نگهداری آئونیوم

نگهداری آئونیوم

نحوه نگهداری آئونیوم و معرفی انواع آن

در این مطلب می‌خواهیم به معرفی و نحوه نگهداری گیاه آئونیوم، همچنین معرفی انواع آن بپردازیم. آئونیوم (Aeonium) یک گیاه با رنگ‌های متنوع، جذاب و همیشه سبز از خانواده ساکولنت‌ها است. این گیاه بومی نواحی جزایر قناری است. نگهداری آئونیوم می‌تواند در محیط داخلی در گلدان در جایی که نور مناسب و زیاد فراهم باشد به خوبی انجام شود. حدوداً ۴۰ نوع آئونیوم و انواع گوناگون هیبرید و مینیاتوری موجود است.

در ادامه کاکتوس ایران قصد دارد درباره نگهداری این ساکولنت توضیحاتی ارائه کند. اسم گیاه آئونیوم از کلمه یونانی Aionos به معنی با عمر نامحدود گرفته شده است.

آئونیوم هاورتی
آئونیوم هاورتی

آیا نگهداری آئونیوم کار سختی است؟

نگهداری آئونیوم بسیار کار راحتی است. این ساکولنت برای علاقه‌مندانی که تازه می‌خواهند نگهداری کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها را شروع کنند گیاه مناسبی است. آئونیوم زیبایی و جذابیت خاصی را با توجه به رنگ‌های خاصی که دارد به کلکسیون گیاهان شما می‌بخشد. برگ‌های این گیاه به رنگ‌های سبز، زرد، بنفش و قرمز به صورت فصلی هستند و این ساکولنت می‌تواند گلدهی کند.

گل‌های این گیاه سفید، زرد، صورتی و قرمز هستند. گل‌های جذاب و زیبای آن برای زنبورها و سایر حشرات گرده دوست جذاب هستند. هنگامی که یکی از بوته‌ها گلدهی را تمام می‌کند، می‌میرد. ولی بوته‌های اطراف آن به زندگی ادامه می‌دهند. یکی از انواع آئونیوم به نام آئونیوم سیمسی بعد از گلدهی نمی‌میرد.

آئونیوم در طول فصول مختلف چه تغییراتی می کند

در جزایر قناری زمستان مرطوب و تابستان خشک است. این شکل از آب و هوا دلیل تغییرات فصلی آئونیوم است. بیشترین رشد این گیاه در پاییز، زمستان و بهار است. و دوره استراحت و رکود آن در تابستان گرم است. به این دلیل این ساکولنت‌ها دارای برگ‍‌های کمتر و کوچکتری در طول ماه‌های تابستان هستند. برگ‌ها معمولاً برای نگهداری رطوبت در طول فصول گرم جمع می‌شوند.

در زمان خشکی و نور شدید، رنگ این ساکولنت به بنفش و قرمز تغییر می‌کند. این یک واکنش معمول به گرما و ماه‌های خشک تابستان است. پس شما برای این اتفاق نباید کار خاصی انجام دهید. به چرخه طبیعی گیاه احترام بگذارید و در هنگام نگهداری آئونیوم در تابستان از آبیاری بیش از حد به گیاه خودداری کنید. اجازه دهید گیاه استراحت کند. در زمستان و هنگامی که اکثر انواع گیاهان در استراحت هستند، آئونیوم رشد می‌کند و نیاز به نور بیشتر و آبیاری بیشتری دارد.

آئونیوم طلایی
آئونیوم طلایی

اندازه و شکل ظاهری گیاه آئونیوم به عوامل زیر بستگی دارد:

در کدام زمان از سال هستیم

میزان نور دریافتی گیاه

عادت‌های آبیاری و کوددهی گیاه

جنس و اندازه گلدان محل نگهداری آئونیوم

برخی از گونه‌های محبوب آئونیوم

آئونیوم طلایی

آئونیوم طلایی یک نوع از این گیاه است که اندازه بزرگی دارد. نسبت به سرما و یخ‌زدگی نیز مقاوم است. نوع هیبرید آن محسوب می‌شود و تا ارتفاع ۳۰ سانتی‌متر رشد می‌کند. رنگ برگ‌های آن زیرد کم رنگ با خط‌ها و لبه‌های سبز، سفید و صورتی است.

آئونیوم سرخ

آئونیوم سرخ دارای ساقه‌های کوتاه، نازک و دارای بوته برگی متراکم است. برگ‌های این گیاه سبز با لبه‌های صورتی و قرمز هستند. این ساکولنت می‌تواند تا دمای منفی ۳ درجه سانتی‌گراد را تحمل کند.

آئونیوم هاورتی

آئونیوم هاورتی یک نوع از آئونیوم است که تا ۶۰ سانتی‌متر ارتفاع رشد می‌کند. برگ‌های سبز و آبی با لبه‌های با رنگ قرمز دارد و گل‌های سفیدی می‌دهد. نگهداری آئونیوم هاورتی بسیار آسان است.

این گیاه در محیط‌های ماسه‌ای، خاک با زه‌کشی بالا و رطوبت کم تا خشک زندگی و رشد می‌کند. به طور معمولاً نگهداری آئونیوم مانند مراقب معمول از سایر ساکولنت‌ها است. برخی گونه‌های این ساکولنت در نور بسیار شدید هم مقاوم هستند. برخی از گونه‌های این گیاه می‌توانند در نور شدید یا در دمای پایین تر از منفی ۲ درجه سانتی‌گراد هم رشد خوبی دارند.

در آب و هوای سردتر، این گیاهان در محیط داخلی و در گلدان در نور پشت پنجره در طول فصول خنک تر زندگی می‌کنند.

نور مناسب نگهداری آئونیوم

نگهداری آئونیوم بسته به شدت گرما و نور منطقه ای که در آن زندگی می‌کنید، از نیمه سایه تا نور کامل قابل تغییر است. در کشور ما ایران بهترین محیط داخلی برای این گیاه پشت پنجره جنوبی منزل در جایی که بتواند نور کامل و مناسب را دریافت کند مناسب است. در مجموع نیازهای نوری گیاه با ۴ الی ۶ ساعت قرار گرفتن در معرض نور غیرمستقیم تامین خواهد شد. اگر از آن در خارج از محیط خانه مراقبت می‌کنید، باید مراقب آفتاب سوختگی و خشک شدن باشید. به خصوص در تابستان که شدت و زاویه تابش خورشید متفاوت است. در صورت قرار دادن گلدان در زیر نور مستقیم خورشید، ممکن است آن را از دست بدهید. با توجه به رویکرد اکثر خانواده‌ها به زندگی آپارتمانی، شما می‌توانید برای تامین نیازهای نوری گیاهان خود از نور مصنوعی استفاده نمایید.

آئونیوم سرخ
آئونیوم سرخ

آبیاری مناسب آئونیوم

در طول فصل تابستان و در طول مدت استراحت و دوره رکود گیاه، آئونیوم شما نیاز به آبیاری بسیار اندک دارد. می‌توانید گیاه را اصلاً آبیاری نکنید. ولی اجازه خشکی کشیدن گیاه برای مدت طولانی را ندهید. اگر در طول فصول گرم برگ‌های گیاه جمع شدند نیازی به نگرانی نیست. این کار به طور طبیعی توسط گیاه انجام می‌شود تا رطوبت را در اطراف برگ‌های خود نگهداری کند.

در طول زمستان، برای آبیاری رطوبت خاک گیاه را با انگشت یا با استفاده از یک خلال دندان به صورت زمانبندی شده بررسی کنید. اگر یک تا دو سانتی‌متر از خاک سطح گلدان خشک شده بود آبیاری را کامل انجام دهید تا آب از سوراخ‌های کف گلدان خارج شود.

برای آبیاری بعدی اجازه دهید تا خاک سطح گلدان باز هم خشک شود. اگر گیاه را بیش از حد آبیاری کنید یا خاک گیاه مدت زیادی خیس بماند موجب بیماری‌هایی نظیر پوسیدگی ریشه می‌شود.

خاک و تعویض گلدان گیاه آئونیوم

بسیاری از نگهدارندگان گیاه آئونیوم به این نکته اشاره کرده‌اند که بهترین خاک برای این گیاه مخلوط خاک معمولی به همراه خاک رس است که با خاک مخصوص کاکتوس و ساکولنت مخلوط باشد. این خاک باید آب را به سرعت از خود عبور دهد و هنگام آبیاری مدت زیادی مرطوب نماند.

به این دلیل که این گیاه دارای سیستم ریشه‌ای گسترده‌ای نیست، نیاز تعویض گلدان آن هر دو تا سه سال یکبار است. بهتر است تعویض گلدان در پاییز و در آغاز فصل رشد انجام شود. حتماً خاک قدیمی اطراف ریشه گیاه را قبل از انتقال به گلدان جدید تمیز کنید. این نکته در نگهداری آئونیوم بسیار حیاتی است که از گلدان‌های مناسب استفاده نمایید. گلدان بزرگ و نامناسب می‌تواند منجر به از بین رفتن گیاه شود.

کوددهی و تغذیه آئونیوم

در طول فصول رشد، می‌توانید از نصف میزان توصیه شده روی کودهای مخصوص کاکتوس و ساکولنت محلول در آب هر شش هفته یکبار استفاده کنید. و در تابستان به هیچ وجه به گیاه کود ندهید. در صورتی که به این ساکولنت بیش از حد کود دهید، به مشکل برخواهید خورد. ریزش برگ و زرد شدن برگ‌ها ممکن است به دلیل افراط در تغذیه گیاه باشد.

نکات طلایی برای نگهداری آئونیوم شاداب و سالم

تمرکز اصلی شما برای نگهداری آئونیوم باید روی فراهم کردن محیط ایده‌آل برای گیاه باشد. اگر گیاه شما در محیط زندگی که برای آن فراهم کردید شاداب است نیاز مراقبتی کمی دارد. در واقع اگر محیطی را برای نگهداری آن در نظر دارید، آب و هوای آن را نیز در نظر بگیرید. این ساکولنت بومی نواحی آفتابی و مدیترانه‌ای است. بنابراین از محیط‌های بسیار گرم یا خیلی سرد بیزار است.

اگر دمای محیط زندگی شما در زمستان سرد است، از این گیاه در مقابل بادهای قوی و سرد زمستانی محافظت نمایید. در محیط‌های بسیار سرد، باید در طول زمستان آن را به محیط داخلی با نور مناسب منتقل، تا از یخ‌زدگی محافظت نمایید. ممکن است برای تامین نوری نیاز به نور مصنوعی پیدا کنید.

آئونیوم سیمسی
آئونیوم سیمسی

اگر در محیطی زندگی می‌کنید که دارای آفتابی سوزان است، گیاه خود را در مکانی نیمه‌سایه در هنگام تششعات شدید نور آفتاب قرار دهید.

اگر در محیطی هستید که بارندگی‌های خوبی دارد، می توانید گیاه را در خاکی با زه‌کشی بسیار بالا در خارج از منزل قرار دهید. ولی از غوطه‌ور شدن آن در آب جلوگیری کنید.

هنگام نگهداری آئونیوم در گلدان، نیاز به فضای زیادی ندارد. به این دلیل که آئونیوم آب را درون ساقه و برگ‌های خود نگهداری می‌کند، سیستم ریشه‌ای آن کم عمق است. هنگامی که این گیاه رشد کرد و ارتفاع پیدا کرد، وزن بوته برگی گیاه موجب خم شدن به سمت پایین ساقه‌های گیاه می‌شود.

اگر برگ‌های پایینی آئونیوم به سمت پایین خم شدند و افتادند، دستپاچه نشوید. این امری طبیعی است و به دلیل رویش برگ‌های جدید بالایی گیاه است. اگر گیاه شما برگ‌های خود را در طول تابستان از دست داد، نگران نباشید. این به دلیل وجود گرمای تابستان و دوره رکود و استراحت آن است. به گیاه کاری نداشته باشید و بعد از خنک تر شدن هوا برگ‌های جدید نمایان خواهند شد.

بیماری‌ها، آفات و مشکلات نگهداری آئونیوم

اگر به روی گیاه خود شته یا شپشک آرد آلود مشاهده کردید که ممکن است در بین برگ‌های گیاه مخفی شوند. می‌توانید با استفاده از آفت‌کش‌های مخصوص آن‌ها را از بین ببرید.

آبیاری بیش از حد از جمله اشتباهات رایج در نگهداری گیاه آئونیوم است. آئونیوم از مناطق گرم و خشک آمده است و به راحتی به محیط خانه عادت خواهد کرد. با انتخاب سایز مناسب گلدان برای گیاه خود و دارا بودن سوراخ‌های زه‌کشی مناسب می‌توانید به سلامت گیاه خود کمک کنید. رنگ پریدگی برگ‌ها از جمله نشانه‌های آبیاری بیش از حد است. در صورت بروز این مشکل آبیاری را متوقف کرده و اجازه دهید خاک به طور کامل خشک شود. سپس دوباره گیاه خود را آبیاری نمایید. اگر گیاه را در خانه نگهداری می‌کنید، در تابستان آن را به خارج از خانه انتقال دهید تا رنگ برگ‌ها به شکل قبل بازگردد.

ریزش برگ‌های آئونیوم و خشک شدن آن‌ها امری طبیعی است. این گیاه در فصول گرم سال به دوره استراحت خود وارد می‌شود. رشد علفی ساقه‌ها به دلیل نرسیدن نور مناسب به گیاه است. در این موارد گیاه را به تدریج به محیطی روشن‌تر انتقال دهید.

رشد ریشه روی ساقه گیاه

از قسمت‌های ساقه گیاه در برخی مواقع ریشه‌های هوایی می‌روید. این امری طبیعی است و نگرانی از این بابت وجود نخواهد داشت. ولی در مواقعی ممکن است نشانه شرایط نامطلوب نگهداری گیاه باشد. ممکن است ریشه‌های اصلی گیاه که زیر خاک هستند، آب لازم را دریافت نکنند. آبیاری صحیح را انجام دهید، اجازه دهید خاک به طور کامل خشک شود. اگر با این کار مشکل برطرف نشد، خاک گیاه خود را بررسی کنید. خاک باید به شکلی باشد که آب در آن حرکت کرده و به راحتی از سوراخ کف گلدان خارج شود. کمی پرلیت و ماسه می‌تواند به زه‌کشی مناسب بستر خاک کمک کند.

قهوه‌ای و شل شدن ساقه آئونیوم

شل شدن و قهوه‌ای شدن ساقه گیاه به دلیل پوسیدگی و از جمله مشکلاتی است که در اثر آبیاری بیش از حد بوجود می‌آید. به خصوص در ماه‌های سرد سال. اگر گیاه شما بعد از گل‌دهی از بین رفت، این امری طبیعی است. برخی از انواع این گیاه بعد از گلدهی از بین می‌روند. اکثر انواع این گیاه فقط بعد از گلدهی غنچه خود را از دست می‌دهند.

در این مطلب سعی کردیم تمامی موارد مهم در نگهداری آئونیوم را بیان کنیم. در صورت بروز هر گونه سوال می‌توانید در پایین همین صفحه موارد خود را با ما در میان بگذارید. همچنین می‌توانید این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

انواع آئونیوم, نگهداری آئونیوم, نگهداری ساکولنت

مطلب را به اشتراک بگذارید

۱۷ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام وقت بخیر. ساقه گیاه آئونیوم من خیلییی نازک شده و برگها روز ب روز ضخیمتر و سنگینتر هستن رنگ برگها سبز هستن . گیاه نمیتونه روی ساقه بمونه و دایما میفته! چه راهی پیشنهاد میدین؟

    پاسخ
    • با سلام،
      نور و آبیاری گیاه خود را بررسی کنید. ممکن است گیاه شما نور مورد نیاز خود را نتواند تامین کند. گیاه خود را به تدریج به مکانی که نور بیشتری بتواند دریافت کند انتقال دهید و گردش هوای مناسبی برای آئونیوم خود فراهم کنید.

      پاسخ
      • سلام خسته نباشید من ی گیاه آئونیوم دارم که ب صورت ناگهانی طی یک هفته برگهاش از لبه شروع به خشک کردن قبل از اینکه رشد خوبی داشت و گیاه پز شده بود کاملا ولی الان داره خشک میشه کل برگ هاش ،طریقه آبیاریش همش در طی ۶ ماه کاملا مرتب و سر وقت بوده روزی دو ساعت هم نور غیرمستقیم داره ،ساقه گیاهم سفت هست و نرم نشده ،چه کاری باید انجام بدم برای جلوگیری از خشک شدن برگهاش!؟ خیلی ممنون میشم راهنماییم کنید چون این گل یک هدیه بوده و خیلی برام ارزشمنده

        پاسخ
        • با سلام خدمت شما علاقه‌مند گرامی،
          نور مناسب برای آئونیوم بین ۶ تا ۸ ساعت نور غیرمستقیم در طول روز است. آبیاری در زمستان، دمای هوا، سایز گلدان و خاک مناسب برای گیاه در جلوگیری از پوسیدگی و از بین رفتن ساکولنت شما اهمیت دارند. همچنین خشک شدن برگها ممکن است در اثر کمبود نور، یا قرار گرفتن گیاه در معرض سرما یا حتی وسایل گرمایشی باشد. البته که برگهای پایینی گیاه در اثر رشد برگهای بالا خشک خواهند شد و این امری طبیعی است.

          پاسخ
  • سلام
    دوهفته پیش آئونیم خریدم دیشب کود ۱۲_۱۲ بهش دادم نمیدونستم تابستون نباید کود بدم حالا چیکار کنم که نسوزه؟

    پاسخ
    • با سلام،
      در دفعه بعدی آبیاری اجازه دهید خاک گیاه کاملاً خشک شود، سپس گیاه را طوری آبیاری کنید که آب اضافی از کف گلدان بیرون بیاید و خاک شسته شود.

      پاسخ
  • من آئونیم خریدم حاشیه برگ هاش خشک و زرد شده چیکار میتونم انجام بدم که برگ هاش سالم بشه دوباره؟

    پاسخ
    • کاکتوس ایران
      دی ۲, ۱۴۰۰ ۹:۱۸ ق٫ظ

      با سلام،
      ممکن است به دلیل تابش نور مستقیم و شدید خورشید این مشکل برای گیاه شما بوجود آمده باشد. اگر گیاه خود را پشت پنجره قرار داده‌اید فاصله آن را با پنجره بیشتر کنید. دقت داشته باشید خشکی برگ آئونیوم یا زرد شدن تفاوت دارد. آبیاری گیاه خود و شرایط نگهداری گیاه را یک به یک بررسی کنید.

      پاسخ
    • سلام
      گیاه من از قسمت ساقه ریشه هوایی داده و در خاک رفته چیکار کنم ریشه رو جدا کنم؟یا بذارم ریشه بمونه؟ دوساله دارمش و خیلی خوب رشد کرده

      پاسخ
      • با سلام خدمت شما علاقه‌مند گرامی،
        ریشه‌های هوایی به رشد بهتر گیاه شما کمک می‌کنند. جدا کردن آن‌ها نیازی نیست و بهتر است روی گیاه باقی بمانند.

        پاسخ
  • سلام.
    امروز متوجه شدم خاک ائونیومم، هزارپا داره و احتمالا ریشه رو درگیر کردند، الان که تابستانه و این شرایط برای ائونیومم پیش اومده، میشه خاکش رو عوض کنم یا از مواد ضدعفونی خاک استفاده کنم؟

    پاسخ
    • کاکتوس ایران
      تیر ۲۰, ۱۴۰۱ ۹:۰۱ ق٫ظ

      با سلام خدمت شما علاقه‌مند گرامی،
      می‌توانید با استفاده از سموم مخصوص هزارپا به مقابله با این موجود بپردازید. ممکن است داخل خاک گیاهتان تخم این موجود باقی بماند. لذا فقط به تعویض خاک گلدان بسنده نکنید. حتماً از سم مخصوص هزارپا استفاده نمایید.
      با تشکر از توجه شما

      پاسخ
      • سلام کاکتوس من از پایین برگاش خشک شده و زرد شدن هی میریزن بنظرتون چیکار کنم درمان شه🥺

        پاسخ
        • با سلام خدمت شما علاقه‌مند گرامی،
          در نگهداری آئونیوم به نکات آبیاری، گلدان، خاک و نور گیاه باید توجه فراوان شود. با دقت گیاه را از گلدان خارج کنید و ریشه‌های آن را بررسی نمایید. ممکن است ریشه‌ها دچار پوسیدگی شده باشند. در صورتی که ریشه سالم در گیاه خود پیدا کردید، آئونیوم را در گلدانی ضدعفونی شده و با خاکی تازه بکارید. این کار ممکن است منجر به نجات گیاه شما شود.

          پاسخ
  • بنظرم خاکش شاید خراب شده باشه اخه بهش اب دادم دیدم زیر گلدون پشه های ریزه

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر حدود دو ماه پیش من یک گیاه آئونیوم خورشیدی خریدم و الان که حدود دوماه از نگهداری گلم توی خونه میگذره بخش های سرخ رنگ نوک برگ ها خیلی کمتر از روز اول شده در واقع روز اول وقتی گیاه رو نگاه میکردم ب نسبت ۵۰/۵۰ میشد سبز و قرمز رو باهم دید منتها الان این نسبت به ۸۰درصد سبز و ۲۰درصد قرمز تغییر کرده و گلم اون زیبایی سابق رو نداره
    چه موردی رو رعابت نکردم که چنین تغییری رخ داده؟
    سوال دیگه ای هم داشتم
    برگ های پایین گیاه ک در تماس با خاک گلدونه و خشک شده رو با موچین جدا میکنم که گل ظاهر مرتب تری داشته باشه و دوباره اون فضای خالی تازه ایجاد شده رو با خاک خود گلدون پر میکنم ، این کاری که دارم انجام میدم ( یعنی همین کندن برگ های خشک شده ) به گلم آسیب میزنه؟

    پاسخ
    • با سلام خدمت شما علاقه‌مند گرامی،
      دلیل کمرنگ شدن رنگ سرخ برگ ممکن است به دلیل کمبود نور محیطی گیاه باشد. همچنین نیازی به پر کردن قسمت خالی شده ساقه با خاک نیست. در صورت خیس ماندن اطراف ساقه مشکل پوسیدگی برای گیاه شما رخ خواهد داد.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری آئونیوم کیوی
نوشتهٔ بعدی
نگهداری گیاه یوکا