تکثیر ساکولنت از طریق برگ

تکثیر ساکولنت

آشنایی با چگونگی تکثیر ساکولنت از طریق برگ یا قلمه

در این مطلب می‌خواهیم قدم به قدم با روش تکثیر ساکولنت از طریق برگ و قلمه آشنا شویم. در مطالب گذشته با روش نگهداری کاکتوس و ساکولنت به خوبی آشنا شدیم. اگرچه تکثیر و پرورش ساکولنت‌ها از بسیاری از گیاهان دیگر بسیار آسان‌تر است، ولی حاوی نکات و چالش‌هایی است که به آن اشاره خواهیم کرد. در ادامه مطلب قدم به قدم پیش خواهیم رفت.

چگونه برگ ساکولنت را برای تکثیر جدا کنیم؟

نوع و گونه ساکولنت شما در چگونگی جداسازی برگ آن مهم است. برای مثال، بیشتر انواع سدوم و برخی از اچوریا‌ها می‌توانند از طریق برگ یا قلمه تکثیر شوند. از طرف دیگر آئونیوم‌ها فقط از طریق قلمه قابل پرورش هستند. که به این معنیست که شما نمی‌توانید آن را از طریق برگ تکثیر کنید. به بیان دیگر تمام گونه‌های ساکولنت باهم متفاوت هستند. پس نمی‌توان به راحتی روش تکثیر آن‌ها را متوجه شد. و باید با آزمون و خطا این روش‌ها را پیدا کرد. برای تکثیر ساکولنت از طریق برگ، باید با دقت برگ را از گیاه جدا کرد. باید دقت داشته باشید تمام قسمت‌های برگ از ساقه جدا شود. می‌توانید این کار را با فشار دادن و چرخاندن قسمت اتصال برگ به ساقه انجام دهید. با بزرگ شدن اندازه انواع ساکولنت و پیدایش برگ‌های بزرگ و بالغ می‌توانید به راحتی برگ سالم و مقاوم را برای تکثیر انتخاب نمایید.

تکثیر از طریق برگ
تکثیر از طریق برگ

چگونه قلمه را برای تکثیر جدا کنیم؟

از طرف دیگر برای گرفتن قلمه از گیاه، می‌توانید از یک وسیله تیز و ضدعفونی شده استفاده کنید. در برخی از انواع ساکولنت ساقه‌هایی از اطراف ساقه اصلی بیرون می‌آید. می‌توانید به راحتی با استفاده از وسیله مناسب ساقه سالم و دارای برگ را جدا کنید. از قسمت بالای ساکولنت‌های تک ساقه هم می‌توانید استفاده کنید. برای تکثیر ساکولنت در گیاهان دارای ساقه می‌توان از قلمه ساقه استفاده کرد.

اجازه دهید قسمت بریدگی خشک شود

هنگامی که قلمه ساقه و برگ را برای تکثیر ساکولنت جدا می‌کنید، مهم است که اجازه دهیم کمی محل بریدگی خشک شود. بسته به مقدار نور و گرما، باید قلمه برگ یا ساقه را برای مدت یک تا سه روز در مکانی خشک قرار داد تا محل جداسازی خشک شود. اگر این کار را انجام ندهید، آب بیشتری در ابتدای مراحل تکثیر از قسمت بریدگی جذب شده و قلمه شما از بین خواهد رفت. اگر در ابتدا کمی برگ شما چروکیده شد، مشکلی نیست. هنگامی که این فرآیند (چروکیدگی) آغاز شد، زمان آبیاری فرا می‌رسد.

آبیاری برگ یا قلمه

نیازی به آبیاری هر روز قلمه ساقه یا برگ نیست. حتماً دقت داشته باشید که آبیاری بیش از حد انجام ندهید. این کار باعث قهوه‌ای-نارنجی شده قلمه و از بین رفتن آن خواهد شد. اگر تکثیر ساکولنت را از طریق برگ انجام می‌دهید، آن‌ها را روی سطح خاک رها کنید. دقت داشته باشید که قسمت انتهای برگ به صورت مستقیم با سطح خاک در تماس نباشد. آبیاری را زمانی انجام دهید که سطح خاک خشک می‌شود. می‌توانید از یک اسپری آب برای حفظ رطوبت سطح خاک استفاده کنید.

برخی از کارشناسان پیشنهاد می‌کنندکه قسمت انتهای برگ را در خاک فرو کنید. ولی با آزمون‌هایی که انجام شده، این کار درصد موفقیت را کاهش خواهد داد. و باعث پوسیدگی سریع برگ و از بین رفتن آن می‌شود. ممکن است ریشه هم ایجاد شود ولی در بدست آوردن گیاهی جدید ناموفق خواهید بود. برعکس عمل تکثیر ساکولنت از طریق برگ، استفاده از قلمه ساقه نیازمند کاشت در خاک است. می‌توان قلمه آماده شده ساقه را در خاک یا حتی آب ریشه‌دار کرد. مانند برگ، قلمه ساقه نیز باید هنگامی آبیاری شود که خاک خشک می‌شود. هنگام مشاهده رشد جدید در گیاه می‌توانید نگهداری آن را مانند روال گذشته گیاه بالغ آن انجام دهید.

تکثیر از طریق ساقه
تکثیر از طریق ساقه

کاشت قلمه به چه صورت است؟

برای تکثیر ساکولنت از طریق برگ، می‌توانید برگ‌ها را روی سطح خاک مناسب قرار دهید. طوری که قسمت بریدگی با خاک در تماس نباشد و بالای سطح قرار بگیرد. برگ را می‌توانید از طریق رطوبت حاصل از آب هم ریشه‌دار کنید. یک لیوان آب بردارید و داخل آن آب بریزید. روی لیوان را با پلاستیک شفاف بپوشانید و چند سوراخ روی پلاستیک ایجاد کنید.

قسمت انتهای برگ‌ها را از سواخ کیسه طوری رد کنید که قسمت انتهای آن با آب در تماس نباشد. بعد از گذشت مدتی برگ دارای ریشه خواهد شد. و می‌توانید آن را در خاک مناسب بکارید. برای ریشه‌دار شدن قلمه ساقه نیز می‌توانید از هر دو روش کاشت مستقیم در خاک یا ریشه‌دار کردن در آب استفاده کنید.

صبر کردن برای نتیجه گیری

به اندکی زمان نیاز است که بتوانید یک گیاه کامل از قلمه خود داشته باشید. و ریشه‌ها بعد از مدت کمی نمایان خواهند شد. در مجموع زمان پیدایش و رشد ریشه‌ها بسته به زمانی از سال است که در آن قرار داریم. دمای محیط تکثیر و نوع ساکولنت، همچنین رطوبت محیط هم از دیگر عوامل تاثیرگذار در سرعت تکثیر ساکولنت است. معمولاً دو تا سه هفته زمان لازم است.

احتمال موفقیت در تکثیر ساکولنت

اگر برخی از برگ‌ها و قلمه‌های شما از بین رفتند، نگران نباشید. در ابتدای کار ممکن است حتی نصف قلمه‌های شما به گیاه جدید تبدیل نشوند. کمی تجربه و زمان لازم است تا بتوانید گیاهی جدید تولید کنید. همانطور هم که گفته شد برخی از ساکولنت‌ها از طریق برگ قابل تکثیر نیستند. هر کدام از قلمه‌ها متفاوت هستند و به طور کلی ممکن است عمل تکثیر موفقیت آمیز نباشد.

هنگامی که گیاه جدید شما شروع به رشد می‌کند، مطمئن شوید که ریشه‌ها با خاک پوشیده می‌شوند. اگر ریشه‌ها خشک شوند رشد گیاه شما متوقف خواهد شد. گلدان قلمه‌های خود را در نور مستقیم خورشید قرار ندهید. این کار باعث خشک شدن و از بین رفتن آن‌ها خواهد شد. همچنین از خاکی مناسب استفاده کنید. بهترین بستر برای تکثیر ساکولنت مخلوطی از پیت‌ماس، ماسه و سنگ‌ریزه است. بیشتر ساکولنت‌ها به چند ماه زمان نیاز دارند که به سایز یک گیاه معمول برسند. و برخی دیگر ممکن است به مدت بیشتری زمان نیاز پیدا کنند. به بیان دیگر، این فرآیند زمان لازم دارد و مستلزم صبر است.

تکثیر ساکولنت, تکثیر ساکولنت از طریق برگ, تکثیر ساکولنت از طریق قلمه

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری گیاه سپر فارسی
نوشتهٔ بعدی
نگهداری کاملیا ژاپنی