نگهداری کالاتیا آماگریس

نگهداری کالاتیا آماگریس

معرفی جامع و شرایط نگهداری کالاتیا آماگریس در خانه

کالاتیا آماگریس یک گیاه فوق‌العاده خاص و زیبا و استوایی است. نگهداری کالاتیا آماگریس در خانه با کمی چالش همراه است. البته مقابله با این چالش‌ها به زیبایی این گیاه می‌ارزد. آماگریس دارای برگ‌های زیبا و با رنگ‌های فوق‌العاده است. برگ این گیاه سبز روشن و خاصی است که رگ‌برگ‌های سبز تیره روی آن نقوشی ایجاد کرده‌اند. رنگ زیر این برگ‌ها بنفش است که با قرار گرفتن در شرایط ایده‌آل مراقبتی و نزدیک به محل اصلی زندگی براق خواهند شد. در این مطلب کامل و جامع می‌خواهیم تجربیات شخصی در مراقبت از این گیاه جذاب و زیبا را با شما در میان بگذاریم.

کالاتیا آماگریس
کالاتیا آماگریس

معرفی کالاتیا آماگریس

همانطور که گفته شد این گیاه دارای برگ‌هایی با رنگ‌ جذاب است. بومی جنگل‌های بارانی برزیل و شرایط نگهداری آن در خانه کمی مشکل است. برای زنده ماندن در این محیط باید بتوانید شرایط فوق‌العاده‌ای برای آن فراهم نمایید. همانطور که از اسم آن پیداست متعلق به خانواده گیاه کالاتیا است. در بازار ایران برخی از فروشندگان و علاقه‌مندان آن را به اسم مارنتا می‌شناسند. البته ما مطلبی درباره تفاوت مارانتا و کالاتیا داریم که با مطالعه آن می‌توانید تفاوت‌های این دو گیاه شبیه به هم را متوجه شوید.

برگ‌های کالاتیا شب هنگام به سمت بالا می‌روند. گویی گیاه در حال دعا کردن است. از این رو به آن گیاه دعاگو (Fishbone Prayer Plant) نیز می‌گویند. نگهداری کالاتیا آماگریس نیازمند انتخاب صحیح خاک، میزان گرما و نور مناسب. همچنین رطوبت بالای محیط برای شادابی برگ‌های گیاه است. اگر بتوانید تمام این شرایط را برای گیاه خود فراهم کنید، می‌توانید از آن در محیط خانه خود مراقبت کنید.

آبیاری کالاتیا آماگریس

نیازهای آبیاری این نوع گیاه نزدیک به ساکولنت‌های متعلق به خانواده Calathe مانند Ctenanthe Burle-Marxii, Ctenathe Setosa, Ctenathe Lubbersiana و Ctenathe Amabilis است. برای نگهداری کالاتیا آماگریس نیاز به آبیاری با یک زمانبندی مناسب است. خاک گلدان باید همواره رطوبت مورد نیاز را داشته باشد و هرگز غرق آب و خیس نیز نباشد یا هرگز خشک نشود. می‌توانید به سادگی با انگشت خود میزان رطوبت خاک را بررسی نموده و زمان آبیاری گیاه را بررسی کنید. اگر تا ۲.۵ سانتی‌متر از خاک گیاه خشک شده بود زمان آبیاری آن فرا رسیده است.

در ضمن به این نکته هم توجه فرمائید که آبیاری بیش از حد می‌تواند منجر به آسیب رساندن ه کالاتیا شما شود. در صورت خیس ماندن بیش از حد خاک ریشه پوسیده و از رسیدن اکسیژن به گیاه جلوگیری می‌شود. از نشانه‌های پوسیدگی ریشه، قهوه‌ای شدن لبه برگ گیاه یا شل و لهیده شدن ساقه است.

نور مناسب نگهداری کالاتیا آماگریس

نگهداری کالاتیا آماگریس مستلزم فراهم کردن محیطی روشن با نور غیرمستقیم است. از آنجایی که آماگریس یک گیاه استوایی و بومی جنگل‌های بارانی برزیل است، نیاز به دریافت نور عیرمستقیم برای ساعات طولانی دارد. این گیاه در محیط طبیعی بوسیله شاخ و برگ و ساقه درختان از نور مستقیم خورشید درامان است. بنابراین این گیاه نیاز به ۴ تا ۶ ساعت نور فیلتر شده خواهد داشت. در شرایط محیطی با نور اندک، به گیاه استرس وارد شده و زیبایی برگ‌های خود را از دست خواهد داد.

نقوش زیبای روی برگ‌ها از بین خواهد رفت و رنگ آن‌ها کم‌رنگ می‌شود. همچنین نور محیطی کم، رنگ برگ گیاه را تیره خواهد کرد و شفافیت خود را از دست خواهند داد. اگر آماگریس را داخل خانه نگهداری می‌کنید، بهتر است آن را در نزدیکی پنجره‌های شرقی یا شمالی خانه قرار دهید. دقت داشته باشید که حتماً نور مورد نیاز گیاه شما فیلتر شده و تا شش ساعت به آن برسد.

کالاتیا آماگریس
کالاتیا آماگریس

خاک مناسب گیاه آماگریس

یکی از معیارها و عناصر مهم در نگهداری کالاتیا آماگریس بستر کاشت آن است که باید دارای زه‌کشی مناسبی باشد. خاک آماگریس نباید خیس و غرق آب بماند. به این دلیل که باعث پوسیدگی ریشه‌ها خواهد شد. در صورت پوسیده شدن همانطور که گفته شد، اکسیژن به ریشه نرسیده و گیاه از بین خواهد رفت.

بنابراین بهترین مخلوط برای گیاه شما می‌تواند ترکیبی از پرلیت، پیت ماس و ورمی کولیت باشد. از خاک‌های رس یا سنگین که آب را به کندی از خود عبور می‌دهند استفاده نکنید. این خاک‌ها باعث بروز بیماری‌های قارچی و مریضی‌های دیگر خواهد شد.

دمای مناسب کالاتیا آماگریس

بهترین دما برای نگهداری کالاتیا آماگریس دمایی بین ۱۳ تا ۲۹ درجه سانتی‌گراد است. این گیاه می‌تواند تا دماهای کمتر را نیز تحمل کند ولی براقی برگ‌های خود را از دست خواهد داد. هرگز آن را در معرض وزش باد یا شرایط سرمای شدید قرار ندهید. این کار می‌تواند باعث آسیب‌های جدی و جبران‌ناپذیری به گیاه شود. دمای بالای ۳۲ درجه سانتی‌گراد نیز می‌تواند باعث لوله‌ای شدن برگ‌ها شود.

رطوبت مناسب گیاه

کالاتیا آماگریس نیازمند رطوبتی بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است. این گیاه در صورت خشکی محیط اطراف دچار استرس خواهد شد. بنابراین اگر در مناطقی زندگی می‌کنید که دارای آب و هوایی خشک است، باید بتوانید از روشهای افزایش رطوبت محیط گیاهان، میزان رطوبت مورد نیاز نگهداری کالاتیا آماگریس را فراهم کنید. بهترین روش البته استفاده از دستگاه‌های رطوبت ساز است.

کوددهی و تغذیه کالاتیا آماگریس

آماگریس نیازمند کوددهی منظم است. البته نباید خاک گیاه به صورتی باشد که این کودها در آن باقی مانده و رسوب کنند. از کودهای مایع مناسب گیاهان آپارتمانی در طول بهار و تابستان استفاده کنید. در هر فصل دو بار به گیاه خود کود دهید. در پاییز و زمستان هرگز گیاه را کوددهی نکنید. این کار باعث آسیب دیدن گیاهی است که در دوره استراحت و رکود خود قرار دارد.

تکثیر کالاتیا آماگریس

تکثیر کالاتیا از طریق تقسیم بوته بسیار راحت است. این پاجوش‌ها که از اطراف گیاه مادر رشد می‌کنند را از پایه گیاه جدا کنید. می‌توانید هر یک را به صورت جداگانه در گلدانی مناسب کاشته و بعد از مشاهده اولین نشانه‌های رشد، نگهداری کالاتیا آماگریس جوان خود را مانند قبل ادامه دهید.

کالاتیا آماگریس
کالاتیا آماگریس

مشکلات و بیماری های کالاتیا

همانطور که گفتیم پرورش این نوع از کالاتیا کمی مشکل و همراه با چالش‌هایی است. به همین دلیل باید بتوانید شرایط محیط طبیعی رشد آن را فراهم نمایید. چند مشکل رایج وجود دارد که می‌تواند سلامتی گیاه شما را مورد تهدید قرار دهد.

آفات رایج گیاه

آفات رایجی که ممکن است در نگهداری کالاتیا آماگریس با آن روبرو شوید، کنه قرمز، شته و شپشک آردآلود است. در صورت فراهم نبودن شرایط محیطی این آفات به گیاه شما هجوم آورده و معمولاً در زیر برگ‌ها می‌توانید آن‌ها را مشاهده کنید. هر هفته و به طور منظم باید گیاه را مورد بررسی قرار دهید. اولین نشانه از آفات که مشاهده کردید آن را قرنطینه و به مقابله با آفت بپردازید. مطمئن شوید که از راه‌های مقابله طبیعی استفاده می‌کنید. استفاده از آفت‌کش‌های شیمیایی ممکن است باعث آسیب رسیدن به گیاه شما شود.

نقاط قهوه ای روی برگ

این بیماری که به بسیاری از گیاهان آپارتمانی هجوم می‌آورد یک بیماری قارچی است که Botrytis Blight نام دارد. به قارچ سیاه یا طوسی هم معروف است. این بیماری به شکل نقاط قهوه ای روی گیاه ظاهر می‌شود. روی سلامتی گیاه بسیار تاثیرگذار است و باعث ضعیف شدن و پژمرده شدن گیاه خواهد شد. بعد از گذشت چند روز، اگر بدون درمان باقی بماند، به سرعت کل گیاه را دربر گرفته و باعث از بین رفتن آن خواهد شد. برای جلوگیری از گسترش این بیماری قارچی، باید به سرعت محل‌های آلوده را از گیاه جدا کرد.

قهوه ای شدن برگ

اگر در نگهداری کالاتیا آماگریس با قهوه ای شدن برگ مواجه شدید، میزان رطوبت محیط گیاه را بازبینی کنید. این گیاه نیاز به میزان بالای رطوبت محیط دارد. اگر به آن استرس وارد شود دچار مشکل خواهد شد. برای حل این مشکل باید رطوبت محیط نگهداری آن را بالا ببرید. همچنین باید گردش هوای محیط گیاه شما مناسب باشد.

می‌توانید این گیاه را به صورت دسته جمعی در بین گیاه دیگر قرار دهید. یا با استفاده از روش زیرگلدانی که در آن سنگ ریزه و آب ریخته‌اید رطوبت مورد نیاز آن را تامین کنید.

زرد شدن برگ کالاتیا

زرد شدن برگ کالاتیا آماگریس بیشتز به دلیل کمبود یا زیاد بودن نور است. این نوع کالاتیا نیاز به ۴ تا ۶ ساعت نور غیرمستقیم و محیط روشن خواهد داشت. هرگز گلدان را در معرض نور مستقیم قرار ندهید. این کار باعث سوختن برگ آن خواهد شد. از آنجایی که گفتیم این گیاه نزدیک به خانواده ساکولنت‌هاست، نیاز به نور طبیعی خواهد داشت. در همین حال در صورت قرار گرفتن در محیط تاریک دچار مشکل خواهد شد.

زمانبندی و آبیاری نامناسب نیز می‌تواند منجر به زرد شدن برگ شود. آبیاری بیش از حد یا کمبود در آبیاری می‌تواند آن را دچار استرس کند. خاک گلدان نیز باید دارای رطوبت مناسبی باشد.

ریزش شدید برگ کالاتیا آماگریس

در صورتی که به گیاه شما استرس وارد شود، دچار ریزش برگ خواهد شد. یکی از دلایل دیگر ریزش برگ، زمانبندی در آبیاری است. همانطور که قبل‌تر اشاره کردیم، این گیاه در مقابل آبیاری اندک و خشکی یا حتی خیسی بیش از حد خاک مقاومت کمتری دارد. در هر دو شرایط برگ‌ها شرایط براقی خود را از دست داده و ریزش پیدا خواهند کرد. برای مقابله با این مشکل، آبیاری صحیح و شرایط محیطی مناسب برای نگهداری کالاتیا آماگریس ضروری هستند.

کالاتیا آماگریس

مطلب را به اشتراک بگذارید

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • ببخشید، اسم این گل مارانتا نیست؟

    پاسخ
    • کاکتوس ایران
      دی ۲۸, ۱۴۰۱ ۹:۱۷ ق٫ظ

      با سلام خدمت شما علاقه‌مند گرامی،
      این گیاه را در بازار ایران به اشتباه مارانتا هم می‌نامند. البته این دو گیاه بسیار شبیه به هم هستند و می‌توانید تفاوت‌های آنها را در مطلب اختصاصی در وبلاگ کاکتوس ایران مشاهده بفرمائید.
      با تشکر

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
کاکتوس بزرگ برای خانه
نوشتهٔ بعدی
نگهداری استاپیلا