نگهداری گیاه برگ انجیری

نگهداری گیاه برگ انجیری

چگونگی نگهداری گیاه برگ انجیری (Monstera Deliciosa) در خانه

آیا علاقه‌مند به تغییر دکوراسیون قسمتی از خانه خود به شکل یک جنگل هستید؟! اگر می‌خواهید این زیبایی را به منزل خود ببخشید مطمئناً یکی از گیاهانی که باید به آن توجه کنید گیاه برگ انجیری است. این گیاه که برگ‌های بزرگی دارد می‌تواند طراوت و زیبایی خاصی را به خانه شما ببخشد. انواع این گیاه که در خانه نگهداری می‌شوند تا ارتفاع یک متر و نیم هم می‌توانند رشد داشته باشند. و در محیط طبیعی و در جنگل‌های بارانی نیز تا سه متر هم رشد می‌کنند. انواع قسمت‌های برگ انجیری قابل خوردن نیستند. ولی میوه‌ای از خود تولید می‌کنند که در صورت پخته شدن می‌توان آن را مصرف کرد. خام این میوه دارای مقادیر زیادی اگزالیک اسید است که می‌تواند باعث تحریک دهان انسان شود. در این مطلب می‌خواهیم شرایط نگهداری گیاه برگ انجیری را برای شما بازگو کنیم.

البته این گیاه را به اسم‌های دیگری نیز می‌شناسند. گیاه Fruit Salad، پنیر سوئیسی، مانسترو و بسیاری نام دیگر. در محیط رشد خانگی این گیاه به ندرت دارای میوه خواهد شد. برگ‌های این گیاه دارای سوارخ‌های کشیده‌ای در امتداد خود است. از این رو می‌توان آن را به پنیرهای سوئیسی که دارای سوراخ هستند تشبیه کرد. اصلیت برگ انجیری به جنوب مکزیک و آمریکا برمی‌گردد. این گیاه استوایی است و در جنگل‌های بارانی رشد می‌کند. این گیاه به روی ساقه خود هم دارای ریشه است. این ریشه‌های هوایی می‌توانند به آن کمک کنند تا از گیاه دیگری بالا برود.

در ادامه این مطلب با موارد زیر آشنا خواهیم شد:

نور مناسب برگ انجیری

آبیاری صحیح گیاه برگ انجیری

تغذیه و کود مناسب برگ انجیری

خاک و گلدان مناسب گیاه مانسترو

روشهای تکثیر برگ انجیری

مشکلات نگهداری گیاه برگ انجیری

گیاه برگ انجیری
گیاه برگ انجیری

نور و دمای مناسب نگهداری گیاه برگ انجیری

برای نگهداری گیاه برگ انجیری نیاز به محیطی روشن است. این گیاه برای رشد و شادابی نیاز به نور غیرمستقیم دارد. نور مستقیم بیشتر از حد باعث سوختگی برگ‌ها خواهد شد. به همین دلیل بهترین مکان برای این گیاه محیطی نیمه سایه محسوب خواهد شد. مطمئن شوید مکانی که گیاه خود را قرار می‌دهید نور مناسب و غیرمستقیم را برای آن تامین خواهد کرد. معمولاً در نزدیکی یکی از پنجره‌های خانه می‌توان برگ انجیری را قرار داد. البته که باید نور را به وسیله پرده توری برای آن فیلتر نمود.

دمای مناسب برای نگهداری این گیاه استوایی نیز دمایی بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد است. اگر دمای محیط نگهداری گیاه شما به پایین‌تر از ۱۰ درجه سانتی‌گراد ماهش یابد، رشد آن متوقف خواهد شد. در شرایط دمای خیلی سرد، برگ انجیری از بین خواهد رفت. پس از قرار دادن گیاه در محیطی خنک خودداری کنید. هنگامی که نگهداری گیاه برگ انجیری را در خانه انجام می‌دهید، دمای معمول خانه برای آن مناسب است.

آبیاری و رطوبت مناسب برگ انجیری

آبیاری بیش از حد و خیس ماندن خاک ریسک پوسیدگی گیاه را بالا خواهد برد. ولی از طرف دیگر آبیاری اندک نیز، باعث چروکیدگی گیاه خواهد شد. پس از نکات مهم و چالش برانگیز در نگهداری برگ انجیری فراهم کردن رطوبت و آبیاری مناسب آن است. هنگامی که ۵ الی ۶ سانتی‌متر از سطح خاک گلدان خشک شد، زمان آبیاری فرا رسیده است. به اندازه‌ای گیاه خود را آبیاری کنید که اب از سوراخ کف گلدان خارج شود. این کار را ۲ تا ۳ بار انجام دهید تا مطمئن شوید آب کامل به گیاه شما رسیده است. باید بعد از آبیاری آب اضافی زیرگلدانی را خارج کنید. برای نگهداری گیاه برگ انجیری در زمستان باید آبیاری را کاهش دهید. اجازه دهید تا تمام خاک گلدان تقریباً خشک شود. ولی اجازه چروکیده شدن برگ‌ها را ندهید. برگ انجیزی نیاز به آبیاری بسیار اندکی در زمستان خواهد داشت.

برگ انجیری نیاز به محیطی با رطوبت بالا دارد. البته که می‌تواند در رطوبت معمول خانه نیز نگهداری شود. برای نگهداری رطوبت در اطراف گیاه، می‌توانید غبارپاشی انجام دهید. اسپری آب دوبار در هفته در ساعات آغازین روز می‌تواند برای گیاه مفید باشد. تمیز کردن برگ‌های گیاه نیز می‌تواند برای گیاه شما مفید باشد. مخصوصاً هنگامی که نگهداری گیاه برگ انجیری را در داخل خانه انجام می‌دهید. این کار را باید با آب جوشیده انجام دهید. تمیزی برگ‌ها می‌تواند ماهیانه یکبار انجام شود.

تغذیه گیاه برگ انجیری

راه‌های مختلفی برای تغذیه و کوددهی گیاه برگ انجیری وجود دارد. اولین و محبوب‌ترین راه استفاده از کودهای NPK 20-20-20 است. از نصف قاشق چایخوری این کود در چهار لیتر آب استفاده کرده و گیاه خود را آبیاری کنید. این کار را در فصل بهار و تابستان به فاصله ماهیانه یکبار می‌توانید انجام دهید. از کودهای گرانوله دیر تجزیه شونده نیز می‌توانید استفاده کنید. از کودی استفاده کنید که دارای مقدار مناسبی منیزیوم باشد. هرگز گیاه خود را در زمستان تغذیه نکنید.

گیاه برگ انجیری
گیاه برگ انجیری

خاک مناسب و تعویض گلدان برگ انجیری

بهترین بستر برای نگهداری گیاه برگ انجیری خاکی با پایه پیت و با زه‌کشی مناسب است. البته که این گیاه می‌تواند در خاک‌های تقریباً ماسه‌ای نیز به زندگی خود ادامه دهد. خاک برگ انجیری باید مواد مغذی را در خود داشته و رطوبت مورد نیاز گیاه را تامین کند. ولی نباید خیس بماند. پیشنهاد می‌شود از خاک‌های معمول برای گیاهان آپارتمانی همراه با پیت‌ماس بیشتر استفاده کنید. این مخلوط عالی عمل خواهد کرد. به مخلوط خاک خود کمی پرلیت هم اضافه کنید. تا سطح زه‌کش خاک را بالا ببرید.

گلدان برگ انجیری را می‌توانید هر دو سال یکبار تعویض کنید. البته اگر رشد گیاه شما سریع است. و اندازه گیاه از سطح گلدان خیلی بزرگ‌تر شده باشد. در انتخاب گلدان باید بسیار دقت کرد. نگهداری گیاه برگ انجیری در گلدان بسیار بزرگ باعث دیر خشک شدن خاک و پوسیدگی ریشه و در نهایت گیاه خواهد شد. همیشه لازم به تعویض گلدان نیست و در بسیاری موارد می‌توان فقط خاک گیاه را تازه کرد. حتماً دقت داشته باشید که گلدان انتخابی شما دارای سوراخ‌های زه‌کشی مناسبی باشد. از آنجایی که برگ انجیری از دسته گیاهان رونده است، می‌توانید از وسیله‌ای در گلدان استفاده کنید تا گیاه شما به آن بچسبد.

 

تعویض گلدان گیاه خود را می‌توانید در فصل بهار انجام دهید. به آرامی گیاه را از گلدان قبلی خارج کنید. با دقت خاک اطراف ریشه را پاک کنید. گیاه را در گلدان جدید که یک سایز از گلدان قبلی بزرگ‌تر است قرار دهید. بعد از انجام مراحل تعویض گلدان، به خوبی آن را آبیاری کنید. تا آب از سوراخ‌های کف گلدان خارج شود. پس از گذشت یک هفته می‌توانید نگهداری گیاه برگ انجیری خود را به روال قبل ادامه دهید.

تکثیر گیاه برگ انجیری

برگ انجیری از طرق مختلف قابل تکثیر است. پرورش این گیاه از طریق کاشت بذر، قلمه، تقسیم بوته یا خواباندن ساقه امکان‌پذیر است. تکثیر از طریق بذر می‌تواند بسیار سخت باشد. اولاً که پیدا کردن بذر این گیاه کار آسانی نیست. دوماً وقتی روش‌های آسان و سریع‌تری برای این کار است، چرا باید راه سخت را انتخاب کرد؟ تکثیر از طریق قلمه ساقه که ریشه‌های هوایی به آن متصل است بسیار مناسب می‌باشد. با استفاده از ابزاری تیز و تمیز ساقه مناسب که حداقل بند دارای برگ و ریشه است را می‌بریم. می‌توانید قلمه را در آب یا مستقیماً در خاک گیاه بکارید. استفاده از هورمون ریشه‌زا ضروری نیست. و قلمه ما به سرعت دارای ریشه خواهد شد. بعد از اینکه قلمه ما دارای مقادیر مناسبی ریشه شد، آن را در خاک می‌کاریم. و نگهداری گیاه برگ انجیری خود را بعد از مشاهده اولین نشانه‌های رشد به شکل قبل انجام می‌دهیم.

تقسیم بوته نیز در گیاهان بالغ‌تر مناسب است. می‌توانید هنگام تعویض گلدان گیاه، بوته‌ای مناسب از گیاه را جدا کنید. آن را در خاکی مناسب بکارید. و با نشانه‌های رشد گیاه آن را به روال قبل مراقبت کنید. تکنیک تکثیر برگ انجیری با استفاده از خواباندن ساقه نیز آسان است. کمی خزه اسپگنوم را مرطوب کرده و دور قسمت ساقه گیاه که دارای ریشه‌های هوایی است بپوشانید. این کار را با پلاستیک انجام دهید. چند سوراخ در روی پلاستیک اشاره شده ایجا کنید. چند ماه طول خواهد کشید تا ریشه‌های جدید نمایان شوند. می‌توانید بعد از پیدایش ریشه‌ها ساقه را جدا کرده و در گلدانی مناسب بکارید.

برگ انجیری
برگ انجیری

بیماری‌ها و مشکلات نگهداری گیاه برگ انجیری

معمولاً در نگهداری گیاه برگ انجیری در خانه با آفت خاصی مواجه نخواهید شد. ولی چند مشکل ممکن است در مراقبت از آن پیش آید که به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

زرد شدن برگ گیاه برگ انجیری

اگر مشاهده کردید برگ گیاه شما شروع به زرد شدن کرده است، معمولاً به دلیل تابش بیش از حد نور خورشید است. برگ‌های این گیاه به راحتی در مقابل اشعه خورشید آسیب‌پذیر هستند. برای نگهداری گیاه برگ انجیری همانطور که گفته شد نیاز به نور غیرمستقیم است. همچنین در مقابل نور کم هم اندازه برگ‌ها کوچک شده و زرد خواهد شد. برای آشنایی با عوامل دیگر زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی به مطلب دلایل زردی برگ گیاهان آپارتمانی مراجعه کنید.

خشک شدن برگ گیاه برگ انجیری

این مشکل معمولاً به دلیل کمبود آبیاری و رطوبت محیط گیاه است. هنگامی که گیاه شما میزان آب مناسبی دریافت نکند، برگ‌ها خشک خواهند شد. برای بهبود این روند، باید تغییراتی در زمان‌بندی آبیاری آن انجام دهید. قهوه‌ای و خشک شدن لبه برگ‌های گیاه نیز نشانه کمبود رطوبت محیط است.

پوسیدگی گیاه برگ انجیری

یکی از نکات اصلی در نگهداری گیاه برگ انجیری آبیاری گیاه است. آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی خواهد شد. سیاه شدن ساقه برگ انجیری از علائم بیماری پوسیدگی است. انتخاب گلدان و خاک مناسب و ایجاد گردش هوا و آبیاری گیاه در کاهش ریسک ابتلای برگ انجیری به این مشکل تاثیر مستقیم خواهد داشت.

آفات

کنه قرمز می‌تواند روی برگ گیاه شما نقاطی زرد رنگ را ایجاد کند. این آفت کوچک شیره گیاه شما را خواهد نوشید. با استفاده از آفت‌کش‌هایی مانند روغن چریش می‌توان به مقابله با آن پرداخت. آفات دیگری نظیر حشره پولک و شپشک آردآلود نیز ممکن است روی گیاه شما ظاهر شوند.

نگهداری برگ انجیری, نگهداری گیاه برگ انجیری

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
تعویض گلدان بونسای
نوشتهٔ بعدی
نگهداری پاچی سرئوس پرینگلی