نگهداری افوربیا لاکتیا

نگهداری افوربیا لاکتیا

معرفی جامع و نحوه نگهداری افوربیا لاکتیا

افوربیا لاکتیا (Euphorbia Lactea) یک ساکولنت از خانواده افوربیاهاست که تا ارتفاع ۵ متر هم رشد می‌کند. به نامهای دیگر این گیاه عبارتند از: درخت استخوان اژدها، افوربیا ابری، افوربیا شمعدان، کاکتوس شمعدان. همانند سایر گیاهان متعلق به این خانواده لاکتیا هم متعلق به نواحی استوایی آسیا مانند هند است. این گیاه در محیط طبیعی به عنوان یک گیاه تزئینی در محیط‌های بیرونی پرورش می‌یابد. و امروزه نگهداری افوربیا لاکتیا در منازل و محیط‌های اداری به دلیل زیبایی که دارد مرسوم شده است.

سایز و رشد افوربیا لاکتیا

شاخه‌های این گیاه و ساقه‌های آن در جهات مختلف رشد می‌کنند و با خارهایی پوشیده شده‌اند. در برخی گونه‌ها و انواع این گیاه برگ‌های ریزی روی این ساقه‌ها پدید می‌آیند. برگ‌ها کوچک هستند و خزان دارند، و در آخر هر سال می‌ریزند. در برخی از انواع افوربیا لاکتیا، گیاه به طور کلی برگی تولید نمی‌کند. هنگام نگهداری افوربیا لاکتیا در محیط بیرونی و در شرایط ایده‌آل این گیاه همانطور که گفته شد تا ۵ متر و هنگامی که در گلدان و در محیط منزل نگهداری می‌شود، این گیاه تا ارتفاع ۶۰ سانتی‌متر رشد می‌کند. برای اینکه این ساکولنت زیبا تر به نظر برسد و رشد بهتری را داشته باشد معمولاً به صورت پیوند روی ساکولنت‌های دیگر از آن نگهداری می‌کنند.

افوربیا لاکتیا
افوربیا لاکتیا

نور و دمای مناسب نگهداری افوربیا لاکتیا

این گیاه علاقه‌مند به نور کامل است ولی نور بیش از حد و مستقیم هم باعث آفتاب سوختگی گیاه می‌شود. این ساکولنت در محیط‌های بیرونی باید در محیطی با نور فیلتر شده قرار داده شود. نور مناسب نگهداری افوربیا لاکتیا در خانه نیز باید با قرار دادن گیاه در پرنورترین نقطه که معمولاً پشت پنجره جنوبی است فراهم شود. اگر می‌خواهید در طول فصول مختلف گیاه را از محیط داخلی به بیرون از منزل منتقل کنید، باید این کار را به تدریج انجام دهید تا از آفتاب سوختگی گیاه خود جلوگیری کنید.

افوربیا لاکتیا همچنین نمی‌تواند در مقابل سرما مقاومت زیادی داشته باشد. کمترین دمایی که می‌تواند تحمل کند، ۴ درجه سانتی‌گراد است. این گیاه در محیط‌های گرم بهتر رشد خواهد داشت و پیشنهاد کاکتوس ایران این است که هرگز محیط‌های سرد را برای آن تست نکنید. اگر از این گیاه در محیطی خارج از خانه نگهداری می‌کنید، حتماً با فرا رسیدن فصل سرما گیاه را به محیطی گرم منتقل کنید.

آبیاری صحیح افوربیا لاکتیا

در حالی که افوربیا لاکتیا یک ساکولنت بوته مانند است، نمی‌تواند مدت زیادی خشکی را تحمل کند. در طول تابستان به طور معمول نیازمند آبیاری هفتگی می‌باشد. (البته دقت کنید آبیاری هر گیاه بسته به شرایط محیط نگهداری آن متفاوت است.) هنگام آبیاری افوربیا لاکتیا باید از روش آبیاری زیاد و خشکی استفاده کنید. این یعنی اینکه باید اجازه دهید خاک گیاه به طور کامل خشک شود و سپس مقداری به گیاه آب بدهید تا آب از کف گلدان خارج شود. و برای آبیاری مجدد باید اجازه داد خاک گیاه به طور کامل خشک شود. هرگز اجازه جمع شدن اب در زیر گلدانی گیاه را ندهید.

در طول زمستان و فصول سرد هرگز به گیاه آب ندهید یا فقط در کل فصل یکبار به میزان کم گیاه را آبیاری کنید. مراقب آبیاری بیش از حد هنگام نگهداری افوربیا لاکتیا باشید. اگر گیاه را بیش از حد آبیاری کنید و بدون بررسی خشکی خاک به گیاه آب بدهید، رنگ گیاه رو به زردی و قهوه‌ای می‌رود، و گیاه شما دچار پوسیدگی خواهد شد.

تغذیه و کوددهی افوربیا لاکتیا

برای تغذیه این گیاه می‌توانید به میزان نصف مقدار توصیه شده روی بسته کودهای مخصوص کاکتوس و ساکولنت از فصل بهار تا پاییز استفاده کنید. این باعث افزایش و تقویت رشد گیاه در فصول رشد آن خواهد شد. کود با نیتروژن پایین برای بهترین نتیجه گیری توصیه می‌شود. سیستم ریشه‌ای افوربیا لاکتیا می‌تواند در مقابل کوددهی بیش از حد آسیب پذیر باشد. برای جلوگیری از سوختگی ریشه‌ها در کوددهی زیاده‌روی نکنید و درست قبل از آبیاری این کار را انجام دهید.

خاک مناسب افوربیا لاکتیا

خاک مناسب نگهداری افوربیا لاکتیا همان خاک مخصوص کاکتوس و ساکولنت است. این خاک باید دارای زه‌کشی بسیار خوبی باشد تا از جمع شدن آب در اطراف ریشه‌ها جلوگیری شود. این نکته بسیار مهم است که آب از خاک گیاه به سرعت عبور کند. خاک‌های زیادی در بازار برای کاکتوس و ساکولنت وجود دارد، ولی بهتر این است که مخلوط خاک توسط خود شما درست شود و یا اگر از این خاک‌ها استفاده می‌کنید به آن مقداری پرلیت یا سنگریزه اضافه کنید تا به بهبود زه‌کشی خاک کمک کنید. شما برای رسیدن به مخلوط خاک مناسب نیاز دارید تا زه‌کشی آن را به طور متدوال بررسی نمایید.

افوربیا لاکتیا
افوربیا لاکتیا

تعویض گلدان لاکتیا

تعویض گلدان این ساکولنت عموماً هر دو تا سه سال یکبار نیاز می‌شود، تا به رشد سیستم ریشه‌ای گیاه کمک شود. هنگامی که گیاه را به تازگی خریداری می‌کنید معمولاً اندازه گلدان آن کوچک است یا از گلدان‌های معمول پلاستیکی استفاده شده است. و این نیاز دیده می‌شود که گلدان گیاه را تعویض کنید. برای اینکه گلدانی مناسب برای گیاه خود در نظر بگیرید می‌توانید برای آشنایی با گلدان مناسب کاکتوس به مطلب مرتبط آن مراجعه نمایید. ولی در حالت کلی گلدانی که در نظر می‌گیرید باید یک سایز از گلدان قبلی بزرگتر باشد.

گیاهان بلند نظیر این ساکولنت، سیستم ریشه‌ای کوچکی دارند. هنگامی که گیاه را از گلدان خارج می‌کنید، خاک‌های اطراف ریشه‌ها را به دقت تمیز کنید. هنگامی تعویض گلدان را انجام دهید که خاک گیاه شما خشک باشد. بعد از تعویض گلدان افوربیا لاکتیا خود را به مدت چند هفته آبیاری نکنید تا آسیبی به ریشه‌ها وارد نشود. این گیاه مانند سایر افوربیا‌ها دارای شیره‌ای می‌باشد که ممکن است باعث حساسیت‌های پوستی و ایجاد خارش شود. هنگام کار با این ساکولنت حتماً از دستکش استفاده کنید.

تکثیر افوربیا لاکتیا

ممکن است با نگهداری افوربیا لاکتیا علاقه مند به تکثیر آن شوید. این ساکولنت را می‌توان به دو روش قلمه یا کاشت بذر تکثیر کرد. متاسفانه افوربیا لاکتیا‌های از طریق قلمه پرورش یافته به ندرت گلدهی می‌کنند. بنابر این بهتر است گیاهی را تهیه کنید که به اصطلاح بذری باشد. تکثیر این گیاه از طریق قلمه آسان ترین روش برای ازدیاد آن است. حتماً به این نکته توجه کنید که از دستکش هنگام کار با این ساکولنت استفاده نمایید.

می‌توانید قلمه‌ها را در فصول بهار و تابستان هنگام فصل رشد گیاه از آن جدا کنید. از یک وسیله تیز و ضدعفونی شده برای این کار استفاده کنید و بعد از بریدن قلمه از این ساکولنت شیره خارج شده از قلمه را با آب سرد بشویید و سپس آن را به پودر هورمون ریشه‌زایی آغشته کنید. اجازه دهید محل زخم گیاه برای مدت حدوداً یک هفته خشک شود. سپس قلمه را داخل گلدان کاشته و سطح خاک را مرطوب کنید تا ریشه‌ها بوجود آیند.

برای تشویق گیاه به ریشه‌دهی می‌توانید قلمه را داخل گلدانی کوچک بکارید و دمای هوای محیط آن را گرم نگه دارید. ریشه‌ها در محیط‌های گرم بهتری و سریعتر پدید می‌آیند.

آفات و بیماری های افوربیا لاکتیا

افوربیا لاکتیا به دلیل شیره و مواد غذایی که در برگ‌های آن است برای برخی آفات جاذبه دارد.

حشره آرد آلود

حشره آردآلود یکی از آفات مشترک برای ساکولنت‌های دارای شیره است. این حشره کوچک و سفید رنگ است. وجود این آفت روی گیاه شما موجب تغییر رنگ گیاه به زرد، پژمرده و چروکیدگی آن و در نهایت مرگ می‌شود. برای مبارزه با این آفت باید از الکل اتانول ۷۰ درصد یا پایین‌تر استفاده کرد. استفاده از آفت‌کش‌های رایج در بازار برای افوربیا لاکتیا توصیه نمی‌شود. زیرا ممکن است باعث آسیب رساندن به آن شود.

کنه قرمز (عنکبوت قرمز)

هنگام نگهداری افوربیا لاکتیا ممکن است با این آفت روبرو شوید. وجود عنکبوت قرمز روی گیاه شما باعث ایجاد بافت‌هایی روی آن شود. برای مقابله با آن باید با استفاده از آب با فشار بالا گیاه خود را بشویید.

کپک پودری

اگر در محیط نگهداری افوربیا لاکتیا گردش هوای مناسب و رطوبت مناسب نباشد این بیماری پدید می‌آید. همانند سایر بیماری‌ها بهتر این است که زود به درمان آن بپردازیم. برای از بین بردن کپک پودری بدون آسیب رساندن به گیاه، باید با استفاده از مخلوط آب گازدار (سودا) و آب قسمت‌های آلوده را به دقت پاک کنید.

نگهداری افوربیا, نگهداری افوربیا لاکتیا, نگهداری ساکولنت

مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

نوشتهٔ پیشین
نگهداری تفرو کاکتوس آرتیکالاتوس اینرمیس
نوشتهٔ بعدی
نگهداری افوربیا انوپلا