دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی

دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی

معرفی جامع دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی

برگ‌های زرد درختان در پاییز زیبایی خاصی را به آنها می‌بخشند ولی نه برای گیاهان آپارتمانی. برگسار گیاهان به صورت طبیعی زرد می‌شوند ولی در هر صورت معمولاً نشان دهنده اضطراب گیاه است. در این مطلب کاکتوس ایران می‌خواهد دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی را بررسی کند و ببینیم می‌شود برگ زرد گیاه را دوباره به سبز تبدیل کرد؟! زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی معمولاً نشان دهنده استرس در گیاه است و به طور معمول این امکان پذیر نیست که برگ زرد دوباره سبز شود. آبیاری اشتباه و نور معمولاً مهمترین دلایل هستند ولی مشکلات در تغذیه، آفات و بیماری‌ها، تطابق آب و هوایی، دمای هوا و شوک‌های ناشی از تعویض گلدان دیگر دلایل هستند که می‌توانند منجر به زرد شدن برگ گیاه شوند.

آیا این امکان وجود دارد که برگ زرد گیاه دوباره سبز شود؟

هنگامی که برگ زرد می‌شود، معمولاً در حال از بین رفتن است. برخی اوقات یک برگ کمی رنگ پریده می‌شود که بدلیل کمبود مواد مغذی یا وارد شدن کمی استرس به گیاه است که اگر مشکل بدرستی پیدا شود، دوباره به رنگ اصلی خود باز می‌گردد. ولی بهتر است که امیدی به این موضوع نداشته باشیم.

برگ گیاهان آپارتمانی
برگ گیاهان آپارتمانی

 

دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی چیست؟

برگ گیاهان حافی مقداری کلروفیل است، که باعث سبزی آنها می‌شود. کلروفیل یکی از عنصرهای حیاتی در عمل فتوسنتز گیاه است. برگ گیاه هنگامی سبزی خود را از دست می‌دهد که این فرآیند مختل می‌شود و مشکلی برای گیاه پیش می‌آید. در واقع برگ‌ها رنگ خود را از دست نمی‌دهند. رنگ دانه‌های زرد روی برگ نمایان خواهند شد. از طرف کلروفیل‌ها فشار وارد می‌آید ولی هنگام ضعیف شدن آنها باقی رنگ دانه‌ها نمایان می‌شوند.

آیا می‌توان برگ زرد را از گیاه جدا کرد؟

هنگامی که برگ‌های گیاه به طور کامل زرد می‌شود، این برای گیاه انرژی بیشتری ندارد و می‌توان آن را دور ریخت. اگر به طبیعت نیز اجازه بدهیم برگ به طور کامل زرد و در نهایت از گیاه جدا خواهد شد. اگر بنا بر دلایل زیبایی بخشیدن و یا هر مورد دیگری می‌خواهید برگ زرد را جدا کنید، و برگ به سادگی جدا نشد، می‌توانید با استفاده از یک جسم تیز مانند قیچی از نزدیکترین نقطه به ساقه این کار را انجام دهید. نکته مهم اینکه باید وسیله‌ای که با آن برگ را جدا می‌کنید، باید با الکل ضدعفونی شده باشد. اگر فقط قسمتی از برگ زرد است، می‌توانید فقط آن قسمت را جدا کنید تا برگ مقداری بیشتر زنده بماند.

دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی

سن برگ

یکی از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی بالا رفتن سن آنها است. گیاه شما به طور طبیعی رشد می‌کند و برگ‌های قدیمی را از دست می‌دهد. برگ‌ها زرد و کلروفیل خود را از دست می‌دهند. در نهایت از بین می‌روند. پس این یک روند طبیعی است که برگ‌های قدیمی گیاه زرد شوند. برخی از علاقه‌مندان به گیاهان آپارتمانی صبر می‌کنند تا برگ به طور کامل زرد شود، سپس آن را از گیاه جدا کنند.

آبیاری بیش از حد
برگ گیاهان آپارتمانی
برگ گیاهان آپارتمانی

آبیاری بیش از حد یکی از دلایل معمول است. که باعث بروز استرس به گیاه شده. برگ‌های آن را زرد می‌کند. زرد شدن یکباره و به مدت کوتاه تعداد بیشتر برگ‌ها معمولاً به علت آبیاری بیش از حد اتفاق می‌افتد. در صورت بروز این مشکل به سرعت خاک گیاه خود را بررسی کنید که در سطح زیرین خیس نباشد. زیرا خیس ماندن بیش از حد خاک باعث جلوگیری از تنفس ریشه‌ها خواهد شد و این به معنی این است که برگ‌ها نتوانند مواد مغذی و رطوبت را برای عمل فتوسنتز دریافت کنند. این مهم است که از آبیاری بیش از حد گیاه جلوگیری کرد زیرا موجب بروز بیماری‌های پوسیدگی ریشه خواهد شد و گیاه شما را از بین خواهد برد.

در این حالت شما باید آبیاری را متوقف کنید تا خاک به طور کامل خشک شود. بتدریج نور محیط گیاه را کاهش دهید تا به گیاه استرس وارد نشود و دمای محیط پیرامون آن را نسبتاً گرم نگه دارید.

ریشه‌ها را بررسی کنید. تا از سالم بودن آنها اطمینان بیابید. اگر پوسیدگی در ریشه‌ها مشاهده کردید نیاز به رسیدگی است.

 

 

بررسی خاک گیاه

اگر خاک گیاه بهم چسبیده و دارای زه‌کشی نامناسب است، سریعاً اقدام به تعویض گلدان با خاک مناسب و زه‌کشی مناسب کنید.

گردش هوای مناسب برای گیاه ایجاد کنید.

به خاک شدن سریعتر خاک با خارج کردن گیاه از گلدان و ابزاری مانند روزنامه کمک کنید (اجازه خشک شدن زیاد خاک را هم ندهید).

به دقت میزان رطوبت خاک را زیر نظر بگیرید تا اولین نشانه‌های رشد و ریکاوری گیاهتان مشاهده شود.

میزان آسیب دیدگی گیاه به دلیل آبیاری بیش از حد یک موضوع مهم است. ولی گیاهان مختلف در مقابل این مشکل نیاز به زمان‌بندی گوناگونی برای ریکاوری دارند. برخی به سرعت به حالت طبیعی بازمی‌گردند، برخی هرگز به حالت طبیعی خود برنمی‌گردند. اگر آبیاری بیش از حد از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی شما باشد، و آسیب جدی به آن وارد شود، برگ زرد شده دیگر به حالت قبل بر‌نمی‌گردد و کاملاً از بین خواهد رفت. زمانبندی و آبیاری مناسب دوباره گیاه به گیاه کمک خواهد کرد تا برگ‌های جدید خود را تولید کند.

کمبود آبیاری

خاک مرطوب باعث خفگی ریشه‌ها و جلوگیری از رسیدن آب به برگ‌ها می‌شود. ولی خشکی بیش از حد خاک نیز همین کار را با گیاه شما خواهد کرد. زرد شدن برگ‌ها به دلیل کمبود رطوبت موردی است که شما به آسانی نمی‌توانید آن را حدس بزنید. اگر خاک گیاه شما خشک باشد و گیاه شما پژمرده شود، شما یک سرنخ بزرگ خواهید داشت. ولی به سرعت گیاه را آبیاری نکنید. از آنجایی که هر دو مورد آبیاری بیش از حد و کمبود آبیاری از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی است، شما ابتدا باید خاک را بررسی کنید و از علت زرد شدن برگ‌ها اطمینان حاصل نمایید. بعد از اینکه مطمئن شدید که مشکل از خشک بودن خاک گیاه است، بتدریج آبیاری را به روال عادی برگردانید.

برگ گیاهان آپارتمانی
برگ گیاهان آپارتمانی
مشکلات ناشی از کیفیت آب

برخی از گیاهان آپارتمانی به شدن در مقابل مواد معدنی و املاح خاک حساس هستند و در مقابل آبیاری با آب شهری که حاوی کلر است آسیب‌پذیر هستند. نمک داخل کودها و دیگر مواد استفاده شده برای تغذیه گیاه درون خاک رسوب می‌کند. این استرس‌های ناشی از موارد ذکر شده از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی شما خواهد بود. بهترین کار برای جلوگیری از رسوب این مواد درون خاک گیاه این است که هر چند مدت یکبار خاک گیاه را طوری ابیاری کرد که آب اضافی را بتوان از زیرگلدانی تخلیه نمود. البته که بهترین کار برای جلوگیری از رسوب مواد در خاک، استفاده از آب‌های بدون کلر است. اگر پس از بررسی متوجه کمبود کیفیت آب شدید، از آب باکیفیت و جوشیده یا آب باران در صورت دسترسی استفاده کنید.

زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی بدلیل نور

هم نور بیش از حد و هم کمبود نور می‌تواند از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی باشد. نور بیش از حد و مستقیم باعث خشکی و سوختگی برگ خواهد شد. کمبود نور باعث کاهش فتوسنتز و در نتیجه کاهش کلروفیل در برگ می‌شود. در نتیجه کاهش کلروفیل برگ رنگ سبز خود را از دست خواهد داد.

مشکلات تغذیه‌ای‌

کمبود مواد غذایی از دلایل رایج در زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی نمی‌باشد. ولی کمبود آن می‌تواند منجر به زرد شدن برگ یا تغییر شکل آن شود. حتماً ابتدا موارد دیگر مذکور را بررسی کنید. پس از آن دنبال موارد مربوط به کود و تغذیه بروید. اگر کمبود کوددهی از دلایل زرد شدن گیاهان آپارتمانی باشد، این شانس وجود دارد که برگ زرد شده دوباره به رنگ سبز برگردد، ولی این شانس زیاد نیست. اگرچه با برطرف کردن این مشکل شاهد رویش برگ‌های تازه خواهیم بود.

نیتروژن

کمبود نیتروژن یکی از دلایلی است که بیشتر از سایر کمبودها ممکن است پیش بیاید و این کمبود باعث زرد شدن برگ‌ها می‌شود که ابتدا از برگ‌های قدیمی‌تر شروع خواهد شد.

پتاسیوم

کمبود پتاسیوم معمولاً باعث زرد شدن لبه برگ‌های قدیمی‌تر خواهد شد.

منیزیوم

کمبود منیزیوم باعث زرد شدن برگ از مرکز می‌شود. به اطراف خواهد رفت و رگه‌های برگ همچنان سبز خواهند ماند و ابتدا از برگ‌های قدیمی‌تر شروع خواهد شد.

آهن‌

کمبود آهن ابتدا از برگ‌های جوان‌تر شروع خواهد شد و برگ‌های بالایی گیاه زرد خواهند شد و رگ‌ها سبز هستند.

سولفور

کمبود سولفور برگ‌های جوان را زرد خواهد کرد و به برگ‌های دیگر گسترش پیدا خواهد کرد.

کوددهی بیش از حد هم از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی است. برای مثال، کلسیوم، مس، فسفر یا زینک می‌تواند با جذب آهن تداخل داشته باشد.

مشکلات pH

مشکل pH مربوط به جذب مواد مغذی است و می‌تواند به صورت غیرمستقیم با زرد شدن برگ گیاه در ارتباط باشد.

برگ گیاهان آپارتمانی
برگ گیاهان آپارتمانی
رطوبت

استرس ناشی از کمبود رطوبت می‌تواند از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی یا قهوه‌ای شدن و خشک شدن لبه برگ‌ها شود. این مشکل برای همه گیاهان آپارتمانی یکی نیست. زیرا برخی به رطوبت بیشتری نسبت به سایر گیاهان نیاز دارند. با یکی از روشهای افزایش رطوبت می‌توانید به تامین رطوبت گیاهان کمک نمایید.

می‌توانید به راحتی با قرار دادن گروهی گیاهان کنار یکدیگر یا قرار دادن ظرف آب در اطراف گیاهان رطوبت محیط آنها را تامین کنید. یکی دیگر از راه‌های افزایش رطوبت محیط استفاده از رطوبت ساز است. غبار پاشی پیشنهاد نمی‌شود زیرا باعث بروز بیماری‌های قارچی مخصوصاً در گیاهان ضعیف خواهد شد.

بالابودن یا پایین بودن دمای محیط

برگ‌ها معمولاً در صورت عدم گردش هوای مناسب و یا سردی آن زرد و می‌ریزند. قرار دادن گیاهان آپارتمانی در راستای کولرهای گازی معمولاً یکی از عوامل است. همچنین گرم بودن بیش از حد محیط نگهداری گیاه و قرار دادن در نزدیکی وسایل گرمایشی موجب زرد شدن یا سوختن برگ گیاه خواهد شد.

آسیب دیدن ریشه‌ها

آسیب دیدگی ریشه‌ها یکی دیگر از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی است که باعث عدم رسیدن اکسیژن، رطوبت و مواد مغذی به برگ‌ها خواهد شد. راه حل رفع این مشکل تعویض گلدان گیاه به گلدان بزرگتر است. می‌توان اگر می‌خواهید از همان گلدان یا گلدان با سایز مشابه استفاده کنید، ریشه‌های آسیب دیده و پوسیده را جدا کنید.

شوک ناشی از تعویض گلدان

تعویض گلدان نیز ممکن است از دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی باشد. بهترین راه حل برای کنار آمدن با این مشکل نگهداری مناسب و تناسب شرایط محیطی گیاه برای بازیابی گیاه است. به گیاه خود کود ندهید، آبیاری بیش از حد نکنید، یا گیاه را مرتباً جابه‌جا نکنید. بعد از خو گرفتن گیاه با شرایط جدید، گیاه برگ‌های جدید تولید خواهد کرد.

آفات و بیماری‌ها

آفت یا بیماری از دلایل آسیب رسیدن به برگ‌های گیاه است و می‌تواند باعث تغییر شکل و رنگ آنها شود. ولی زرد شدن برگ‌ها مانند سایر موارد نیست و باعث ایجاد نقاط و لکه هایی روی برگ‌ها خواهد شد. این مهم است که ما گیاه آپارتمانی خود را مرتباً مورد بررسی قرار داده و مواردی مانند وجود آفات را بازدید کنیم. به این دلیل که اگر از وجود آنها سریعاً متلع شویم می‌توانیم به سرعت گیاه خود را درمان کنیم. این را نیز به خاطر داشته باشید که گیاهانی که دچار استرس می‌شوند ضعیف شده و مستعد آفت زدگی خواهند بود.

نگهداری سلامت گیاه مطمئناً از بهترین راه‌های پیشگیری است.

به سرعت برگ‌های آسیب دیده را جدا کنید.

گیاه خود را از سایر گیاهان اطراف آن جدا کنید.

اگر برای جدا کردن برگ از وسیله‌ای استفاده می‌کنید آن را ضدعفونی نمایید.

کلام آخر

اگر از دلایل زرد شدن گیاهان آپارتمانی خود در مراحل اولیه اطلاع پیدا کنید، شانس سبز شدن دوباره گیاه را خواهید داشت. برگ‌های زرد معمولاً نشان دهنده وجود استرس هستند، بنابراین نیاز به زمان برای بررسی علت است تا بتوان مشکل را یافت و آن را برطرف نمود. آبیاری بیش از حد و نور محتمل‌ترین علت برای زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شوند. شما می‌توانید با خواندن مطالب اختصاصی درباره شرایط نگهداری گیاهان آپارتمانی از وبلاگ کاکتوس ایران به سلامت و رشد گیاه خود کمک کنید.

بیماری گیاهان آپارتمانی, دلایل زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی, زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری دیسکوریا الفانتیپس
نوشتهٔ بعدی
نگهداری ارئوسرئوس ترولی (الدمن)