نگهداری گیاه شمعدانی

نگهداری گیاه شمعدانی

معرفی جامع و نحوه نگهداری گیاه شمعدانی

شمعدانی (Geranium) یک گیاه همیشگی و گلده است که توسط بسیاری از علاقه‌مندان و پرورش دهندگان در انواع مختلف هیبرید و گونه‌های متفاوت با رنگ‌های زیبا نگهداری می‌شود. نام های دیگر این گیاه Cranesbill Geranium، Bloody Geranium و Wild Geranium است. بسیاری از علاقه مندان و پرورش دهندگان نگهداری گیاه شمعدانی هیبرید را ترجیح می دهند.

گونه‌ها و انواع مختلفی از شمعدانی وجود دارد ولی بیشتر انواع آن دارای نگهداری آسانی هستند. گل‌های این گیاه از بالای ساقه‌های آن می‌روید و به رنگ‌های سفید، صورتی، قرمز، بنفش و آبی هستند. گل‌ها کوچک و فنجان مانند هستند و بسیاری از گونه های حشرات مانند پروانه‌ها و زنبور‌ها را به سمت خود جذب می‌کنند. شمعدانی با توجه به گونه آن در مکان‌های مختلفی استفاده و نگهداری می‌شود. برخی از گونه‌ها مناسب برای مکان‌های نیمه سایه و برخی دیگر مناسب باغچه و در اطراف خانه و حیات استفاده می‌شوند. گونه‌های اندکی از این گیاه فقط یکبار در سال گلدهی می‌کنند و بیشتر آنها از اواسط تابستان شروع به گلدهی کرده و در تمام طول فصل گل می‌دهند.

نگهداری گیاه شمعدانی با توجه به نوع و گونه گیاه متفاوت است. به طور معمول، شمعدانی نیازمند خاکی مغذی و با زه‌کشی مناسب است. بیشتر گونه‌های این گیاه نور کامل خورشید یا نیمه سایه را دوست دارند. کاشت عمیق این گیاه موجب عدم گلدهی آن خواهد شد.

گیاه شمعدانی
گیاه شمعدانی

نور مناسب نگهداری گیاه شمعدانی

گیاه شمعدانی در مقابل شرایط مختلفی از نور مقاوم است. برای گلدهی بهتر و داشتن گیاهی سالم تر نیاز به نور کامل تا نیمه سایه را دارد. اگر نگهداری گیاه شمعدانی خود را در مکانی گرم با نور کامل خورشید انجام دهید، آبیاری بیشتری لازم دارد.

برخی از گونه‌های شمعدانی می‌توانند در سایه کامل نیز زندگی کنند. ولی گلدهی آنها ممکن است هیچ وقت انجام نشود. تا زمانی که نور مناسب خود را دریافت کند. به طور کلی این گیاه مناسب محیط‌های باز و خارج از خانه است. به طور معمول نیازمند ۴ تا ۶ ساعت دریافت نور خورشید می‌باشد. اگر در مکان‌های گرم و خشک زندگی می‌کنید در تابستان و به خصوص هنگام تابش نور شدید خورشید برای گیاه خود محیطی روشن و نیمه سایه فراهم کنید.

خشکی برگ‌ها و سوختگی آنها ممکن است به دلیل دریافت آفتاب بیش از حد باشد. پس در تابستان حتماً گیاه خود را به مکانی با نور کمتر انتقال دهید.

خاک مناسب نگهداری گیاه شمعدانی

میزان PH خاک برای گیاه شمعدانی اهمیت ندارد. ولی خاک مناسب و ایده‌آل نگهداری گیاه شمعدانی خاکی خنثی تا کمی اسیدی است. بیشتر انواع این گیاه خاکی مرطوب با زه‌کشی بالا را می‌پسندند. اگرچه گونه‌هایی هم هستند که خاک خشک را دوست دارند. مخلوط خاک مناسب برای این گیاه مخلوطی از خاک معمولی به همراه کمی پیت ماس و ماسه است. خاک این گیاه همانطور که گفته شد باید مغذی باشد و همچنین مدت زیادی آب را درون خود نگهداری نکند.

گیاه شمعدانی
گیاه شمعدانی

آبیاری مناسب گیاه شمعدانی

همانطور که قبلاً هم اشاره شد گیاه شمعدانی جز گیاهان کم توقع است و نیازی به مراقبت بیش از حد ندارد. برای آبیاری این گیاه کافی است اجازه دهید خاک خشک شود، سپس آن را آبیاری کنید. اگر مکان نگهداری گیاه شمعدانی شما در زیر نور خورشید است، نیازمند آبیاری بیشتر و با زمانبندی کمتری است. دقت کنید آبیاری بیش از حد این گیاه باعث بروز بیماری‌های قارچی خواهد شد.

رطوبت و دمای مناسب شمعدانی

بهترین دما برای نگهداری گیاه شمعدانی در طول روز دمایی بین ۱۸ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراد و در طول شب دمایی بین ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتی‌گراد است. این گیاه می‌تواند میزان مختلفی از رطوبت را تحمل کند، اگرچه برخی گونه‌ها در مقابل رطوبت بیش از حد دچار بیماری‌های پوسیدگی می‌شوند و برای سلامت آنها مضر است.

تغذیه گیاه شمعدانی

در صورتی که خاک گیاه دارای مواد مغذی مناسب باشد گیاه شمعدانی به ندرت به تغذیه نیاز پیدا خواهد کرد. و کمپوست کود پوسیده دامی به صورت سالیانه برای گیاه کافی می‌باشد. ولی در صورتی که خاک گیاه عاری از مواد مغذی لازم باشد، می‌توان گیاه را با استفاده از کودهای مایع مناسب گیاهان به میزان نصف مقدار توصیه شده روی بسته آن در بهار تغذیه نمود.

تکثیر شمعدانی

پرورش و تکثیر شمعدانی از دو طریق کاشت بذر و قلمه ساقه گیاه انجام می‌شود. بهترین روش برای تکثیر این گیاه در محیط‌های خانگی استفاده از قلمه است. این روش سرعت بیشتری در نتیجه گیری خواهد داشت. می‌توانید یک ساقه مناسب از گیاه را انتخاب کنید. آن را با استفاده از یک جشم تیز و تمیز جدا نمایید. این ساقه باید حداقل ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر طول و دارای برگ باشد. انتهای قلمه را به پودر هورمون ریشه‌زا آغشته کرده و در گلدانی کوچک حاوی پرلیت قرار دهید. می‌توانید از مخلوط خاکی که بیشتر قسمت آن ماسه است نیز استفاده کنید.

این مخلوط را همواره مرطوب نگه دارید. البته خیسی بیش از حد موجب پوسیدگی قلمه خواهد شد. بعد از گذشت چند هفته قلمه شما ریشه‌دار می‌شود. با مشاهده اولین نشانه‌های رشد و رویش برگ جدید نگهداری گیاه شمعدانی را مانند قبل انجام دهید.

نگهداری گیاه شمعدانی, نگهداری گیاهان آپارتمانی

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری گیاه حسن یوسف
نوشتهٔ بعدی
نگهداری مامیلاریا پلوموزا