معرفی کامل و نحوه نگهداری افوربیا تریگونا در خانه
درخت شیری آفریقایی بلند، دارای برگ و به رنگهای سبز، بنفش و سبز-طوسی وجود دارد. نگهداری افوربیا تریگونا (Euphorbia Trigona) کار آسانی است و به راحتی میتوان از این ساکولنت زیبا در خانه یا محل کار مراقبت کرد. همچنین به راحتی میتوانید این گیاه را با استفاده از ساقههای بوجود آمده از گیاه تکثیر کنید. افوربیا تریگونا به ندرت گلدهی میکند. ولی گلهای بسیار کوچک سفید یا زرد-سفید این گیاه در شرایط ایدهآل بوجود میآیند. در هر صورت این گیاه در محیط داخل خانه حتی در شرایط مناسب به ندرت گل میدهد.
فهرست مطالب
راهنمای سریع نگهداری افوربیا تریگونا
نام گیاه شناسی: افوربیا تریگونا
نامهای دیگر: درخت شیری آفریقایی، کاندلابرا کاکتوس، آبیسینیان افوربیا، کاکتوس کلیسا
خانواده و اصلیت: Euphorbaceae، غرب آفریقا
نگهداری افوربیا تریگونا: نگهداری این ساکولنت در خانه بسیار آسان است.
سایز: در محیط بیرونی ۲ تا ۳ متر و در محیط داخلی ۶۰ سانتیمتر تا ۱.۵ متر یا بیشتر هم رشد خواهد کرد.
نور: نور زیاد و مناسب برای این گیاه لازم است. در مقابل آفتاب سوختگی و نور شدید نیاز به حفاظت دارد و باید نور فیلتر شده به گیاه برسد.
دمای مناسب: ۱۸ تا ۳۲ درجه سانتیگراد برای این ساکولنت مناسب است.
آبیاری: خاک کمی مرطوب، آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی میشود.
کوددهی: کود مایع در بهار و تابستان به صورت ماهانه
خاک: خاک کاکتوس با زهکشی بالا
آفات و بیماریها: حشره آردآلود، پوسیدگی ریشه، حشره پولکی
تکثیر: قلمه ساقه
سمی بودن
شیره سفید رنگ این گیاه در برخی موارد باعث ایجاد خارش پوست میشود. از دهان و چشم خود در مقابل آن محافظت نمایید و به سرعت پوست خود را بشویید. کودکان و حیوانات خانگی را از گیاه افوربیا تریگونا را دور نگه دارید.
در محیط طبیعی زندگی، کاکتوس درخت آفریقایی شیری به وفور در مزارع و مراتع دیده میشود. در آمریکا و سایر نقاط، نگهداری افوربیا تریگونا در محیط منازل انجام میشود که زیبایی خاصی را به محیط اضافه میکند.
نور و دمای مناسب نگهداری افوربیا تریگونا
برای نگهداری افوربیا تریگونا نیاز به محیطی پرنور و مقدار زیادی نور غیر مستقیم است. بسیاری بر این باورند که نور مستقیم برای این گیاه بهتر است. اما طبق تجربه، نور مستقیم در تابستان میتواند باعث سوختگی قسمتهایی از گیاه شود. در خانه میتوانید این گیاه را در نزدیکی پنجره جنوبی خانه نگهداری کنید. البته افوربیا در محیطهای نیمه سایه هم رشد میکند. ولی در محیطهای با نور کم ساقه گیاه باریک شده و در انواع بنفش گیاه، رنگ آن از دست خواهد رفت. افوربیا نیاز به حداقل ۴ ساعت نور در طول روز را دارد. در طول تابستان، این ساکولنت باید در مقابل نور مستقیم خورشید محافظت شود. اگر آن را در خارج از خانه مراقبت میکنید، دقت داشته باشید، زمان نور زیاد خورشید، آن را به محیطی نیمه سایه انتقال دهید.
دمای متعادل خانه محیطی مناسب برای افوربیا محسوب میشود. برای نگهداری افوربیا تریگونا نیاز به دمایی بین ۱۸ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است. کمترین دمایی که این گیاه میتواند در آن به زندگی ادامه دهد، دمای ۱۲ درجه سانتیگراد است. در زمستان باید از گیاه خود در مقابل سرما مراقبت کنید. این را هم دقت کنید، گردش هوای محیط گیاه نقش مهمی در سلامتی آن خواهد داشت.
آبیاری مناسب افوربیا تریگونا
به این دلیل که این گیاه یک ساکولنت است، در مقابل خشکی بیش از حد خاک دوام ندارد. ولی خاک خیس را هم نمیپسندد! سعی کنید نگهداری افوربیا تریگونا در فصول رشد گیاه در بهار و تابستان خاک گیاه را کمی مرطوب نگه دارید. آبیاری این گیاه زمانی انجام شود که سطح خاک آن خشک شده باشد. از اینکه گیاه در آب زیاد نماند اطمینان حاصل کنید. به این دلیل آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی گیاه میشود. البته افوربیا تریگونا نیازی به آب زیاد ندارد. در تابستان، به طور مثال اگر نگهداری افوربیا تریگونا را در خانه انجام میدهید، هر ۱۰ روز یکبار آبیاری کنید.
میزان آبیاری گیاه و زمان آن به عوامل مختلفی نظیر سایز گلدان، دمای هوا، میزان نور دریافتی و خاک آن وابسته است. پس دقت داشته باشید شرایط هر گیاه برای آبیاری متفاوت است. برای مطمئن شدن از زمان آبیاری سطح خاک را به اندازه ۵ سانتیمتر بررسی کنید. اگر نشانههایی از رطوبت مشاهده کردید، آبیاری انجام ندهید.
چرا افوربیا ترانگوتا یک کاکتوس به حساب نمیآید؟
این گیاه یک ساکولنت شناخته میشود و دارای برگ است. کاکتوسها دارای برگ نیستند ( به جز کاکتوس کریسمس) برگهای افوربیا تریگونا کوچک و دارای عمر کمی هستند. این برگها از برجستگیهای موجود در گوشههای این گیاه که دارای ساقههای مثلثی شکل است بیرون میآیند. خارها نیز از همین مکانها بیرون میزنند. خارها در مجموعههای دوتایی و برگها از بین آنها بوجود میآیند.
هنگامی که گیاه در محیط خارجی و طبیعی خود بزرگ میشود گلهای سفید یا زردی را تولید میکند. در نگهداری افوربیا تریگونا در محیط داخلی خیلی بندرت دارای گل میشوند.
چرا به افوربیا تریگونا درخت شیری نیز میگویند؟
درخت شیری آفریقایی یکی از انواع افوربیاها است و متعلق به خانواده Euphorbaceae است. همه این گیاهان یک ماده سمی سفید مانند در هنگام بریده شدن و شکستن از خود به بیرون میریزند. به همین دلیل، ایده خوبیست که این گیاه را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه داشته و از تماس آن با پوست و چشم و دهان خود جلوگیری هنگام تعویض گلدان یا جابهجایی جلوگیری کنیم. این شیره میتواند باعث بروز سوزشهای شدیدی برای چشم و پوست و یا دردهای شدید شکمی در صورت تماس با دهان شود.
آیا درخت شیری آفریقایی واقعاً یک درخت است؟
این ساکولنتهای بزرگ در محیطهای خارجی به مانند درخت هستند. آنها میتوانند تا میزان ۳ یا ۴ متر هم رشد داشته باشند و شکلی شبیه به چهلچراغ پیدا کنند. هنگام نگهداری افوربیا تریگونا شما میتوانید رشد گیاه خود را بوسیله بریدن ساقهها کنترل کنید. همچنین برای داشتن گیاه تازه قسمتهای بریده شده را در گلدانهای جدا بکارید.
تکثیر افوربیا تریگونا
تکثیر این ساکولنت سفت و سخت کار آسانی نیست. درباره این گیاه مطالعه کنید تا بدانید کدام ساقهها برای تکثیر مناسب هستند. حتماً قبل از هر کاری از دستکش مناسب و عینک برای محافظت از چشم استفاده کنید. قسمتی از ساقه را که برای قلمه انتخاب مینمایید باید حداقل دارای ۷ تا ۱۰ سانتیمتر طول باشد. هنگامی که ساقه را میبرید، از اینکه دست شما با شیره گیاه برخورد ندارد اطمینان حاصل نمایید. ساقه جدا شده را روی یک دستمال قرار دهید. ساقه را در جایی با دمای معمولی و دور از نور خورشید به مدت یک هفته بگذارید تا زخم گیاه خشک شود.
قلمه آماده را میتوانید بعد از این مدت داخل یک مخلوط مناسب خاک کاکتوس قرار دهید که دارای زهکشی مناسبی باشد. نیازی نیست نگران سطح PH خاک افوربیا تریگونا باشید. خاک قلمه ساقه جدا شده را بعد از کاشت کمی مرطوب نگه دارید تا ریشهها بوجود آیند. بعد از آن میتوانید میزان آبیاری را کاهش دهید. بهترین نکته در نگهداری افوربیا تریگونا زیبا فراهم کردن نور زیاد و مناسب برای آن است.
این گیاه همانند افوربیا میلی و افوربیا تیتیمالویدز میتواند سالیان سال در محیط خانگی زندگی کند. به شرطی که نور و دمای مناسب برای آن فراهم باشد. گردش هوای مناسب هم در رشد این گیاه تاثیرگذار میباشد. یک محیط با نور فیلتر شده و گردش هوای مناسب را برای گیاه در منزل خود فراهم کنید.
اگر میخواهید گیاه افوربیا تریگونا را به محیط خارج از خانه منتقل کنید یا گلدان آن را تعویض کنید، بهترین زمان بهار میباشد.
خاک مناسب افوربیا تریگونا
بیشتر انواع ساکولنت که افوربیا را هم شامل میشوند، در خاکهای با پایه ماسه که دارای زهکشی مناسبی باشد بهترین رشد را خواهد داشت. میتوانید خاک مناسب نگهداری افوربیا تریگونا را با مخلوط خاک مخصوص کاکتوس، یک قسمت پیت ماس و یک قسمت پرلیت درست کنید. همانطور که گفته شد، افوربیا تریگونا یکی از گیاهان با شرایط نگهداری آسان محسوب میشود. خاک مناسب اجازه خواهد داد، آب و هوا به راحتی درون خاک حرکت کرده و ریشهها سالم بمانند.
گلدان مناسب برای این گیاه نیز گلدان سفالی بدون لعاب یا لعابدار است. در انتخاب سایز گلدان هم دقت داشته باشید. در صورت کاشت افوربیا در گلدان عمیق یا بزرگ، باعث از بین رفتن آن خواهید شد. وزن این گلدانها به خصوص برای گیاهان در سایز بزرگ کمک خواهد کرد که گیاه استوار و بدون تکان در جای خود باقی بماند. همچنین این گلدانها به تبخیر سریعتر آب کمک میکنند.
کوددهی و تغذیه افوربیا تریگونا
برای افوربیا تریگونا کود رقیق مناسب کاکتوس و ساکولنت به صورت ماهیانه در طول فصل بهار و تابستان پیشنهاد میگردد. در زمستان و پاییز از کود استفاده نکنید و میزان آبیاری گیاه را کاهش دهید.
بیماریهای رایج افوربیا تریگونا
درخت شیری آفریقایی در مقابل بیماریها و آفات بسیار مقاوم است ولی تا جایی که از آن مراقبت شود مشکلی نخواهید داشت. اگر نگهداری افوربیا تریگونا درست انجام ندهید باعث بروز بیماریهایی برای گیاه خواهد شد. از آبیاری بیش از حد آن بپرهیزید و نور مناسب و گردش هوای خوبی را برای گیاه فراهم کنید. این نکات میتواند از ابتلای گیاه به بیماری جلوگیری نماید.
برخی آفات افوربیا تریگونا
شپشک آردآلود
اگر نقاط گچی مانند و پنبه مانند روی گیاه خود مشاهده نمودید، با یک گوشپاککن آغشته به الکل اتانول آنها را پاک کنید. این آفت شپشک آردآلود نامیده میشود. شپشک در صورت خشکی بیش از حد گیاه یا محیط نگهداری آن به سرعت گسترش یافته و شیره گیاه شما را میمکد.
اگر آسیب شدید و زیاد بود یا بعد از مدتی دوباره آثار را مشاهده نمودید میتوانید با استفاده از سموم آفتکش رقیق گیاه خود را اسپری نمایید.
حشره پولکی
این حشرات کوچک با پوسته قهوهای مانند سختی پوشیده شدهاند. این باعث میشود که از بین بردن آنها مشکل باشد.
همانند شپشکآردآلود میتوانید از یک گوشپاککن آغشته به الکل برای نابود کردن آنها استفاده نمایید. اگر با این کار نتوانستید، میتوانید از یک جسم نوک تیز برای برداشتن آنها استفاده کنید.
بیماریهای قارچی
چوبی شدن ساقه در برخی مواقع ناشی از بیماریهای قارچی است. اگر آنرا مشاهده کردید میتواند دلیل آن آبیاری بیش از حد یا میزان زیاد مواد مغذی در خاک باشد. بهترین راه برای درمان جدا کردن قسمتهای سالم گیاه و پدید آوردن ساکولنت جدید است.
آبیاری را کاهش دهید. تا بتوانید گیاه خود را حفظ کنید. گردش هوای مناسب و گرم نگه داشتن محیط افوربیا تریگونا میتواند به بقای آن کمک کند.
پوسیدگی یا پژمردگی قارچی
پوسیدگی یا پژمردگی قارچی یکی دیگر از بیماریهای قارچی است که از خاک میآید. اگر گیاه شما نرم شد یا نقاط قرمزی را در اطراف ساقه روی خاک دیدید احتمالاً گیاه شما دچار پوسیدگی ریشه شده است.
در بیشتر مواقع جابهجایی گیاه و تعویض گلدان بهترین راه حل است. قبل از کاشت گیاه داخل گلدان بهتر است گلدان را ضدعفونی کنید.
زرد شدن برگ افروبیا تریگونا
زرد شدن برگ افوربیا ممکن است به دلیل آبیاری بیش از حد باشد. برگها زرد شده و میریزند. بهترین حالت نگهداری افوربیا تریگونا، این است که در محیطی نسبتاً خشک باشد، تا مرطوب. البته که خشکی بیش از حد و آبیاری اندک هم میتواند دلیلی بر چروکیدگی و قهوهای شدن گیاه شود. پایین بودن بیش از حد دمای محیط نیز میتواند منجر به زرد شدگی و ریزش برگ گیاه شود.
رشد خیاری و باریک ساقه گیاه
در صورتی که مشاهده نمودید ساقههای گیاه شما به صورت باریک و بلند رشد میکنند، نور گیاه خود را بررسی نمایید. همانند بسیاری از انواع گیاه افوربیا، در صورت نرسیدن نور مناسب به این ساکولنت، رشد خیاری و باریک ساقه را مشاهده خواهیم کرد.
۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
واقعا ممنونم.. خیلی کمک کننده بود