نکاتی درباره نگهداری ژمینوکالیسیوم میهانویچی
ژمینوکالیسیوم میهانویچی (Gymnocalycium Mihanovichii) یکی از کاکتوسهای محبوب و زیباست که در هر فروشگاه کاکتوس و ساکولنتی یافت میشود. این گیاه به نامهای کاکتوس ماه نیز شناخته میشود. که از خانواده ژمینوکالیسیوم و کاکتوسهای توپی است. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و آرژانتین است. کمبود کلروفیل در این کاکتوس باعث این خواهد شد که رنگهای خاصی داشته باشد. این کاکتوس به غیر از سبز به رنگهای صورتی، زرد و قرمز خواهد بود. این گیاه با ریشههای خود نمیتواند زندگی کند. و همیشه به یک میزبان نیاز دارد و به صورت پیوندی رشد میکند. در ادامه اما به شرایط نگهداری ژمینوکالیسیوم میهانویچی خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
میهانویچی پاجوشهای زیادی از خود در اطراف گیاه مادر تولید خواهد کرد. معمولاً این گیاه را روی پایه هیلوسرئوس پیوند میزنند که پایه مناسبی برای پیوند به حساب خواهد آمد. میهانویچی در فصل بهار در شرایط مناسب گلدهی خواهد کرد که گلها به رنگ صورتی و بدون رایحه هستند. ولی متاسفانه امکان گلدهی این گیاه خیلی کم است.
نور و دمای مناسب نگهداری ژمینوکالیسیوم میهانویچی
برای نگهداری ژمینوکالیسیوم میهانویچی نیاز به نور زیاد خورشید است. اگر در خانه از این گیاه مراقبت میکنید، باید آنرا در نزدیکی پنجره پرنور خانه قرار دهید. اگر گیاه شما نور کافی دریافت نکند، رنگ آن بتدریج محو میشود. دمای محیط خانه نیز برای گیاه شما در تمام طول سال مناسب است. در طول زمستان دما میتواند تا ۱۰ درجه سانتیگراد نیز کاهش پیدا کند.
دقت کنید با وجود اینکه گیاه به نور کامل و مناسب خورشید نیاز دارد، در تابستان هنگام تابش مستقیم نور خورشید باید از کاکتوس خود محافظت کنید. در شرایط با نور کم گیاه شما رشد نخواهد کرد، و ضعیف خواهد شد. دماهای سرد موجب کندی در رشد گیاه و از بین رفتن آن میشوند.
آبیاری و تغذیه مناسب ژمینوکالیسیوم میهانویچی
در طول بهار و تابستان، همچنین پاییز گیاه را به طور منظم آبیاری کنید. در زمستان باید میزان آبیاری را کاهش داد و به طور نامنظم آن را آبیاری کرد. قبل از هر آبیاری خاک کاکتوس خود را بررسی کنید. حتماً در بین دو آبیاری باید خاک گیاه شما خشک شده باشد. در صورت خیس ماندن بیش از حد خاک گیاه ما دچار پوسیدگی خواهد شد.
برای نگهداری ژمینوکالیسیوم میهانویچی نیاز به کوددهی نیست. در هیچ فصلی نیاز به تغذیه گیاه نیست.
خاک و تعویض گلدان ژمینوکالیسیوم میهانویچی
میهانویچی در خاک مخصوص کاکتوس و ساکولنت بهترین رشد را خواهد داشت. و البته ذکر این نکته ضروری است که باید خاک گیاه دارای زهکشی مناسبی باشد. گزینه دیگر برای استفاده این کاکتوس، استفاده از مخلوطی با ۲۵ درصد خاک معمولی، ۲۵ درصد ماسه و ۵۰ درصد پرلیت یا پومیس است.
در انتخاب گلدان کاکتوس خود دقت کنید. گلدان یکی از مهمترین فاکتورها در سلامتی کاکتوس و ساکولنت است که بسیاری از آن غافل میشوند. در صورتی که از گلدانی با اندازه بزرگتر از حد استفاده کنید، خاک دیرتر خشک خواهد شد. همانطور که قبلاً نیز گفته شد خیسی بیش از حد خاک موجب از بین رفتن گیاه شما خواهد شد. تعویض کلدان نیز در طول نگهداری ژمینوکالیسیوم میهانویچی ممکن است نیاز نباشد. در صورتی باید گلدان گیاه را تعویض کرد که اندازه آن بزرگتر از گلدان شده باشد. از آنجایی که اندازه گیاه ما خیلی بزرگ نخواهد شد، تعویض گلدان بستگی به اندازه میزبان آن خواهد داشت. بهترین زمان برای انجام این کار بهار است.
تکثیر کاکتوس ژمینوکالیسیوم میهانویچی
برای تکثیر این گیاه میتوانید از پاجوشها استفاده کنید. در طول نگهداری ژمینوکالیسیوم میهانویچی پاجوشهایی از روی گیاه اصلی بوجود میآیند. این را نیز به یاد داشته باشید که این گیاه حتماً برای رشد به گیاه میزبان نیاز خواهد داشت. یعنی فقط در صورتی که پیوند زده شود رشد میکند. هیلوسرئوس، معمولاً بهترین پایه برای پیوند این کاکتوس است. این را هم باید به یاد داشته باشید از پایه با اندازه درست و سالم استفاده کنید.
هرگز قبل از انتخاب پایه مناسب پاجوشها را جدا نکنید. قسمت بالای هیلوسرئوس را جدا کنید. این کار باید با یک وسیله تیز و ضدعفونی شده انجام شود. با دقت پاجوش مورد نظر را از گیاه مادر جدا کنید. اجازه ندهید که قسمت زخمهای گیاهان شما قبل از پیوند خشک شود. با دقت دو قسمت را روی هم قرار داده و به آرامی پاجوش را فشار دهید. میتوانید با استفاده از یک کش یا نخ پاجوش را روی پایه ثابت کنید. هنگامی که اولین نشانههای رشد در گیاه مشاهده شد میتوانید نخ یا کش را از روی گیاه بردارید. معمولاً این فرآیند به چند هفته زمان نیاز دارد.
بیماریها و آفات میهانویچی
آفاتی نظیر شپشک آردآلود و پولک ممکن است به گیاه شما هجوم آورند. بهترین راه برای مبارزه با آنها حذف فیزیکی بوسیله پارچه آغشته به الکل است. در حالی که معمولاً در نگهداری ژمینوکالیسیوم میهانویچی با بیماری خاصی مواجه نمیشویم، ممکن هم هست که با مشکلاتی نظیر سیاه شدن گیاه مواجه شویم. اگر این مشکل مشاهده شد، باید قسمت آلوده را به سرعت از کاکتوس خود جدا کنید.
چروکیده شدن یا نرم شدن کاکتوس ممکن است به دلیل کمبود آبیاری باشد. البته به دلایل دیگر هم این مشکل بوجود خواهد آمد. باید علت را به دقت بررسی و در رفع آن با سرعت عمل کرد.