معرفی جامع و شرایط نگهداری کالیسیا
کالیسیا یک ساکولنت است که به خانواده Commelinaceae متعلق است. این گیاه بومی نواحی آمریکای جنوبی و مرکزی است که بخاطر برگهای ابلق زیبایی که دارد مورد توجه قرار گرفته است. در گلدانهای آویز این گیاه زیبایی بیشتری خواهد داشت و بعنوان گیاه آپارتمانی نگهداری میشود. در این مطلب قصد داریم به شرایط نگهداری کالیسیا در محیط خانه بپردازیم.
فهرست مطالب
این ساکولنت یک گیاه همیشه سیز است و گل هم تولید میکند. برگهای این گیاه گوشتی و کوچک هستند. برگهای کالیسیا بیضی شکل و کوچک هستند. در حالیکه این گیاه به سرعت رشد میکند و به راحتی نیز تکثیر خواهد شد. برگهای انواع ابلق این گیاه صورتی و سبز هستند که زیبایی خاصی نیز دارند. گلهای آن در تابستان میرویند و دارای رایحهای نیستند. بذر آن نیز از انتهای همین گلها بوجود خواهد آمد.
نگهداری عمومی گیاه کالیسیا
برای نگهداری کالیسیا نیاز به محیطی نیمه سایه، خاک ماسهای با زهکش بالا و محیطی نیمه استوایی است. این گیاه همچنین در مناطق استوایی نیز رشد خواهد داشت. این گیاه در مناطقی از هنگکنگ و استرالیا به خوبی رشد میکند. به خوبی به محیط زندگی خود عادت کرده و به زندگی و رشد ادامه خواهد داد. اگر این گیاه در محیط خارج از خانه نگهداری و روی زمین کاشته شود، پوششی زیبا را ایجاد خواهد کرد.
نگهداری کالیسیا ساده است و به راحتی از طریق گرفتن قلمه ساقه قابل تکثیر است. کالیسیا یک ساکولنت مناسب برای محیط خانه محسوب شده و زیبایی خاصی را به محیط اطراف خود میبخشد. نور تابیده شده روی برگهای ابلق این گیاه باعث براق شدن و زیبایی رنگ آن خواهد شد. در حالیکه نمیتواند نور مستقیم را تحمل کند. این گیاه در دمای بین ۱۷ تا ۲۲ درجه سانتیگراد بهترین رشد را خواهد داشت.
نور مناسب نگهداری کالیسیا
نور غیرمستقیم و محیط روشن بهترین محیط برای نگهداری کالیسیا محسوب خواهد شد. در محیط داخلی میتوانید با استفاده از نورهای مخصوص گیاه محیطی مناسب برای آن فراهم نمایید. این گیاه میتواند محیطهای کمنور را نیز تحمل کند، ولی در محیطهای با نور مستقیم دچار سوختگی برگ خواهد شد.
پنجرهایی که با پرده توری پوشانیده شده است، گزینه مناسبی برای تامین نور مناسب گیاه است. اگر ساکولنت خود را در بالکن قرار میدهید، باید بتوانید آن را از گزند نور مستقیم خورشید محافظت نمایید. نور مورد نیاز این گیاه همانطور که گفته شد در خانه توسط نور مصنوعی مخصوص گیاه نیز قابل تامین است. ۱۲ ساعت نور مصنوعی برای این گیاه لازم است.
آبیاری و تغذیه مناسب کالیسیا
برای نگهداری کالیسیا نیاز است که اجازه دهید خاک آن به طور کامل خشک شود سپس آبیاری را انجام دهید. آبیاری بیش از حد یا خیس ماندن خاک گیاه باعث پوسیدگی آن خواهد شد. مطمئن شوید که هرگز ریشهها در معرض خیسی قرار نگیرند. در بهار و تابستان رشد گیاه سریعتر شده و نیازهای آبیاری گیاه افزایش مییابد. در زمستان اما این نیازها کم خواهد شد. بهترین روش برای آبیاری هنگامی است که خاک گیاه کاملاً خشک شده باشد، آبیاری را طوری انجام دهید که آب از سوراخهای کف گلدان بیرون بیاید.
این گیاه نیاز به کودهای مناسب و با مواد مغذی متناسب در فصول رشد خواهد داشت. کالیسیا نیاز زیادی البته به کودها نخواهد داشت. و کودهای عمومی مانند NPK 20-20-20 برای تغذیه آن مفید هستند. اگر از کودهای دیرآزاد شونده استفاده میکنید، میتوانید هر سال یکبار آن را به روی خاک بریزید. کودهای طبیعی، مانند کمپوست، پیت ماس و ورمیکمپوست نیز میتواند برای آن مفید باشد. دقت داشته باشید که کوددهی نباید در پاییز و زمستان انجام شود.
دما و رطوبت مورد نیاز کالیسیا
کالیسیا گیاهی است که در دمای هوای سرد نمیتواند به زندگی خود ادامه دهد. بهترین دما برای نگهداری کالیسیا دمایی بین ۱۷ تا ۲۲ درجه سانتیگراد محسوب میشود. اگر از آن در خارج از خانه مراقبت میکنید، با فرا رسیدن پاییز و زمستان باید گلدان را به محیط داخل خانه انتقال دهید.
محیط مناسب و مورد نیاز این ساکولنت نیز باید رطوبتی حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد داشته باشد. اگر در مناطقی زندگی میکنید، که دارای آب و هوای خشک است، میتوانید از دستگاه رطوبتساز استفاده نمایید. معمولاً رطوبت محیط داخلی خانه برای آن مناسب است. برگهای این گیاه نیازی به غبارپاشی یا شستشو نخواهند داشت. رطوبت پیش از حد نیز میتواند باعث آسیب رساندن به آنها شود.
خاک و گلدان مناسب نگهداری کالیسیا
همانند بسیاری از ساکولنتها برای نگهداری کالیسیا نیاز به خاکی با زهکشی مناسب دارد که مواد مغذی مورد نیاز خود را بتواند از آن تامین کند. پوسیدگی ریشه یکی از دلایلی است که به دلیل انتخاب خاک و گلدان نامناسب رخ میدهد. بنابراین در انتخاب خاک و گلدان مناسب گیاه دقت کنید. برای کاشت گیاه میتوانید از پرلیت، پیت ماس و کمی خاک برگ استفاده نمایید. از خاکهای مخصوص کاکتوس و ساکولنت هم میتوانید استفاده نمایید.
کاشت یا تعویض گلدان نیاز به مراقبت ویژهای دارد. برای این کار باید ابتدا یک گلدان با سایز مناسب و دارای سوراخهای کف برای خارج شدن آب اضافی از گلدان انتخاب نمایید. برای قسمت کف گلدان سنگ ریزه بریزید. مکانی با نور مناسب و غیرمستقیم را انتخاب کنید. خاک این گیاه باید همیشه کمی رطوبت در خود داشته باشد. بنابراین یک خاک مناسب را برای کاشت انتخاب نمایید.
روش تکثیر کالیسیا
تکثیر گیاه کالیسیا میتواند از روشهای تکثیر از طریق قلمه ساقه، تقسیم بوته یا پاجوش و بذر انجام بپذیرد. این گیاه رشد کندی دارد و اندازه خیلی بزرگی پیدا نخواهد کرد. بنابراین امکان نیاز به تعویض گلدان در زمان نگهداری کالیسیا خیلی کم است. گلدانی انتخاب کنید که سایز آن از اندازه خود گیاه چند سانتیمتر بزرگتر باشد. در ادامه به روشهای تکثیر این ساکولنت میپردازیم:
تکثیر کالیسیا از طریق قلمه ساقه
با استفاده از یک وسیله تیز و تمیز یک ساقه مناسب که چندین برگ و بند داشته باشد انتخاب نمایید. این کار را در محیطی به دور از نور مستقیم انجام دهید. قلمه را در خاکی با زهکشی مناسب بکارید. بهتر است برای این کار از کوکوپیت استفاده کنید. خاک را مرطوب نموده و گلدان را در محیطی نیمهسایه قرار دهید. چند هفته طول خواهد کشید تا قلمه شما ریشهدار شود. بعد از مشاهده اولین نشانه رشد میتوانید نگهداری کالیسیا را مانند قبل انجام دهید.
تکثیر کالیسیا از طریق پاجوش
از اطراف کالیسیا در فصول رشد پاجوشهایی میروید. با دقت میتوانید این پاجوشها را از کنار گیاه اصلی خارج کرده و در گلدانی با خاک تازه بکارید. مطمئن شوید که آبیاری بیش از حد انجام نداده یا آن را در محیطی با نور مستقیم قرار ندهید. طی چند هفته، ریشهها بوجود آمده و رشد گیاه آغاز میشود. با دیدن رشد برگ جدید میتوانید نگهداری کالیسیا را مانند گیاه بالغ انجام دهید.
تکثیر کالیسیا از طریق کاشت بذر
بذرها باید در فصول رشد گیاه کاشته شوند. یعنی در بهار و تابستان. یک گلدان مناسب یا سینی کاشت بذر انتخاب نمایید. درون آن خاک با زهکشی مناسب بریزید. بذرها را روی سطح خاک ریخته و روی آنها آب اسپری کنید. دهانه گلدان را با پلاستیکی شفاف بپوشانید. و گلدان را در مکانی با دمای بین ۱۸ تا ۲۴ درجه و با نور غیرمستقیم قرار دهید. چند هفته طول میکشد تا بذرها جوانه بزنند.
مشکلات و بیماریهای گیاه کالیسیا
همانند سایر گیاهان کالیسیا نیز دچار بیماری و مشکلات ناشی از آفات خواهد شد. باید به سرعت تشخیص داد و در رفع مشکل گیاه عمل کرد. در ادامه به برخی از مشکلات و بیماریهای گیاه خواهیم پرداخت.
رشد علفی ساقهها
دلیل اصلی رشد علفی و باریک شدن ساقه گیاه کمبود نور محیط آن است. ساقهها در جستجو برای رسیدن به نور تلاش میکنند در نتیجه رشد علفی پیدا کرده و برگهای کمتری دارند. ظاهر زیبای گیاه از دست خواهد رفت. برای رفع این مشکل باید گلدان را به محیطی با نور بیشتر انتقال دهید. فاصله کمتر بین بندهای ساقه و برگهای گیاه نشاندهنده رشد مناسب آن است. یکی دیگر از مواردی که باعث رشد علفی گیاه خواهد شد عدم هرس برای مدت طولانی است.
چروکیدگی و پژمردگی گیاه کالیسیا
کالیسیا از محیطی که خاک آن خیس باشد بیزار است. اگر گیاه دچار پژمردگی شد، به احتمال زیاد از پوسیدگی ریشه رنج میبرد. برای جلوگیری از این مشکل باید نکات آبیاری را رعایت کنید. همچنین برای رفع آن میتوانید به سرعت گیاه را گلدان خارج کرده و ریشههای معیوب را از آن جدا کنید. با استفاده از قارچ کش ریشهها را صدعفونی کرده و گیاه را در گلدانی جدید با خاک تازه بکارید. سپس نگهداری کالیسیا را مانند قبل انجام دهید. ذکر این نکته ضروریست که اگر گیاه دچار پوسیدگی شود، امکان نجات آن کم است.
ریزش برگ کالیسیا
ریزش برگ کالیسیا هنگام تغییرات یکباره دما رخ خواهد داد. مطمئن شوید که گلدان را در مکانی که باد خیلی سرد یا گرم دارد قرار ندهید. همچنین، تغییر مکان گیاه نیز از داخل به خارج خانه یا برعکس نیز باعث بروز این مشکل خواهد شد.
آفات گیاه
برخی آفات ممکن است به کالیسیا ضعیف حملهور شوند. در صورتی که نکات نگهداری کالیسیا را به درستی رعایت کنید، گیاه شما در مقابل بیماری و آفات مقاوم خواهد بود. عنکبوت قرمز یا شپشک آردآلود از جمله آفاتی هستند که میتوانند با حمله به گیاه آن را به سرعت از بین ببرند. بررسی و مراقبت به موقع از گیاه باعث جلوگیری یا رفع به موقع این آفات خواهد شد.
کالیسیا گیاهی است مناسب آپارتمان که ظاهری زیبا دارد و نگهداری کالیسیا در گلدانهای آویز ظاهری زیبا را به خانه شما میبخشد. در صورت بروز هرگونه مشکل یا سوال میتوانید در انتهای این مطلب آن را با ما درمیان بگذارید. همچنین میتوانید این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.