را به خود جذب کند. این نوع از آزالیا بیشتر اوقات دارای گل است.

آزالیا لیمویی (Rhododendron Lemon Lights)

این نوع از این گیاه دارای گل‌هایی با رنگ زرد روشن است. گلبرگ‌های آن معمولاً بسیار کوچک‌تر از سایر انواع هستند. این گیاه تمامی برگ‌های خود را در زمستان از دست می‌دهد. ولی گلدهی آن ادامه خواهد داشت.

آزالیا ارکیدلایت (Rhododendron Orchid Lights)

آزالیا ارکیدلایت دارای گل‌های بنفش-صورتی است. گل‌های این گیاه شیپوری است با نقاطی در انتهای ساقه مشخص می‌شود. این نوع از آزالیا میوه هم می‌دهد و جز انواع سرسخت این گیاه است.

آزالیا گیراد (Rhododendron Girard’s Hot Shot)

این نوع از آزالیا دارای سایز مناسب  و گیاهی بسیار زیبا است. برای نگهداری گیاه آزالیا گیراد، نیاز به محیطی روشن است. گل‌های آن نارنجی-قرمز و در تمام طول سال نمایان است. برگ‌های این گیاه همیشه سبز هستند و تا ارتفاع یک متر هم رشد می‌کند.

آزالیا فایربال (Rhododendron Fireball)

یکی از گونه‌های با رشد سریع آزالیا محسوب می‌شود. دارای گل‌های قرمز-نارنجی و گلبرگ‌های موجی شکل است. برگ‌های آن سبز تیره و کمی قرمز هستند. این نوع از آزالیا کامپکت است و نیاز به هرس چندانی ندارد.

آزالیا
آزالیا

نور مناسب نگهداری گیاه آزالیا

آزالیا معمولاً گیاهی است که علاقه به شرایط نیمه‌سایه دارد. ولی بسیاری از گونه‌های آن در مقابل آفتاب مستقیم نیز مقاوم هستند. و برخی به این میزان نور نیاز دارند. در مناطق شمالی، جایی که شدت تابش نور خورشید کم‌تر است، می‌توان گیاه را مدت بیشتری در نور قرار داد. این‌کار به سلامتی گیاه و گلدهی آن کمک می‌کند. برای نگهداری گیاه آزالیا در خانه می‌توانید آن‌را در مکانی که بیشترین نور را دریافت کند قرار دهید.

از تابش نور مستقیم خورشید به خصوص در فصل تابستان به گیاه جلوگیری کنید. این گیاه همانطور که گفته شد نیاز به محیطی روشن و نیمه سایه خواهد داشت. دمای محیط نگهداری این گیاه نیز نباید بالاتر از دمای ۲۸ درجه سانتی‌گراد برسد. از قرار دادن گیاه در مسیر باد و یا نزدیک وسایل سرمایشی یا گرمایشی خودداری کنید.

انتخاب خاک مناسب نگهداری گیاه آزالیا

آزالیا شبیه به خانواده بلوبری‌ها و علاقه‌مند به خاک اسیدی است. برای اینکه گیاه شما شاداب و سلامت باشد، نیازمند خاکی اسیدی با PH بین ۴.۰ تا ۵.۵ است. هنگامی که سطح PH خاک گیاه بالا رود، برخی مواد مغذی در خاک از بین رفته و موجب زردی برگ‌ها خواهد شد. برخی از پرورش‌دهندگان این گیاه برای بالا بردن اسیدیته خاک از سولفات آمونیوم استفاده می‌کنند. با اندازه‌گیری سطح PH خاک می‌توانید از سلامتی گیاه خود مطوئن شوید.

آزالیا همچنین نیازمند خاکی با زه‌کشی مناسب و قابلیت عبوردهی هوا را دارد. ریشه‌های این گیاه به مقادیر زیادی اکسیژن نیازمند هستند. بنابراین هیچ‌گاه نباید اطراف آن‌ها در آب غوطه‌ور شود. استفاده از عناصر طبیعی مانند کمپوست به مخلوط خاک گیاه، می‌تواند به سلامتی آن کمک کند. همیشه سعی کنید این گیاه را در گلدان‌های با عمق زیاد نکارید.

آبیاری مناسب گیاه آزالیا

این گیاه دارای سیستم ریشه‌ای کم‌عمقی است. بیشتر ریشه‌های آن در قسمت ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متری زیر خاک هستند. به همین علت، امکان وارد شدن استرس به آن‌ها در اثر آبیاری اشباه وجود دارد. برای نگهداری گیاه آزالیا همیشه باید خاک آن کمی مرطوب باشد. پس هرگز اجازه ندهید خاک به طور کامل خشک شود یا خیس بماند. گیاهانی که در مکان‌هایی با نور بیشتر قرار می‌گیرند، نیاز به آبیاری بیشتری خواهند داشت. هنگامی که تا ۶ الی ۷ سانتی‌متر از سطح خاک خشک شد می‌توان آن‌را آبیاری کرد.

می‌توانید خاک را با استفاده از انگشت خود بررسی کنید. در تابستان باید میزان آبیاری را افزایش داد. به آرامی گیاه را آبیاری کنید و اجازه دهید آب توسط ریشه‌های آزالیا جذب شود. از آبیاری بیش از حد و خیس ماندن خاک گیاه خودداری کنید. زیرا همانطور که گفته شد ریشه‌های آن دچار پوسیدگی خواهند شد. سعی کنید روی برگ‌ها هنگام آبیاری آب نریزید. خیس شدن برگ‌های گیاه احتمال بروز بیماری‌های قارچی را افزایش خواهد داد.

آزالیا
آزالیا

 

تغذیه و کوددهی گیاه آزالیا

کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی می‌تواند مواد مغذی مورد نیاز در نگهداری گیاه آزالیا را فراهم کند. برای اینکه میزان PH مورد نیاز گیاه فراهم شود، از کودهای دارای سولفور می‌توان استفاده کرد. کلسیوم، منیزیوم و آهن از دیگر عناصر مورد نیاز گیاه آزالیا هستند. کوددهی این گیاه باید در اوایل بهار انجام شود و بعد از گذشت ۱۲ تا ۱۶ هفته دوباره انجام شود. در فصول سرد کوددهی را باید متوقف کرد. همانطور که گفته شد، سیستم ریشه‌ای گیاه کم‌عمق است و کوددهی بیش از حد موجب از بین رفتن گیاه خواهد شد.

بیماری‌ها و آفات گیاه آزالیا

کرم آزالیا

این آفت آزالیا رنگ قرمز تا قهوه‌ای با خطوطی سفید و زرد دارند. به صورت گروهی تغذیه می‌کنند و به سرعت باعث ریزش برگ‌ها خواهند شد. می‌توانید برای کنترل آن‌ها به صورت فیزیکی آن‌ها را از گیاه جدا کنید.

آفت بندکفشی

این آفت یکی از موارد معمول و تهدیدات در نگهداری گیاه آزالیا است. آثار این آفت برگ‌ها را زرد و سفید خواهد کرد. بهترین روش برای مقابله با آن‌ها استفاده از صابون دافع آفات در اواخر بهار و پاییز است.

بید آزالیا

این آفت معمولاً در زیر و سطح برگ یافت می‌شود که باعث قهوه‌ای رنگ شدن یا زرد شدن برگ گیاه خواهد شد. برگ‎‌های آلوده معمولاً به سمت بالا و داخل خم شده و ریزش می‌کنند. جدا کردن قسمت‌های آلوده در این مورد بسیار ضروری است.

انگل آزالیا

این آفت از ریشه‌ها تغذیه می‌کند و باعث زرد شدن و توقف رشد آزالیا می‌شود. معمولاً گیاهانی که به سختی به این آفت دچار می‌شوند از بین خواهند رفت. برای مقابله با این آفت هنوز راهی پیدا نشده است. و فقط حفظ شرایط نگهداری گیاه آزالیا و آبیاری و تغذیه صحیح می‌تواند از آن جلوگیری کند.

مگس سفید

این حشرات معمولاً به شکل گروهی در زیر سطح برگ‌های گیاه یافت می‌شوند. وجود این آفات باعث زرد شدن برگ آزالیا و از بین رفتن آن می‌شوند. روغن چریش می‌تواند از افزایش رشد جمعیت آن‌ها بکاهد.

بیماری گال آزالیا

این بیماری معمولاً هنگام شروع فصل رشد گیاه و در اوایل بهار نمایان می‌شود. برگ‌ها خمیده شده، نرم می‌شوند و رنگ پریدگی پیدا می‌کنند یا سفید می‌شوند. برگ‌های آلوده در انتها قهوه‌ای رنگ می‌شوند و باید آن‌ها را از گیاه جدا کرد.

پژمرده شدن گلبرگ‌ها

نوعی بیماری قارچی است که فقط روی گل تاثیرگذار است. و باعث پژمرده شدن و وجود نقاطی سفید روی گلبرگ‌ها خواهد شد. این نقاط به سرعت گسترش یافته و حالتی آبکی و نرم پیدا خواهند کرد. می‌توان برای مقابله با آن از قارچ‌کش استفاده کرد.

کپک پودری

در نگهداری گیاه آزالیا گاهی ممکن است نقاطی پودری مانند و سفید را مشاهده کنید. این بیماری معمولاً در پاییز رخ می‌دهد. برگ‌های آلوده به این بیماری ریزش پیدا خواهند کرد. می‌توان برای مقابله با آن از اسپری کردن قارچ‌کش روی گیاه استفاده کرد.

زنگ زدگی برگ‌ها

حالت زنگ زدگی یک بیماری قارچی است که به برگ‌های آلوده آزالیا را به رنگ نارنجی و قرمز درمی‌آورد. همانند گال تمامی گیاه را از بین خواهد برد. هرس کردن و جدا کردن قسمت‌های آلوده می‌تواند به گیاه ما کمک کند.

می‌توانید نظرات و سوالات خود را در پایان همین صفحه با ما در میان بگذارید. همچنین می‌توانید این مطلب را با دوستان علاقه‌مند خود به اشتراک بگذارید.

آزالیا, نگهداری گیاه آزالیا

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری مامیلاریا الونگاتا
نوشتهٔ بعدی
تراریوم چیست؟ چگونه تراریوم بسازیم؟