معرفی جامع و شرایط نگهداری استاپیلا
استاپیلا یک کاکتوس از خانواده Asclepiadaceae است. این گیاه جذاب به صورت طبیعی در مناطقی از آفریقای جنوبی و در مناطق استوایی رشد میکند. این گیاه دارای ۹۰ گونه مختلف و از انواع ساکولنت است. ظاهر و ساختار جالب این گیاه بزرگ و شبیه به یک ستاره است. گلهای این ساکولنت ظاهر آن را عجیبتر میکنند. یک گل بزرگ با ظاهری عجیب. در این مطلب میخواهیم علاوه بر معرفی برخی از انواع این ساکولنت به شرایط نگهداری استاپیلا در خانه نیز بپردازیم.
فهرست مطالب
انواع محبوب استاپیلا
- استاپیلا واریگاته (Stapelia Variegata): معمولاً تا ارتفاع ۱۵ سانتیمتر رشد میکند. این گیاه گلهای زرد رنگ زیبا با نقوض بنفش-قهوهای دارد. گل این گیاه معمولاً قطری به اندازه ۴ تا ۶ سانتیمتر خواهد داشت. نگهداری استاپیلا واریگاته کار سختی نیست و مانند دیگر انواع این گیاه است.
- استاپیلا هیرسوتا (Stapelia Hirsuta): یکی دیگر از انواع محبوب استاپیلاست. دارای ساقهای بلندتر و باریکتر از نوع قبلی میباشد. و ارتفاع آن تا ۲۰ سانتیمتر هم به طور معمول رشد میکند. گلهای این گیاه دارای کرکهایی هستند و رنگ بنفش- قهوهای آنها زیبایی خاصی به این گلهای گوشتی بخشیده است. ساقه گل زرد رنگ و کرکهای آن قرمز و نارنجی تیره هستند. این گل تا ۱۲ سانتیمتر قطر دارد.
- استاپیلا گرندیفلورا (Stapelia Grandiflora): دارای ساقههای بسیار بلند و باریک هستند. این نوع استاپیلا تا ۳۰ سانتیمتر هم رشد خواهد داشت. گلهای آن دارای قطر ۱۵ سانتیمتر هم خواهند بود. آنها به رنگ قرمز تیره هستند. در واقع برخی اوقات این تیرهگی به سیاه متمایل میشود. لبه این گلها به رنگ سفید هستند.
- استاپیلا گیگانتا (Stapelia Gigantea): به واقع گلهای بزرگ این ساکولنت باعث این نام گذاری شده است. یکی از انواع گیاه است گلهای بسیار بزرگی دارد. ساقه بنفش رنگ این گلها طولی به اندازه ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر است. این گلها دارای قطر ۴۰ سانتیمتر هم میشوند! یک رنگ زرد زیبا با خطوط قرمز. نگهداری استاپیلا در تمام انواع ذکر شده یکسان است که در ادامه مطلب به آن میپردازیم.
گل استاپیلا
با تمام ظاهر زیبایی که گل استاپیلا دارد یکی از غیر معمولترین بخش این گیاه رایحه عجیب و غریب این گلهاست. کاکتوس ستاره دریایی یا همان استاپیلا دارای رایحهای است که حشرات را به خود جذب میکند. این حشرات روی این گلها تخمگذاری میکنند. به گفته برخی رایحه گلهای این گیاه آزار دهنده و مانند گوشت فاسد است.
برخی دیگر میگویند که برای فهمیدن این رایحه باید بینی خود را بسیار نزدیک گلها نمایید. هنگام نگهداری استاپیلا در محیط گلخانه یا در معرض آفتاب رایحه این گلها ملموستر خواهد بود.این گلها از اواسط تابستان تا اوایل پاییز میرویند. و با بیرون آمدن آنها ظاهری جذاب و زیبا را به گیاه شما میبخشند.
همانطور که در عکس میبینید گلهای این گیاه بسیار عجیب و زیبا هستند. ساقههای اکثر این گلها بسیار بلند و از خود گیاه بزرگتر هستند. شرایط ایدهآل نگهداری استاپیلا باعث پدید آمدن این گلها در فصول تابستان تا اواسط پاییز خواهد شد.
نگاهی کوتاه به شرایط نگهداری استاپیلا
از آنجایی که استاپیلا یک ساکولنت است، شرایط نگهداری بسیار آسانی دارد. زمان رشد آن بهار و تابستان است و از اواسط پاسسز تا اواخر زمستان نیاز چندانی به مراقبت و آبیاری نخواهد داشت. در طول فصل تابستان و با گرم شدن هوا میتوان آن را برای دریافت شرایط بهتر محیطی به خارج از خانه منتقل نمود. در گرمای تابستان استاپیلا میتواند در نور کامل خورشید زندگی کند. اما نور شدید میتواند منجر به سوختگی آن شود.
در زمستان اما آن را در خانه در محیطی روشن در دمای ۱۰ درجه سانتیگراد یا بیشتر قرار دهید. از قرار دادن استاپیلا در معرض وزش باد سرد یا همچنین وسایل سرمایشی و گرمایشی خودداری نمایید.
نور و دمای مناسب نگهداری کاکتوس استاپیلا
برای نگهداری استاپیلا در هر دو محیط خارج و داخل خانه نیاز به نور زیاد و غیرمستقیم خورشید است. از این گیاه در مقابل نور مستقیم خورشید محافظت نمایید. دمای مناسب برای این گیاه دمایی گرم است ولی میتواند تا دمای ۱۰ درجه را نیز تحمل کند. در محیط خانه باید گیاه را در مکانی قرار داد که بتواند بیشترین نور را در طول روز دریافت کند. ۶ تا ۸ ساعت نور برای گیاه ضروری است.
معمولاً نزدیک پنجره جنوبی خانه در جایی که بیشترین نور از پنجره عبور میکند، بهترین مکان قرار دادن آن محسوب خواهد شد. نور بیش از حد باعث تغییر رنگ ساقههای استاپیلا خواهد شد. قرمز شدن ساقه سبز این ساکولنت نشانه دریافت نور مستقیم بیش از حد است.
آبیاری و تغذیه استاپیلا
استاپیلا نیازی به کوددهی و تغذیه نخواهد داشت. برای آبیاری استاپیلا نیز باید اجازه داد در بین دو آبیاری خاک گلدان به طور کامل خشک شود. در طول زمستان نیازی به آبیاری منظم نیست. در حدی به آن آب دهید که خاک دچار خشکی مفرط نشود. چروکیدگی استاپیلا در زمستان میتواند نشانه نیاز آن به آب باشد. آبیاری بیش از حد و خیس ماندن خاک گیاه باعث پوسیدگی ریشه آن خواهد شد. آبیاری غلط از اشتباهات معمول در نگهداری ساکولنت است که باعث از بین رفتن گیاه شما خواهد شد.
برای نگهداری استاپیلا از آب باران در صورت امکان برای آبیاری ساکولنتهای خود استفاده نمایید. در صورتی که از آب لولهکشی استفاده میکنید، به مدت ۲۴ ساعت آن را در دمای محیط قرار دهید تا مقداری از کلر و سایر عناصر شیمیایی در آن کاسته شود. سپس آن را برای گیاه خود استفاده نمایید.
خاک و گلدان استاپیلا
همانند اکثر ساکولنتها، برای نگهداری استاپیلا نیاز به خاکی سبک، با زهکشی بالا و قابلیت جابهجایی هوا داشته باشد را دارد. از آنجایی که به استاپیلا کود نمیدهید، نیاز به کمی مواد و عناصر مغذی در خاک دارد. خاک آن نباید اسیدی باشد. در بهار میتوان اقدام به تعویض گلدان کاکتوس و تکثیر گیاه کرد. بهترین بستر کاشت برای استاپیلا، مخلوطی از ماسه، پرلیت و کمی پومیس یا پیت ماس است.
این ترکیب میتواند آب را به سرعت از خود عبور داده و محیطی مناسب برای نگهداری استاپیلا فراهم کند. گلدان استاپیلا بهتر است از جنس سفال باشد و حتماً باید دارای سوراخ در کف برای خارج شدن آب اضافی هنگام آبیاری و گردش هوا در خاک گیاه باشد.
تکثیر کاکتوس استاپیلا
تکثیر استاپیلا به راحتی از طریق قلمه ساقه قابل انجام است. برعکس سایر ساکولنتها از طریق کاشت بذر هم به سرعت رشد خواهد کرد. گرفتن قلمه این گیاه باید در فصل بهار انجام شود. این کار را باید به وسیله یک وسیله تیز و پاکیزه از ساقههای سالم گیاه انجام دهید. اگر نگهداری استاپیلا را در خانه انجام میدهید میتوانید آنرا به راحتی تکثیر کنید. البته استفاده از قلمه گیاه پیشنهاد میشود که سرعت رشد آن بیشتر است.
تکثیر از طریق قلمه ساقه
بعد از بریدن قلمه باید به مدت یک شبانهروز آن را در معرض هوا قرار دهید تا محل بریدگی کمی خشک شود. بعد از این مدت باید در همان خاک مادر گیاه، قلمه را بکارید. قلمه را در همان شرایط قرار دهید تا به سن بلوغ برسد. سپس میتوانید نگهداری استاپیلا خود را مانند گذشته در گلدانی مستقل انجام دهید.
تکثیر از طریق کاشت بذر
برای تکثیر استاپیلا از طریق کاشت بذر نیز باید گلدانی مناسب انتخاب کنید. بذرها را روی سطح خاک ریخته و سطح خاک را مرطوب نمایید. روی گلدان را برای حفظ رطوبت با پلاستیکی شفاف بپوشانید. آن را در مکانی گرم قرار دهید. این کار باعث سرعت بخشیدن به جوانهزنی خواهد شد. محیط روشن و دمایی بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد میتواند باعث جوانه زدن بذرها شود.
بیماری و مشکلات استاپیلا
همانطور که گفته شد، یکی از اشتباهات رایج در نگهداری استاپیلا آبیاری بیش از حد است. این کار باعث پوسیدگی آن خواهد شد. سیاه شدن ساقهها و ریشه از نشانههای پوسیدگی است. هنگام مواجهه با این شرایط باید به سرعت وارد عمل شده و از قسمتهای سالم گیاه برای گرفتن قلمه استفاده نمایید. در غیر اینصورت تمام قسمتهای آن از بین خواهد رفت.
آبیاری اندک نیز باعث خشک شدن و چروکیدگی ساقه اصلی گیاه خواهد شد. خوشبختانه این مشکل قابل حل است. باید گلدان را در یک ظرف آب به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه قرار داد تا خاک گلدان آب را جذب نماید. این را نیز بخاطر داشته باشید که در نگهداری استاپیلا باید در بین دو آبیاری خاک خشک شده باشد.
اگر ساکولنت شما شرایط مناسبی نداشته باشد دچار هجوم آفاتی نظیر کنه قرمز خواهد شد. نقاط قهوهای یا قرمز رنگ کوچکی را روی ساقهها مشاهده خواهید کرد. با استفاده از پارچه تمیز و الکلی میتوان به مقابله با آنها پرداخت. این کار را باید چندبار طی یک هفته انجام داد تا آفت از بین برود.
پولک و شپشک آردآلود نیز از آفات معمول ساکولنتها هستند. به سرعت گیاه را قرنطینه و به مقابله برای از بین بردن آنها با استفاده از روغن چریش یا الکل اتانول نمایید. شپشک آرد آلود آفاتی سفید رنگ کرکی هستند که به سرعت خود را گسترش میدهند. این آفات شیره گیاه شما را مکیده و آن را ضعیف میکنند.
حال که با شرایط نگهداری استاپیلا آشنا شدید، میتوانید مشکلات یا سوالات خود را در پایین همین مطلب با ما درمیان بگذارید. همچنین میتوانید این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید. برای خواندن مطلب اصلی میتوانید به این لینک مراجعه نمایید.