معرفی جامع و نحوه نگهداری اچینوپسیس
کاکتوس اچینوپسیس (Echinopsis) دارای هزاران گونه است و بومی نواحی جنوب آمریکاست. این نوع از کاکتوسها معمولاً دارای اشکال گرد و دارای خارهای تیزی هستند که گلهای با رنگهای متنوع و زیبا دارند. عموماً نگهداری اچینوپسیس کار سختی نیست. در این نوشته کاکتوس ایران به روش صحیح و نحوه مراقبت از این کاکتوس پرداخته است.
فهرست مطالب

نور مناسب برای نگهداری اچینوپسیس
همانند بسیاری از کاکتوسها و ساکولنتها اچینوپسیس در فصول رشد نور مناسب و زیا را میپسندد. اگر شرایط نگهداری اچینوپسیس را در خارج از محیط منزل دارید، میتوانید گیاه را به خارج از منزل به محیط پرنورتری منتقل نمایید. فقط این کار را بتدریج انجام دهید تا از آفتاب سوختگی آن جلوگیری کنید. برای نگهداری اچینوپسیس در زمستان و در داخل منزل میتوانید آن را در نزدیکی پنجره جنوبی و در جایی که بیشترین نور را دریافت می کند قرار دهید. البته این در طول سال باید انجام شود.
این کاکتوس در طول روز به دریافت حداقل ۶ تا ۸ ساعت نور نیاز دارد. در تابستان البته باید مراقب تابش نور مستقیم به گیاه بود. برخورد نور مستقیم میتواند منجر به سوختگی و از بین رفتن آن شود. پس اگر نگهداری اچینوپسیس را در خارج از محیط خانه انجام میدهید، در تابستان محیطی با نور فیلتر شده فراهم کنید.
آبیاری مناسب کاکتوس اچینوپسیس
در نگهداری اچینوپسیس و در بین دو آبیاری باید اجازه داد خاک گیاه تقریباً خشک شود، سپس آن را آبیاری نمود. زهکشی مناسب خاک یکی از عوامل مهم در نگهداری اچینوپسیس است. هرگز اجازه ندهید آب در زیر گلدانی آن جمع شود. در زمستان و در هنگام فصول سرد آبیاری را متوقف کرده و هر از چند گاهی فقط غبار پاشی انجام دهید.
اگر از آب لولهکشی استفاده میکنید، باید آب را به مدت ۲۴ ساعت در محیط قرار دهید. این کار باعث کاهش مواد مضر و کلر آب خواهد شد. همچنین از آبیاری گیاه با آب سرد و خیلی گرم خودداری نمایید. آب باید هم دمای محیط نگهداری کاکتوس شما باشد.
خاک و تغذیه مناسب اچینوپسیس
برای نگهداری اچینوپسیس بهترین خاک برای نگهداری این گیاه مخلوط خاک کاکتوس و ساکولنت است. خاک این کاکتوس باید دارای زهکشی مناسبی باشد و آب را به سرعت از خود عبور دهد.
برای کوددهی به این گیاه در فصول رشد، میتوانید از کودهای رقیق و محلول در آب کاکتوس و ساکولنت برای هر ماه یکبار استفاده نمایید. در زمستان و در فصل رکود و استراحت اچینوپسیس تغذیه گیاه را متوقف نمایید.

تکثیر اچینوپسیس
برخی گونههای اچینوپسیس به راحتی از طریق پاجوشهایی که در اطراف گیاه مادری بوجود میآیند قابل تکثیر هستند. میتوانید هنگام نگهداری اچینوپسیس پاجوشها را از نزدیکترین نقطه به گیاه مادری جدا کنید و اجازه دهید چند روزی محل زخم گیاه خشک شود. میتوانید گیاه جدید را بعد از خشک شدن قسمت زخم آن در مخلوط خاک کاکتوس و ساکولنت بکارید. گلدان را باید در محیطی گرم قرار دهید و خاک آن را مرطوب نگهداری کنید. معمولاً پیدایش ریشهها چند هفتهای زمان لازم دارد.
بعد از گذشت چند هفته و با دیدن اولین تحرکات رشدی در گیاه میتوانید آن را به نقطهای روشن تر و در کنار سایر گیاهان خود قرار دهید.
البته که کاشت گسترده این کاکتوس از طریق بذر انجام میشود. این کار در خانه بسیار سخت و زمانبر است. اما اگر میخواهید در خانه پرورش کاکتوس را انجام دهید، به مطلب ما درباره کاشت بذر کاکتوس مراجعه نمایید.
تعویض گلدان کاکتوس اچینوپسیس
معمولاً در نگهداری این کاکتوس نیازی به تعویض گلدانهای مکرر نیست. فقط هنگامی که نیاز پیدا میشود، گلدان را تعویض نمایید. این کار باید در فصول گرم و بهتری است در بهار انجام شود.
اگر تا کنون توانستهاید کاکتوسها و ساکولنتهای دیگری را از قبل با موفقیت نگهداری کنید، نگهداری اچینوپسیس برای شما به آسانی قابل انجام است.
بیماری و آفات اچینوپسیس
یکی از اشتباهات رایج نگهداری کاکتوس، مشکل آبیاری بیش از حد است. در صورت خیس ماندن خاک برای مدت طولانی، کاکتوس دچار پوسیدگی میشود. یکی دیگر از مواردی که ممکن است با آن روبرو شوید، ترک خود گیاه است. این مشکل هم در اثر جذب آب بیش از حد توسط ریشهها پیش میآید.
برخی از آفات هم مانند شپشک آرد آلود، شته و عنکبوت قرمز ممکن است به گیاه شما هجوم آورند. معمولاً این آفات در صورت عدم گردش هوای مناسب در محیط نگهداری اچینوپسیس، یا خشکی بیش از حد به کاکتوس شما حمله میکنند.