معرفی جامع و شرایط نگهداری گیاهان هوازی
کلمه گیاه هوازی تا حدی برای ما گمراه کننده است. به باور برخی گیاهی مانند تیلاندزیا برای زندگی فقط به هوا نیاز خواهد داشت. ولی این اشتباهی رایج است. در محیط طبیعی زندگی، جنگلها، کوهستان و صحراهای مناطق جنوبی و مرکزی آمریکا، گیاهان هوازی بدون آسیب رساندن به سایر گیاهان دیگر به روی آنها زندگی میکنند. این گیاهان زندگی انگلی دارند. با تغییرات روند زندگی امروزه و کوچ انسانها به آپارتمان نشینی، امروزه گیاهان هوازی محبوبیت بیشتری پیدا کردهاند. بسیاری از علاقهمندان خوش ذوغ آنها را در بسیاری از عناصر دکوراسیون بکار میبرند. و ما در این مطلب میخواهیم به معرفی شرایط نگهداری گیاهان هوازی بپردازیم.
فهرست مطالب
نور مناسب نگهداری گیاهان هوازی
برای نگهداری گیاهان هوازی نیاز به محیط روشن و با نور غیرمستقیم است. اتاقهای با پنجره جنوبی و شرقی گزینههای مناسبی برای مراقبت از این گیاهان هستند. به این دلیل که این مکانها، بیشترین نور را در طول روز دریافت خواهند کرد. اتاقها با پنجره شمالی نیز میتوانند مناسب باشند. به شرطی که گیاه را در نزدیکی پنجره قرار دهید و پنجره به وسیله درختان یا ساختمانهای مجاور پوشیده نپاشند. دقت داشته باشید، پنجره غربی گزینه خوبی برای قرار دادن گیاه نیست.
هرچه میزان رطوبت محل نگهداری گیاه شما بیشتر باشد، تحمل بیشتری در مقابل تابش نور خواهد داشت. این بدین معنی است که گیاه هوازی خود را در مکانی قرار دهید که بتواند بیشترین نور را دریافت کند و آن را به دفعات غبارپاشی کنید. این کار را دوبار در هفته انجام دهید. معمولاً حمام و دستشوییهای نورگیر بهترین مکان برای نگهداری گیاهان هوازی هستند. به این دلیل که رطوبت بالای این محیطها باعث شادابی گیاه خواهد شد.
نور مصنوعی برای گیاهان هوازی
بسیاری از مردم این سوال را میپرسند که میتوانند گیاهان هوازی را در مکانی مانند محیط کار یا اتاق کار خود که نور طبیعی ندارد نگهداری کنند یا خیر. جواب ساده است. با رعایت برخی موارد میتوان در نگهداری گیاهان هوازی در این اماکن موفق بود. نورهایی مانند فلورسنت نمیتوانند نور مورد نیاز گیاه جهت فتوسنتز را تامین کنند. تیلاندزیا شما باید در مکانی با فاصله کمتر از ۹۰ سانتیمتر از منابع نوری قرار بگیرد. همچنین اگر از فلورسنت استفاده میکنید باید حداقل ۱۲ ساعت گیاه شما در روز نور آن را دریافت نماید.
اگر میخواهید نگهداری گیاهان هوازی خود را در محیط کار خود انجام دهید، پیشنهاد میکنیم از لامپهای مخصوص رشد گیاهان استفاده کنید. و حتماً ۱۲ ساعت آن را برای گیاه خود در طول روز روشن بگذارید. در این صورت گیاه شما میتواند نور مورد نیاز برای زنده ماندن را دریافت کند.
آبیاری گیاهان هوازی
آبیاری گیاهان هوازی یکی از مهمترین موضوعات در نگهداری گیاهان هوازی محسوب میشود. برخی از علاقهمندان این کار را با غبارپاشی، برخی با غوطهور ساختن گیاه در آب، و برخی از هر دو روش استفاده میکنند. طبق تجربه آبیاری این گیاهان کمی مهارت نیاز خواهد داشت. به این دلیل که بتوان تمامی نیازهای گیاه را برطرف ساخت. اولین مرحله در آبیاری گیاهان هوازی ارزیابی مکان نگهداری تیلاندزیا است. گیاه شما چه میزان نوری دریافت خواهد کرد؟ دمای مکان نگهداری آن در مقاطع مختلف سال چقدر است؟ آیا این محیط خشک است یا نزدیکی وسایل گرمایشی قرار دارد؟ یا مرطوب است؟
بعد از پاسخ دادن به این سوالات، میتوانید آبیاری گیاه هوازی خود را طبق یک روال انجام دهید. در ادامه پیشنهادی برای شروع این کار داریم. هر هفته یا دو هفته یکبار، گیاه خود را درون یک ظرف با آب هم دمای اتاق به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه غوطهور کنید. بعد از این کار آب اضافی روی گیاه را پاک کنید. در مکانی روشن گیاه را از ته به سر آویزان کنید تا آب اضافی آن خالی شود. در نگهداری گیاهان هوازی باید مراقب بود. این گیاهان به سرعت قابلیت پوسیدگی را دارند. باید بعد از غوطهور شدن در آب به سرعت گیاه خشک شود. و این نباید به بیش از ۲ الی ۳ ساعت بیانجامد.
یکبار در هفته، گیاه را غبارپاشی کنید. ولی طوری نباشد که آب از گیاه شما جاری شود. هرچه هوا گرم و خشکتر باشد، آب بیشتری نیاز خواهد داشت. هواری خنکتر و مرطوب در زمستان و بهار نیز باعث کاهش نیاز آبی گیاه خواهد شد. آبیاری گیاهان هوازی خود را زمان صبح انجام دهید.
آیا گیاه هوازی من آب کافی دریافت کرده است؟
یکی از علائم کمبود آبیاری گیاهان هوازی قهوهای شدن یا خشک شدن لبه برگها است. هنگامی که آبیاری کمتر از حد انجام شود، لبه برگهای گیاه کمی خمیدگی پیدا خواهند کرد. متاسفانه، اگر گیاه نیز بیش از حد آبیاری شود، برگشتن آن به شرایط عادی خیلی مشکل است. اگر قسمت مرکزی گیاه به رنگ قهوهای یا سیاه درآمد، برگها ریزش پیدا کردند و یا از مرکز خمیدگی بیش از حدی پیدا کردند، به احتمال زیاد گیاه شما دچار پوسیدگی شده است.
تغذیه و کوددهی گیاهان هوازی
در نگهداری گیاهان هوازی میتوانید از کودهای مخصوص بروملیادس یا ارکیده استفاده کنید. یک تا دوبار تغذیه در ماه در فصول بهار و تابستان میتواند گیاه شما را شاداب نگه دارد. در ظرف آبی که برای آبیاری استفاده میکنید کمی از کود مایع ریخته و گیاه را تغذیه کنید. تغذیه گیاه به بوجود آمدن پاجوشها و گلدهی گیاهان هوازی کمک خواهد کرد.
دمای مناسب نگهداری گیاهان هوازی
بهترین دما برای نگهداری گیاهان هوازی دمایی بین ۱۵ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است. هنگام شب نیز دمای محیط باید حدود ۱۰ درجه خنکتر از دمای روز گیاه باشد. دمای محیط خانه معمولاً برای نگهداری این گیاهان مناسب است و مشکل خاصی نخواهد بود.
چرخه زندگی گیاه هوازی
آیا میدانستید گیاهان هوازی یکبار در طول زندگیشان گلدهی میکنند؟ بسته به نوع آنها، عمر گل گیاهان هوازی چند روز تا چند ماه میتواند باشد. و دارای زنگهای بینظیر از صورتی تا قرمز و بنفش خواهد بود. گلدهی گیاه هوازی در پیک چرخه زندگی آن انجام خواهد شد. ولی نشان دهنده پیر شدن گیاه است. بعد از پایان گلدهی در نهایت گیاه از بین خواهد رفت. البته در طول یا بعد از اتمام گلدهی بسته به نوع گیاه، از خود ۲ تا ۸ پاجوش تولید خواهد کرد. این گیاهان هوازی کوچک را میتوان برای تکثیر گیاهان هوازی جدید استفاده کرد. آنها را به آرامی از مادر جدا کنید. البته این کار را نباید به سرعت انجام دهید. اجازه دهید تا میتوانند از گیاه مادر تغذیه و رشد کنند.