چگونه نگهداری گیاه سرخس خود را در خانه انجام دهیم؟
مناطق متراکم و نیمه سایهای در زیر درختان و شکافهای صخرهها در طول میلیونها سال بوجود آمدهاند.این مکانها، محیطی مناسب برای رشد برخی از گونههای گیاه هستند. در این مطلب میخواهیم درباره گیاه سرخس (Boston Fern) صحبت کنیم. گیاهی که به زیبایی در مکانهای تاریک و غیر معمول با برگها و ساقههای خود طراوت و شادابی خاصی میبخشد. سرخس شمشیری مطمئناً یکی از گونههای محبوب و معروف این گیاه است که سالیان سال است در منازل و آپارتمانها نگهداری میشود. با خواندن این مطلب درباره نگهداری گیاه سرخس میتوانید گیاهی سلامت و زیبا داشته باشید.
فهرست مطالب
معرفی گیاه
گیاه سرخس متعلق به نواحی و مناطق استوایی و نیمه استوایی به خصوص آمریکای مرکزی و آفریقا است. اندازه رشد آن تا ارتفاع ۶۰ سانتیمتر تا یک متر هم میرسد. این گیاه جز انواع همیشه سبز است. گیاهی مناسب برای نگهداری در آپارتمان و محیطهای کاری به حساب میآید. ارتفاع این گیاه در طبیعت به دو متر هم میرسد. برای بیشتر از ۳۰۰ میلیون سال است که سرخس روی زمین وجود دارد. این گیاه زیبایی خاصی دارد، که برای مدتهای طولانی به یک گیاه آپارتمانی محبوب تبدیل شده است. نگهداری گیاه سرخس کار آسانی است. گیاهی مقاوم محسوب میشود. این گیاه با اشتباهات کوچک ما از بین نمیرود.
سرخس برای سلامت و شاداب بودن نیازمند مراقبتهایی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
نور و دمای مناسب نگهداری گیاه سرخس
نگهداری گیاه سرخس مستلزم قرار دادن آن در نقطه روشن از منزل شما است. البته باید دور از نور مستقیم خورشید باشد. اگرچه سرخس در نقاط کم نور و سایه هم برای مدت چهار تا پنج هفته میتواند مقاومت کند. بعد از مدتی ضعیف و از بین میرود. بهترین نقطه از منزل برای قرار دادن آن میتواند پنجره غربی یا شرقی است. یا در جایی که از نور مستقیم ظهر خورشید در امان باشد محسوب میشود.
از آنجایی که گیاه سرخس متعلق به نواحی استوایی میباشد، اگر دمای هوای محیط نگهداری آن به زیر دمای ۱۰ درجه سانتیگراد برسد، گیاه از بین میرود. بهترین دما برای نگهداری گیاه سرخس در تمام طول سال همان دمای معمول اتاق است.
اگرچه سرخس در محیط طبیعی رشد در مناطق نیمه سایهای و یا زیر سایه درختان را ترجیح میدهد، در محیطهای آپارتمانی همانطور که گفته شد، به محیطی روشن و با نور فیلتر شده نیازمند است. برای زیبایی بیشتر و استفاده در دکور منازل معمولاً از این گیاه در گلدانهای آویز و یا پایهدار استفاده میکنند.
آبیاری مناسب گیاه سرخس
هنگام نگهداری گیاه سرخس دقت داشته باشید هیچ وقت ریشههای گیاه به طور کامل خشک نمانند. از آنجایی که این گیاه در دمای بالای ۱۵ درجه سانتیگراد نگهداری میشود، نیازمند آبیاری زیادی است. شما باید به طور منظم گیاه خود را آبیاری کنید. آبی که به گیاه میدهید باید هم دمای هوای محیط نگهداری گیاه باشد. به اندازهای سرخس را آبیاری کنید تا آب از سوراخهای کف گلدان خارج شود. هرگز اجازه جمع شدن آب در زیرگلدانی آن را ندهید.
اگر دمای محیط نگهداری برای مدت بیشتر از دو الی سه روز پایین تر از ۱۶ درجه سانتیگراد رسید، برای آبیاری نیاز است تا سه چهارم سطح خاک گیاه خشک شده باشد. همانطور که گفته شد ریشههای آن نباید مدت زیادی خشک و بی آب بمانند و نسبت به این مسئله واکنش نشان میدهند و برگهای آنها چروک و خشک میشود.
تغذیه و کوددهی گیاه سرخس
گیاهانی که تازه گلدان آنها تعویض شده است در سال اول تعویض نیازی به کوددهی و تغذیه ندارند. و میتوانند مواد مغذی تازه و کافی مورد نیاز خود را از خاک دریافت کنند. تمامی گونههای سرخس در طول فصل رشد و در دراز مدت به کود نیاز دارند. معمولاً میتوانید در طول این فصول با زمانبندی هر چهار هفته یکبار با استفاده از کودهای مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی به میزان نصف مقادیر توصیه شده روی بستهبندی گیاه خود را تغذیه کنید.
خاک مناسب نگهداری گیاه سرخس
ریشههای گیاه سرخس نیازمند مقادیر زیاد رطوبت هستند. ولی نباید هرگز غرق در آب بمانند. در همین حال این گیاه نیازمند مواد مغذی خاک و کمی اسیدی میباشد. سرخس نیازمند خاکی سبک، با قابلیت جابه جایی بالای هوا میباشد. میتوانید برای این گیاه از مخلوط خاک معمولی به همراه پیت ماس و پرلیت برای جابهجایی بهتر هوا و زهکشی خاک استفاده کنید. دقت کنید که تعادل را در استفاده از محتویات به کار ببرید و از زیاد به کار بردن پیت ماس خودداری کنید.
چه نگهداری گیاه سرخس را در خانه و چه بیرون از آن انجام دهید، این گیاه به خاکی غنی و با زهکش مناسب نیاز دارد. PH مناسب خاک بین ۵ و ۵.۵ باید باشد. از آنجایی که این گیاه نیازمند رطوبت است، میتوانید از خاکهایی استفاده نمایید که رطوبت مورد نیاز گیاه را در خود حفظ کنند ولی خیس نمانند.
گلدان مناسب و تعویض گلدان سرخس
از آنجایی که گیاه سرخس در مقابل سرما کمتر مقاوم است، بهتر است پرورش و نگهداری گیاه سرخس در داخل منزل انجام شود. برای بهتر کردن شرایط نگهداری و رشد گیاه، مخلوط خاک مناسب یکی از واجبات و امری مهم است. به این دلیل که ریشه های سرخس کم ارتفاع هستند، نیازی به گلدان به عمق زیاد برای این گیاه نیست. سایز گلدان انتخابی برای گیاه شما بستگی به میزان رشد ریشههای آن و خود گیاه دارد. اگر احساس کردید اندازه سرخس شما به قدری بزرگ شده است که نیازمند جابهجایی و تعویض گلدان است میتوانید آن را به یک گلدان با سایز بزرگتر منتقل دهید.
اگر نمیخواهید اندازه گیاه شما بزرگتر شود، میتوانید گیاه را از گلدان خارج کرده و خاک های اضافی اطراف ریشهها را تمیز و ریشهها را هرس کنید. گیاه سرخس در عرض چند روز خود را بازسازی کرده و استرس ریشهها برطرف میشود. همیشه دقت داشته باشید و بررسی کنید که گلدان گیاه شما دارای سوراخهای زهکشی مناسبی باشد. هنگامی که گیاه سرخس خود را در مکانی مناسب با میزان رطوبت هوای خوب قرار دهید، میتواند به خاک خود نیز عادت کند.
یکی دیگر از مواردی که در هنگام نگهداری گیاه سرخس منجر به نیاز تعویض گلدان گیاه میشود، بیرون آمدن ریشهها از کف گلدان است که در این حالت میتوان آن را به گلدان جدید با یک سایز بزرگتر انتقال داد. دقت کنید تعویض گلدان گیاه سرخس باید در فصل بهار انجام شود و ریشههای پوسیده از گیاه جدا شوند. بعد از تعویض گلدان گیاه را به خوبی آبیاری کنید.
رطوبت مورد نیاز گیاه سرخس
به علاوه رطوبت مورد نیاز ریشهها، سرخس نیازمند رطوبت بالا برای رشد و سلامت میباشد. به همین دلیل، نگهداری گیاه سرخس معمولاً در منازل در آشپزخانه یا حمامهای نورگیر انجام میشود. اسپری آب گهگاه میتواند برای سلامت آن مناسب باشد. به خصوص در زمستان که به دلیل استفاده از وسایل گرمایشی رطوبت هوا کاسته میشود.
میتوان برای تامین رطوبت گلدان را در یک زیر گلدانی بزرگتر که داخل آن سنگریزه هست قرار داد و طوری در آن آب ریخت که آب با کف گلدان در تماس نباشد. همچنین میتوانید از یک بخور سرد و یا رطوبت ساز در اطراف آن استفاده کرد.
بیماری ها و آفات گیاه سرخس
معمولاً در نگهداری گیاه سرخس با مشکل زیادی مواجه نخواهید شد. این گیاه تا حدی از گیاهان مقاوم محسوب میشود. بیماری قارچی یکی از مشکلاتی است که ممکن است با آن مواجه شوید و این در نتیجه اشتباهات در نگهداری و مراقبت از گیاه و در نتیجه آبیاری اشتباه است.
پوسیدگی ریشه
آبیاری بیش از حد و کمبود اکسیژن و گردش هوای نامناسب موجب بروز بیماری پوسیدگی ریشهای میشوند. سرمای هوا نیز در بروز بیماریهای قارچی و رشد گیاه تاثیرگذار است. در صورت دچار شدن سرخس به بیماریهایی از این قبیل برگهای آن شروع به قهوهای شدن و خشک شدن میکنند. برای جلوگیری از گسترش این بیماری باید قسمتهای آسیب دیده را جدا و سریعاً گیاه را به خاکی جدید و تازه با زهکشی بالا منتقل نمود.
قارچهای برگی
در مقایسه با بیماریهای قارچی که منجر به پوسیدگی ریشه میشوند، برخی قارچها ممکن است در هوای بسیار گرم و مرطوب به گیاه هجوم آورند. از نشانههای این بیماری بروز نقاط قهوهای روی برگهای سرخس است.
در شرایط بروز بیماریهای قارچی راههای اندکی برای زنده ماندن گیاهان ما وجود دارد.
در صورت کمبود رطوبت هوا در شرایط آب و هوایی گرم، و شرایط نگهداری نامناسب برخی دیگر از بیماریها و آفات به گیاه آسیب میرسانند که شامل موارد زیر میشوند:
تریپس ها
کرم
برای مبارزه با این آفات و حشرات به طور معمول میتوان از مخلوط آب و صابون رقیق به صورت اسپری و غبار پاشی بروی گیاه استفاده کرد.
در صورتی که هرگونه نظر و سوالی دارید میتوانید در پایین همین صفحه با ما درمیان بگذارید. همچنین میتوانید این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.